fbpx
Home » Câtă apă trebuie să bei zilnic și când? Totul despre hidratarea optimă a organismului

Câtă apă trebuie să bei zilnic și când? Totul despre hidratarea optimă a organismului

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 322 vizualizari 10 minute timp estimat

Apa, indispensabilă vieții, este o veritabilă sursă de echilibru. Un om poate trăi până la 30-40 de zile fără mâncare, dar fără apă nu rezistă mai mult de 2-4 zile. Prin transpirație, respirație, digestie și urină, pierdem în fiecare zi 2-3 litri de apă. Cantitate de apă pe care trebuie să o înlocuim permanent pentru ca organismul, compus în proporție de 60% din apă, să poată funcționa corect. Așadar, când și câtă apă trebuie să bei zilnic? Iată ce spun experții despre apă și hidratarea optimă a organismului.

Prețioasa apă: în organism, totul depinde de ea

Fiecare celulă din organism are nevoie de apă, căci apa îi asigură toate vitaminele, mineralele și substanțele chimice de care are nevoie. Dar rolul apei nu se oprește aici. În afară de hidratare, apa îndeplinește numeroase alte funcții biologice și are multe efecte pozitive asupra sănătății noastre. Apa transportă oxigenul și permite schimburile biochimice ce au loc permanent în corp. Controlează temperatura corpului, asigură buna funcționare a rinichilor și intestinelor. Poate nu știai, dar consumul de apă este cea mai ieftină, eficientă și simplă metodă de detoxificare a organismului, căci apa elimină deșeurile și toxinele din sânge. Apa reglează tensiunea arterială, dar și funcția cardiovasculară și cerebrală, contribuie la menținerea tonusului muscular, lubrifiază articulațiile, scade riscul apariției calculilor renali, previne constipația, stimulează digestia.

Este clar de ce trebuie să bem suficientă apă: fiecare părticică din organism are nevoie de ea. Apa este cea care, la propriu, permite viața.

Deshidratarea: ce se întâmplă dacă nu bem destulă apă?

Dacă nu bem suficientă apă, ne simțim epuizați, capacitatea de memorare și de concentrare scad. Pielea devine uscată și aspră, ne apucă durerea de cap sau alte dureri, temperatura crește, rinichii nu-și pot face bine treaba, sângele se îngroașă și circulă greoi, scade tensiunea arterială, bătăile inimii sunt mai rapide. Și nu rareori, din cauza unui consum insuficient de lichide, unele femei se pot trezi cu o neplăcută cistită. Pe termen lung, deshidratarea poate cauza constipație, calculi la rinichi sau vezica urinară și poate declanșa boli degenerative greu de vindecat.

Mai mult decât atât, consumul redus de apă ne dăunează nu doar fizic, ci și psihic. Studiile dovedesc că deshidratarea, chiar și ușoară, ne afectează buna dispoziție și ne predispune la depresie și pesimism.

Contribuie apa din alimente la hidratarea organismului?

Ținând seama de cantitatea de apă pe care o pierdem zilnic, experții au stabilit niște norme privind necesarul de lichide al oamenilor: în medie, 3-3,5 litri pentru bărbați și 2,2-2,7 litri pentru femei, în contextul unui climat temperat și o activitate fizică moderată.

Participă și alimentele la acest aport hidric? Da, însă nu atât de mult pe cât am putea crede. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, ca și alți specialiști în hidratare, afirmă că alimentele, inclusiv fructele și legumele consumate pe parcursul unei zile, ne pot asigura cam 20% din cantitatea de apă de care avem nevoie, rareori 30%. Restul de 70-80% trebuie să provină din consumul de apă.

Hidratarea corectă: câtă apă trebuie să bem pe zi?

O întrebare simplă, cu un răspuns deloc simplu. De-a lungul anilor, studiile ne-au oferit diferite recomandări. Realitatea este că nevoia de apă a unui om depinde de mulți factori, incluzând vârsta, sexul, starea de sănătate, nivelul de activitate fizică, vremea de afară etc.

Potrivit recomandărilor actuale ale nutriționiștilor, ar fi bine să bem 2 litri de lichide pe zi. Adică în jur de 8 pahare de 250 ml pe zi.

Nu e o strategie bună să aștepți să ți se facă sete până să bei apă. Când apare setea, organismul este deja deshidratat.

Cum e bine să bem apa? Un pahar de apă deodată sau puțin și des?

Nu ne ajută să înghițim deodată un pahar cu apă. Sigur, facem asta când suntem foarte însetați, dar ca să prevenim deshidratarea, nu așa este corect să procedăm. Nu trebuie să devină un obicei să bem multă apă deodată, iar apoi, pe parcursul zilei, să existe pauze lungi în care nu bem apă deloc.

Ideal este să bem apă în cantități mici, dar des. Adică să bem un pahar cu apă cam la două ore, sorbind apă cu înghițituri mici.

Ce fel de apă e bine să bem pentru hidratarea optimă?

Pentru un nivel optim de hidratare, ideală este apa minerală naturală, fie ea plată sau carbogazoasă. De ce? Pentru că apa minerală naturală, provenită din izvoare din inima munților, are un conținut important de săruri minerale și oligoelemente. „Apa nu este doar apă, este un aliment, inclusiv în legislație, cu valoare nutrițională preventivă și curativă. Apa este un amestec complex de săruri minerale cu proprietăți fundamentale compatibile cu organismul uman, iar ca să ne hidrateze, apa trebuie să aibă minerale. Apa minerală naturală plată sau carbogazoasă este cea mai bună de consumat. Conține electroliți, adică mineralele principale și microelemente sau oligoelemente precum: fier, zinc, iod, seleniu, cupru, crom, mangan, fluor, cobalt și molibden. Toate participă, activ, la diferite procese metabolice, la creştere şi dezvoltare, la sporirea rezistenţei organismului, la sinteza unor hormoni, vitamine, enzime”, spune Claudia Benea, somelier de apă, specialist în hidratare.

Cum știi că ai consumat suficientă apă?

  • Dacă urina este incoloră sau colorată în galben deschis și dacă urinezi la fiecare 3-5 ore, înseamnă că nivelul de hidratare al organismului este optim.
  • În schimb, dacă urina are o culoare galben închis-portocaliu și perioada dintre micțiuni este mai mare de 5 ore, înseamnă că nivelul de hidratare al organismului nu este cel optim.

Semne de deshidratare

Iată, pe scurt, semnele care pot trăda deshidratarea organismului:

  • sete
  • gură uscată
  • salivă lipicioasă
  • oboseală
  • dureri de cap
  • crampe musculare
  • amețeli
  • lipsa transpirației
  • reducerea frecvenței micțiunilor și a cantității de urină
  • urină închisă la culoare.

Sfaturi pentru hidratare optimă vara

  • Când afară e cald și transpiri abundent, trebuie să bei mai multe lichide, ca să nu te deshidratezi. Pe perioada caniculei, ca să menții nivelul optim de hidratare al organismului, aplică următoare regulă: bea 2 pahare cu apă la fiecare oră, chiar dacă nu ți-e sete.
  • În timpul exercițiilor fizice, adulții trebuie să bea 150 ml de lichide la fiecare 15-20 de minute. Alte situații în care este nevoie de un aport crescut de lichide: dacă ai febră, diaree sau vărsături, când vremea e caldă și umedă (crește transpirația). Când știi că vei petrece afară câteva ore, nu pleca de acasă fără sticla cu apă.
  • Adori să stai pe terasă și să savurezi un cocktail? Nu uita: combinația alcool – căldură favorizează eliminarea lichidelor, mărind riscul de deshidratare. Pentru fiecare pahar de alcool bea un pahar cu apă sau altă băutură ce nu conține nici alcool, nici cafeină.
  • Copiii nu suportă căldura la fel de bine ca adulții, căci ei transpiră mai mult. Când sunt foarte activi, au nevoie de 125 ml de lichide la fiecare 20 de minute.

 

O bună hidratare este esențială pentru sănătatea și starea ta de bine. Nu uita, așadar, să ții mereu la îndemână o sticlă cu apă, mai ales când e caniculă!

👉 Apa cu lămâie – avantaje pentru sănătate și frumusețe
👉 Apa de orez, minunată pentru sănătate și frumusețe
👉 Caise: minunate pentru sănătate și frumusețe

 

Sursa foto: www.123rf.com

Sursa info: www.bda.uk.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies