fbpx
Home » 9 lucruri despre intestinul iritabil

9 lucruri despre intestinul iritabil

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 316 vizualizari 5 minute timp estimat
  1. Intestinul iritabil sau sindromul de intestin iritabil face parte din categoria tulburărilor digestive funcționale care nu au ca substrat o afecțiune propriu-zisă de organ. Se întâlnește frecvent în societatea modernă și este consumator de resurse, generator de angoase și de stigmă, fiind capabil chiar să conducă la dezechilibre serioase în alimentație, pentru că persoanele suferinde tind să evite multe alimente (cele cu lactoză, mai nou, cele cu gluten sau cu alți compuși).
  2. Există un veritabil creier în intestine, acestea fiind bine inervate într-o rețea care nu doarme niciodată. Anumite stări depresive au repercusiuni asupra intestinelor, putând duce la tulburări de tip meteorism (balonare), crampe, dureri, diaree, constipație. Se poate și invers! Așa-numitul sindrom de intestin iritabil înseamnă analize de sânge și imagistică mereu bune, dar… un pacient mereu trist și nesatisfăcut, pentru că prezintă simptome și nu găsește răspunsuri clare.
  3. Analizele de sânge, ecografia sau alte tehnici imagistice nu arată modificări în intestinul iritabil. Nu există sindrom inflamator sau leucocitoză – tipice pentru inflamație sau infecție. Nici culturile din scaun nu arată prezența unor bacterii patogene.
  4. Există o continuă angoasă și căutare a pacientului care prezintă simptome deranjante, dar care nu găsește nicicum răspunsuri. Se plimbă între medicul de familie și specialiști, vrea să facă determinări complexe, plătește sume mari, dar, în final, revine în aceeași etapă.
  5. Simptomele frecvent descrise sunt: meteorism abdominal (destindere dată de acumularea de gaze în exces), crampe, senzație de ghiorăit al intestinelor, dureri difuze, arsuri, tranzit accelerat cu diaree, greață, percepția undelor peristaltice, disconfort marcat.
  6. Intestinele sunt pline de bacterii deosebit de utile organismului. Ele fac vitamine, reglează digestia, optimizează procese fine la nivelul mucoasei digestive. Se pot distruge dacă se iau antibiotice în exces, fără justificare. Există multiple studii despre cum influențează aceste bacterii sănătatea altor organe, cum anumite tulburări care au loc la nivelul lor duc la apariția unor boli, cum tulburarea bacteriilor intestinale poate să genereze sindroame anxiodepresive.
  7. Recomandarea este ca intestinul iritabil să fie gestionat prin găsirea unui echilibru, a unui regim alimentar propriu (suntem diferiți cu toții), dar fără a recurge la măsuri disproporționate, prin ruperea cercului vicios care potențează noi probleme psihice, augmentându-le și pe cele digestive.
  8. Pastilele nu vor trata niciodată cauza, ele doar vor masca simptomele. Bombardarea organismului cu antispastice, antiinflamatorii, antialgice sau antiacide poate atrage consecințe negative. Recurgerea la suplimente alimentare sau terapii naturiste nu are nicio valoare terapeutică în intestinul iritabil.
  9. Ajutorul psihologului nu trebuie neglijat nici aici. Orice medic știe că pacientul, într-adevăr, are probleme și stă într-un cerc vicios, iar consultul la psiholog poate aduce avantaje uriașe, pentru că psihologul ajută pacientul să-și înțeleagă mai bine legătura dintre psihic și funcțiile corpului, liniștindu-l.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies