Iată o legumă deosebit de sănătoasă, cu o formă neobișnuită și cu un gust savuros, ușor de cultivat și care, consumată, ne dă un boost de energie și care, totuși, e neglijată de cei mai mulți dintre noi!
Gulia (Brassica oleracea) face parte din familia cruciferelor, fiind rudă cu varza, varza de Bruxelles, varza kale, broccoli și conopida. Un bulgăre vegetal cu tije lungi, albe, verzi sau violet, care ies din pământ și care își arborează frunzele în vânt ca o corabie, o legumă versatilă, încărcată de nutrienți, care merită a fi redescoperită.
Originară din centrul Europei și selectată în urmă cu aproape două milenii, gulia este astăzi ignorată, fiind consumată foarte puțin. Din punctul acesta de vedere, se alătură altor legume nepopulare, ca napul sau tătăneasa. Totuși, gustul ei este foarte bun! Asemănat de unii cu acela al napului, de alții cu acela al conopidei, acesta poate varia însă în funcție de mărimea guliei și de modul de preparare.
Gulia se recoltează toamna târziu sau la început de iarnă, când ajunge de mărimea unui măr, frunzele îi sunt încă mici, iar gustul este mai intens.
Beneficiile pentru sănătate ale guliei
Această legumă este foarte bogată în fibre, favorizând digestia în general și mai ales tranzitul intestinal. Este și laxativă. Are puține calorii și puține glucide, ceea ce o face ideală pentru cei și cele care vor să-și mențină silueta.
Este o foarte bună sursă de vitamina C și de vitamina B3. Conține, de asemenea, potasiu, care crește nivelul de energie, influențând mușchii și creierul. Tot potasiul relaxează vasele sanguine, ceea ce înseamnă că gulia echilibrează și tensiunea arterială.
Gulia mai conține calciu și antioxidanți, care ne protejează de radicalii liberi. În plus, gulia previne anemia, susține sănătatea oaselor și a vederii.
Valori nutriționale. 100 de grame de gulie conțin 24 kcal, 2 g protide, 0,1 g lipide, 4 g glucide, 1,2 g fibre, 92 g apă, 70 mg, calciu, 1 mg fier, 40 mg magneziu, 1,7 mg vitamina B3, 0,1 vitamina B5, 60 mg vitamina C.
Gulia în bucătăria ta!
În vremuri de criză economică, gulia a reprezentat ingredientul de bază al unei bucătării simple. Pentru cei care încă nu o cunosc prea bine, să spunem că gulia are un miez moale, cu un gust rafinat, aducând oarecum cu gustul alunelor.
Poate fi consumată crudă, la fel ca ridichea, ca atare sau rasă în salate. Se taie în felii subțiri sau se rade și se pune în salate, cu un pic de ulei, oțet și sare. Se poate face și suc din gulie, de exemplu împreună cu măr, țelină și ghimbir – o delicioasă bombă de energie!
Sau poate fi consumată simplu, fiartă la aburi sau în apă, adăugându-i-se apoi cu un pic de unt sau ulei de măsline, fiind ideală alături de carne de pește sau carne roșie. Pentru rafinament, poate fi presărată cu alune măcinate.
De gătit se gătește în același fel ca păstârnacul sau cartoful. Poate fi preparată în multe feluri: piureuri, soteuri, frigărui, poate fi umplută cu carne, la fel ca ardeiul roșu. Din gulie se face și un rasol foarte delicios!
Gulia poate fi gătită și la cuptor. Se taie în bucăți și se pune timp de 3 minute în apă clocotită, până devine albă. Apoi se stoarce bine și se pune într-o tavă la cuptor, acoperită cu brânză (de preferință parmezan sau emental). Se lasă la cuptor până când suprafața devine aurie.
Și frunzele ei sunt comestibile, pot fi adăugate în supe și în ciorbe sau pot fi gătite exact ca spanacul.
Peste iarnă, gulia poate fi păstrată fie la congelator, fie în beci, fie murată.
Rețetă: supă-cremă de gulie cu hasmațuchi
Ingrediente: 2 cepe sau cepe roșii, 1 cățel de usturoi, 2 buc. țelină, 500 g gulie, 2 linguri de unt, 650 ml bulion, sare, piper măcinat, nucșoară măcinată proaspăt, 150 ml crème fraîche lichidă, 3 linguri crème fraîche, suc de lămâie, hasmațuchi.
Preparare: Curăță ceapa, usturoiul, hasmațuchi și gulia și mărunțește-le fin. Topește untul într-o cratiță și pune legumele să lase apă, dar nu le lăsa să se călească. Toarnă bulionul, pune sare și piper. Adaugă nucșoara și lasă amestecul la foc 15 minute. Adaugă apoi crème fraîche lichidă și amestecă până totul are consistența piureului. Pune din nou la fiert și, în funcție de consistența dorită, redu sau adaugă bulion. Adaugă crème fraîche și sucul de lămâie. Pune sare și piper. Mixează amestecul, apoi repartizează-l în boluri. Decorează cu hasmațuchi.
Sursă foto: 123rf.com