fbpx
Home » Cum dezvolți stima de sine a copilului tău

Cum dezvolți stima de sine a copilului tău

de Simona Soare

Autor: ArtPrint
0 comentariu 599 vizualizari 7 minute timp estimat

Stima de sine se dezvoltă încă din copilărie și este percepția pe care o avem în legătură cu propria noastră persoană. O stimă de sine sănătoasă îi ajută pe copii să facă față provocărilor, să-și construiască relații pozitive și să-și îmbunătățească abilitățile. În tot acest proces, părinții și profesorii joacă un rol esențial. Iată câteva idei pe care le poți aplica pentru a sprijini creșterea stimei de sine a copilului tău!

Încurajează-i creativitatea și independența!

Permite-i copilului să ia decizii adecvate vârstei și să-și rezolve singur problemele. Oferă-i oportunități să-și asume responsabilități, să-și aleagă subiectele de studiu sau proiectele în care să se implice.

Încurajează-i creativitatea și autonomia în procesul de învățare. Acest proces îi va întări încrederea în propriile forțe și îi va oferi un sentiment de realizare personală.

Fără să dai vina pe copil pentru propriile emoții, spune-i că este responsabil pentru fiecare sentiment pe care îl trăiește, dar nu pentru sentimentele altora.

Oferă-i atenție și afecțiune!

Copilul trebuie să simtă că este iubit, protejat și acceptat exact așa cum este. Oferă-i afecțiune și atenție constantă. Încurajările și complimentele sunt esențiale în consolidarea stimei de sine sănătoase. Fie că este vorba despre un eseu reușit, fie despre o problemă rezolvată la fizică, fă-l să se simtă mândru de ceea ce a realizat.

Recunoașterea meritelor îi oferă sentimentul că este capabil să obțină succesul și să-și îndeplinească obiectivele, contribuind la formarea unei stime de sine echilibrate, care va reprezenta baza pentru împlinirea adultului de mai târziu. Consolidarea stimei de sine este un proces gradual, iar prezența și susținerea ta, mai ales în momentele dificile, îi arată copilului că este valoros.

Învață-l cum să gândească pozitiv!

Învață copilul să vadă partea bună a lucrurilor și să-și concentreze atenția asupra punctelor-forte și asupra realizărilor lui. Evită critica excesivă și încurajează-l să se gândească la ceea ce a făcut bine, evidențiind toate lucrurile pozitive pe care le poate realiza. Arată-i cum reușești tu să transformi greșelile în oportunități de învățare.

Îndeamnă-l să se poarte cu el așa cum și-ar dori să fie tratat de către cei mai buni prieteni. Copiii învață multe prin observație, iar adulții, de cele mai multe ori, reprezintă un model pentru ei.

Implică-l în activități prin care să-și descopere pasiunile!

Încurajează-ți copilul să exploreze diverse activități, pentru a-și descoperi pasiunile. Lăsându-l să exploreze și să descopere lumea din jurul lui, îi afli motivația.

Copiii mai curioși și mai deschiși către noi experiențe sunt mai motivați. Ei își dezvoltă totodată și imaginația.

Participarea la activități care le plac îi ajută să se simtă competenți și împliniți. Poate fi vorba despre a participa la cursuri extracurriculare sau despre a încerca diverse sporturi sau activități în aer liber. Poți organiza excursii la muzee, grădini botanice sau alte locuri care să stimuleze curiozitatea copilului tău.

Puterea feedbackului constructiv

Feedbackul constructiv este esențial pentru dezvoltarea stimei de sine. Încurajează copilul să-și aprecieze eforturile și să-și îmbunătățească abilitățile, indiferent de rezultatele finale. Înlocuiește ideea de perfecționism cu cea de progres constant. Acest lucru va încuraja perseverența și reziliența copilului. Fiecare încercare are o însemnătate și contribuie la dezvoltarea lui emoțională, intelectuală și socială.

Ajută-l să se simtă valoros pentru societate!

Copilul se simte mai în siguranță și respectat atunci când există reguli clare. Acest lucru îi conferă un sentiment de predictibilitate și control.

Implicarea în activități de voluntariat sau care țin de gospodărie îi poate crește stima de sine. Aceste experiențe îl ajută să-și dezvolte empatia, îi arată că poate aduce o contribuție pozitivă și că este valoros pentru comunitate. Atunci când el vede impactul pozitiv al acestor acțiuni, sentimentul de valoare personală crește.

Transmite-i zilnic cel puțin un mesaj pozitiv!

Ascultă-l cu atenție pe copil și ține cont de emoțiile și preocupările lui. O comunicare deschisă și sinceră îl face să se simtă respectat și înțeles. Învață-l să facă declarații de sine pozitive. Ceea ce el crede determină modul în care se simte, iar modul în care se simte îi determină comportamentul. Astfel, este important să transmiți zilnic cel puțin un mesaj pozitiv celui mic. Acest mesaj poate căpăta forme variate, de la sfaturi haioase la citate motivaționale sau gânduri personale, toate cu rolul de a-l încuraja și aprecia. Încrederea și stima de sine se clădesc pas cu pas, tocmai de aceea o astfel de activitate zilnică are un rol esențial în suportul emoțional al celui mic.

Nu-l compara cu alți copii!

Important este să-ți înveți copilul să nu fie la concurență cu alți copii sau să încerce să fie mai bun ca alții. În fond, așa cum spunea Einstein, „toți suntem genii. Dar, dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că nu este deștept”.

Nu uita că fiecare copil este unic, are propriile talente și abilități, iar dezvoltarea stimei de sine poate varia în funcție de personalitate, experiențe și context. Cu apreciere, răbdare și afecțiune, vei contribui la creșterea unui copil încrezător și echilibrat.

Simona Soare este trainer și speaker în dezvoltare personală și profesională, câștigătoare a „Premiului special pentru contribuția adusă în domeniul educațional și al dezvoltării personale” la concursul Top Child & Young Performance 2024.

Sursă foto: Simona Soare, 123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies