fbpx
Home » Alimentele expirate: le aruncăm imediat sau mai sunt bune de consum?

Alimentele expirate: le aruncăm imediat sau mai sunt bune de consum?

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 1,1K vizualizari 10 minute timp estimat

Sigur ți s-a întâmplat – și poate nu doar o dată – să descoperi că un aliment pe care tocmai te pregăteai să-l mănânci era expirat. Fie că era iaurt sau un pachet de biscuiți, probabil n-ai stat pe gânduri și l-ai aruncat imediat la coș. Doar n-o să mănânci alimentele expirate, nu-i așa? Ei bine, această regulă nu este valabilă întotdeauna și nici pentru orice aliment.

Nu toate alimentele sunt la fel

Cine nu a ezitat vreodată să mănânce un iaurt ieșit din termenul de valabilitate, dar care încă arăta bine? Chiar dacă știm că acesta nu se strică peste noapte, teama de o toxiinfecție alimentară ne îndeamnă să-l aruncăm la coș. La urma urmei, ce rost are data limită de consum dacă nu o respectăm?

Sigur că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească mâncând un aliment expirat. Consecințele ar putea fi neplăcute (diaree, vărsături, stare de rău), uneori chiar grave.

Pe de altă parte, însă, nu toate alimentele devin o amenințare pentru sănătate imediat ce au depășit termenul de valabilitate. Unele produse se conservă mai multă vreme decât credem și pot fi consumate și după ce au expirat, fără riscuri pentru sănătate, dacă au fost corect păstrate (ambalaj intact, ferite de umezeală etc.). Neștiind însă acest lucru, mulți oameni aruncă la gunoi sacoșe întregi de mâncare expirată, dar care e încă bună de consum. Nu-i păcat să risipim hrana și banii?

Ce ne spune eticheta

Datele de valabilitate înscrise pe ambalajul alimentelor sunt foarte utile. Ele ne semnalează până la ce moment își păstrează gustul și calitățile nutritive și microbiologice acele produse. Hai să citim etichetele, să vedem ce informații ne oferă.

Data limită de consum. Apare pe ambalaje sub forma: „A se consuma până la data de…”. Înseamnă că până la data menționată putem consuma în siguranță acel produs. Acest termen trebuie întotdeauna respectat. După expirare, consumul acelor produse ne poate pune sănătatea în pericol (risc de intoxicații alimentare). Este cazul alimentelor fragile, care se strică ușor: carne și pește proaspăt, mezeluri, unele lactate, salate, alimente semi-preparate, produse de patiserie cu cremă etc.

Data limită de consum optim. Apare pe ambalaj sub forma: „A se consuma de preferință înainte de…”. Deseori, aceste alimente pot fi consumate și după data indicată, fără să prezinte un real pericol pentru sănătate, chiar dacă își schimbă puțin gustul, textura ori culoarea. De pildă, biscuiți, ciocolată, cereale. Cuvântul cheie este „de preferință”. Este preferabil să consumăm acel aliment până la data de pe ambalaj, dar nu este obligatoriu.

Așadar, data viitoare când constați că un aliment pe care scrie „A se consuma, de preferință, înainte de…” are data depășită, nu te grăbi să-l arunci. Nu uita că regulile se aplică doar produselor nedeschise. De îndată ce produsele intră în contact cu aerul, umiditatea și contaminanții din mediul înconjurător, deteriorarea lor se accelerează.

În toate cazurile, însă, indiferent de tipul de aliment și de data de expirare, trebuie să fim atenți la aspectul, culoarea și mirosul produselor. Dacă ceva ni se pare suspect, nu trebuie să consumăm acel aliment nici dacă este încă în termen.

Hai să vedem dacă și care alimente pot fi consumate chiar dacă au termenul de valabilitate depășit.

Lapte

• Dacă nu ai deschis ambalajul, poți consuma laptele până la 2-4 săptămâni după ce data de consum a fost depășită, dacă a fost păstrat corect și nu și-a modificat gustul.
• După desfacerea cutiei, laptele se poate consuma atâta timp cât are mirosul și gustul intacte (cam 2-3 zile de la deschiderea ambalajului).
• Nedesfăcut, laptele UHT se poate păstra la temperatura camerei, iar după deschidere numai la frigider.

Iaurt

• Nu te grăbi să arunci iaurtul expirat în urmă cu două zile. Nedesfăcut și păstrat la frigider, îl poți consuma chiar și la 1-2 săptămâni după depășirea datei de valabilitate, căci bacteriile pe care acesta le conține în mod natural îi prelungesc perioada de conservare.

• Nu mânca iaurtul dacă și-a modificat gustul ori aspectul sau dacă ambalajul are capacul bombat.
• Budincile sau cremele cu ou nu pot fi consumate după data de expirare.

Brânză 

• Brânza de vaci și brânzeturile proaspete (feta, mozzarella) se strică mai repede și trebuie consumate până la data de expirare.
• Brânzeturile tari, în schimb, sunt bune de consum până la câteva săptămâni după expirare.

Ouă

Păstrate la frigider, ouăle pot fi consumate și la 3-5 săptămâni după expirare, dar nu întotdeauna. Cel mai bun test e cel cu paharul cu apă: cufundă un ou într-o cană cu apă sărată. Dacă oul plutește la suprafață înseamnă că e vechi, iar dacă se scufundă înseamnă că îl poți folosi. Explicația? În interiorul oului se găsește o pungă de aer care se mărește pe măsură ce trec zilele.

Carne și mezeluri

• Mezelurile, carnea, peștele, fructele de mare sunt produse care trebuie neapărat consumate până la data de expirare, altfel poți suferi o intoxicație.
• O dată ambalajul deschis, mănâncă mezelurile în următoarele două zile. Mezelurile afumate, sărate sau deshidratate rezistă și 2-3 săptămâni după data de expirare.
• În ce privește carnea proaspătă, dacă are termenul de valabilitate expirat de curând, trebuie neapărat să verifici dacă au apărut schimbări de miros și culoare. Dacă ai dubii, mai bine arunc-o. Întotdeauna prepară bine termic carnea, ca să elimini eventualele bacterii prezente în ea.

Fructe și legume

Le putem mânca atâta timp cât nu au putrezit. Dar chiar și dacă prezintă urme de alterare, după ce îndepărtăm părțile stricate putem mânca restul.

Orez, paste făinoase, biscuiți

• Aceste preparate uscate se conservă chiar și un an. Cel mai bine e să le păstrezi într-un mediu uscat, în recipiente de sticlă sau în borcane închise ermetic.
• Biscuiții uscați și sărați, fursecurile uscate și fără cremă, cerealele pentru micul dejun pot fi consumate fără probleme chiar și la două luni după expirare, cu condiția să-și păstreze calitățile caracteristice și pachetul să nu fi fost desfăcut.

Conserve

Conservele sunt bune de consum încă un an după data limită, păstrate în loc uscat. Reține însă: ambalajul nu trebuie să fie lovit, găurit, îndoit, iar capacul să nu fie bombat ori deformat.

Produse congelate

Mazăre, fasole, broccoli, căpșuni… Produsele gata congelate pot fi consumate până la un an după expirare, cu condiția ca între timp să nu fi fost decongelate. Un produs decongelat trebuie consumat în scurt timp, căci nu mai poate fi recongelat.

Mucegaiul: da sau ba?

Urme de mucegai pe pâine, iaurt sau dulceață… Cu toții am văzut așa ceva. Ce facem? Aruncăm tot alimentul sau îndepărtăm doar partea cu mucegai și restul putem mânca? Răspunsul specialiștilor e ferm: aruncăm tot. Mucegaiul poate produce micotoxine, care pot fi periculoase. Nu e suficient să îndepărtăm doar partea mucegăită, căci micotoxinele se pot răspândi în tot alimentul fără să le vedem, fiind microscopice. Așa că e mai bine să fim prevăzători!

 

Citește și:
Idei de gustări sănătoase pentru acasă și la serviciu
Vrei să slăbești? Trucuri simple ca să reduci caloriile
7 alimente care te ajută să slăbești

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies