fbpx
Home » Cele mai bune remedii pentru indigestie

Cele mai bune remedii pentru indigestie

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 47 vizualizari 8 minute timp estimat

De sărbători, cu atâtea bunătăți tentante pe masă, e ușor să facem excese. Însă dacă stomacului nu-i pică bine unele preparate, se va revolta. Urmarea poate fi o neplăcută indigestie, cu simptomele ei sâcâitoare: arsuri la stomac, greață, vărsături, balonare… Dacă, din nefericire, ajungi să te confrunți cu asemenea simptome nedorite, e bine să știi ce măsuri să iei și ce remedii te ajută să alini rapid disconfortul gastric.

De ce apare indigestia?

Termenul de indigestie se traduce prin „digerare proastă”. O situație ce poate apărea atunci când bolul alimentar, fiind prea mare sau prea compact, este transformat de sucurile gastrice mult mai greu sau într-un timp mai lung decât ar fi normal. Această tulburare a procesului de digestie este prezentă doar la nivelul tractului digestiv superior, adică esofag, stomac, duoden şi prima parte a intestinului subţire şi nu trebuie confundată cu alte afecțiuni gastrice mai serioase: ulcer, gastrită sau reflux gastroesofagian. Indigestia poate apărea nu doar dacă ai mâncat prea mult, ci şi dacă ai consumat la aceeași masă multe preparate diferite, în special din cele greu de digerat, prea condimentate ori bogate în grăsimi. La fel, te poți trezi cu o indigestie și dacă mănânci în grabă şi nu mesteci bine alimentele ori dacă depășești măsura cu cafeaua, alcoolul, țigările.

Nu confunda indigestia cu intoxicația alimentară. Aceasta din urmă apare din cauza consumului unor alimente infectate cu diverse bacterii și are simptome mai pronunțate.

Fără indigestie de sărbători

Ca să previi indigestia este important să nu îți suprasoliciți sistemul digestiv, în special dacă știi că ai un stomac sensibil. Iată câteva reguli de care să ții seama.

• Nu combina prea multe feluri la o masă, mai ales dacă sunt grase sau picante. De pildă, nu mânca şi caşcaval, şi mezeluri, şi ouă umplute, şi sarmale, şi prăjituri. Limitează-te la două, cel mult trei preparate: un antreu, un fel principal și un desert. Nu îți umple farfuria!

• Savurează alimentele grele, precum maioneză, ouă umplute, varză, friptură, mezeluri, cașcaval etc., doar în porții mici și în niciun caz toate deodată.

• Simți că la o masă ai mâncat cam mult? Ai grijă ca următoarele mese să fie cât mai lejere: supă de legume, un piure de cartofi simplu, compot de fructe etc.

• Nu ciuguli tot timpul între mese: gustările dese îți suprasolicită stomacul. Dacă simți nevoia de o gustare, alege un fruct proaspăt.

• Nu mânca grăbit și mestecă bine alimentele: un gest banal, dar folositor.

• Ridică-te de la masă înainte să te saturi complet, nu când îți simți stomacul plin până la refuz.

• Între o masă și alta lasă să treacă cel puțin 3-4 ore.

• Nu bea alcool pe stomacul gol: așa se creează aciditate, iar digestia are de suferit. Și, desigur, consumă alcoolul cu măsură.

• Evită alimentele care știi că nu-ți priesc. De pildă ceapa, usturoiul, varza etc.

• Nu uita: cu cât o masă conține mai puține ingrediente și e preparată mai simplu, cu atât e mai ușor de digerat.

Simptome neplăcute

Indigestia se manifestă de obicei la scurt timp după masă, dar simptomele pot apărea și a doua zi. Se traduc prin: greață, vărsături, senzație de stomac prea plin, arsuri gastrice, jenă sau durere de stomac, senzație de apăsare în regiunea ficatului, regurgitații, dureri de cap, stare generală proastă, constipație sau diaree.

Manifestările indigestiei seamănă cu ale crizei biliare, dar aceasta din urmă are simptome mai accentuate: durere severă de cap (migrenă), frisoane, stare generală de rău, gust amar, amețeli, durere surdă sub coaste, în partea dreaptă.

Primele măsuri: dietă ușoară și odihnă

De obicei, disconfortul dispare sau măcar se ameliorează în primele 24 de ore, cu condiția să-i acorzi corpului un răgaz, să se poată reface. Iată ce măsuri să iei:

• Dacă ai senzația de stomac prea plin, nu ezita să îți provoci vărsăturile. De multe ori, golirea stomacului rezolvă aproape complet problema indigestiei. Apoi, bea un ceai de mușețel.

• Timp de 1-2 zile adoptă o dietă ușoară, fără grăsimi, prăjeli, sosuri, mezeluri, dulciuri. În primele 24 de ore bea doar apă, ceaiuri, supă de zarzavat. A doua zi, dacă te simți mai bine, poți completa meniul cu piure de legume, paste, orez.

• Foarte importantă este și odihna. Ascultă-ți corpul: dacă îți cere să zaci în pat sau să dormi mai mult, exact așa să faci, căci înseamnă că are nevoie de un plus de odihnă.

• Dacă e nevoie, ia de la farmacie un preparat care ajută digestia și combate disconfortul cauzat de excesul alimentar (cum e trifermentul).

Remedii cu efect rapid

Ca să-ți revii rapid, alături de regimul alimentar și odihnă te ajută și remediile naturale.

• Un binecunoscut remediu împotriva indigestiei este bicarbonatul de sodiu, care neutralizează acizii gastrici. Într-o jumătate de pahar cu apă dizolvă o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi bea acest amestec.

• Un adevărat balsam pentru stomacul în suferinţă este muşeţelul, care stimulează digestia şi calmează iritaţia mucoaselor. Bea 3-4 căni de ceai pe zi (2 lingurițe de flori la 250 ml apă clocotită).

• Împotriva greţurilor te ajută ceaiul din rădăcină de ghimbir (un vârf de linguriţă de pulbere la 150 ml apă fiartă), ceaiul de rozmarin și sucul de grepfrut preparat acasă.

• Te supără arsurile gastrice? Ia o linguriță de miere diluată în puțină apă sau mănâncă o banană – aceasta conține substanțe cu efect antiacid. Tot împotriva arsurilor te ajută ceaiul din semințe de anason sau din flori de salcâm.

• Dacă durerile de stomac persistă bea un pahar cu apă în care ai adăugat o lingură de argilă. Durerile și disconfortul gastric vor fi rapid ameliorate.

• Ceaiul de coada șoricelului (3 lingurițe de plantă la 500 ml apă clocotită) calmează durerile de stomac și combate balonarea, deoarece conține uleiuri esențiale care împiedică procesele de fermentație.

Sărbătorile sunt un bun prilej să ne bucurăm de compania familiei, rudelor, prietenilor dragi și să ne delectăm cu bunătățile, tradiționale sau nu, preparate cu atâta efort și cheltuială. Însă orice exces, fie că e vorba de mâncare, sport sau odihnă, dăunează stării noastre de bine. Cumpătarea în toate este cheia bunăstării. Așadar, să savurăm deliciile culinare, dar cu măsură. Nu de alta, dar ar fi păcat ca liniştea şi bucuria zilelor de sărbătoare să fie ruinate de un disconfort digestiv.

👉 Remedii care te ajută să învingi balonarea
👉 Constipația – care sunt cauzele și cum o învingi?
👉 Ceaiul de păpădie, leac minunat pentru ficat și fiere

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies