Cunoscută și folosită din cele mai vechi timpuri, lavanda, levănțica, cum îi spunem noi, este adorată pentru aroma, culoarea și frumusețea ei. Bunicile noastre obișnuiau să pună în dulapuri buchete de levănțică uscată pentru a ține departe moliile, dar și pentru ca mirosul florilor să se impregneze în haine și în așternuturi. Astăzi, o industrie întreagă s-a dezvoltat în jurul acestor flori delicate, pe care le poți vedea înflorite pe câmpuri sau în culturi atent îngrijite.
Efectele binefăcătoare ale lavandei
Cele mai multe dintre noi asociază aurul violet, lavanda, cu relaxarea și cu starea de bine. Și nu întâmplător, deoarece dintre calitățile ei incontestabile se detașează proprietățile de calmare și sedare ușoară. De altfel, nu puține sunt cercetările care susțin că levănțica este inamicul stresului.
Ușoara masare a tâmplelor cu puțin ulei esențial de levănțică sau simpla inspirare a acestuia reduce starea de anxietate, depresia, stările de agitație, stresul, ajutând chiar la calmarea durerilor ușoare de cap sau migrenelor. În plus, parfumul ei proaspăt înviorează și îmbunătățește concentrarea în momentele dificile.
Ceaiul sau siropul de lavandă, consumate regulat, pot trata probleme digestive precum balonarea, vărsăturile sau stările de greață.
Aplicată pe piele, sub formă de ulei sau apă florală, levănțica este aliatul pielii frumoase, că vorbim despre îngrijirea pielii arse de soare sau de julituri, zgârieturi sau riduri și ten îmbătrânit înainte de vreme.
Lavanda în bucătărie
Poate că nu tuturor le place aroma lavandei, dar, chiar și așa, ar trebui încercată! Florile delicate de lavandă pot fi folosite cu succes și în bucătărie. Aroma lor delicată imprimă un gust puternic preparatelor, tocmai de aceea moderația este cuvântul-cheie pentru reușita preparatelor.
Siropul de lavandă poate fi folosit în limonade, pentru a îndulci frișca proaspăt bătută sau pentru a decora o înghețată simplă de vanilie sau o budincă de casă.
Câteva flori proaspete de levănțică pot fi așezate într-un borcan cu zahăr, închis apoi ermetic. În doar câteva zile, vei obține un zahăr aromatizat bun de folosit la prepararea biscuiților, cremelor de prăjituri sau torturi, limonadelor sau ceaiurilor relaxante.
Cheesecake cu aur violet / lavandă
Ingrediente:
- 3 ouă (mărime L)
- 120 g ciocolată albă
- 120 g cremă de brânză
Pentru glazură:
- 125 ml smântână de frișcă
- 150 g ciocolată albă
- 1 linguriță cu levănțică
- colorant alimentar
- Topește ciocolata pe baie de aburi și omogenizează. Încorporează gălbenușurile, apoi crema de brânză, iar la final, albușurile bătute spumă.
Atenție: încorporează spuma în trei reprize și folosește doar mișcări de jos în sus, pentru a nu pierde aerul din spuma bătută. - Toarnă compoziția într-o formă de 15 cm diametru, tapetată cu hârtie de copt foarte bine unsă cu ulei. Pune forma de copt într-o tavă în care ai turnat un strat de apă. Coace primele 15 minute la 170ºC (cuptor preîncălzit), iar în următoarele 30, la 160º.
- Pentru glazură, înfierbântă smântâna cu florile de levănțică și lasă să infuzeze 10-15 minute. Strecoară și toarnă peste ciocolata ruptă în bucăți. Lasă 4-6 minute, apoi amestecă până la omogenizare. Adaugă o picătură de colorant alimentar (roz sau lila), amestecă și toarnă peste prăjitura răcorită.
Sursă foto: 123rf.com