fbpx
Home » Cum să scapi de părul nedorit?

Cum să scapi de părul nedorit?

Autor: Silvia Pop
0 comentariu 426 vizualizari 7 minute timp estimat

Iubim pielea frumoasă și ducem lupte aprige pentru eliminarea părului de prisos. Dar care sunt procedeele cele mai indicate?

Pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite există două procedee diferite.

Depilarea constă în îndepărtarea firelor de păr prin retezarea acestora de la suprafaţa pielii, fără a se acţiona asupra rădăcinii sau a foliculului pilos. Metodele de depilare, precum rasul cu lama, folosirea cremelor depilatoare, smulgerea firelor de păr cu ajutorul aparatelor electrice sau cu ajutorul aplicațiilor cu ceară, deşi considerate depăşite, sunt încă mult mai răspândite decât cele de epilare, putându-se recurge uşor la ele şi acasă.

Epilarea constă în recurgerea la unele metode care acţionează în sensul distrugerii rădăcinii sau a foliculului, pentru îndepărtarea definitivă a părului.

 

Permanent sau temporar?

De-a lungul timpului, s-au inventat tot felul de metode pentru a scăpa de surplusul de păr. Printre cele mai noi proceduri se numără cele cu laser sau cu lumină pulsată, care promit un efect definitiv. Dar, atunci când se acţionează asupra foliculului pilos, nu asupra rădăcinii părului, efectul nu poate fi decât unul temporar, deoarece firele de păr se află în diferite stadii ale creşterii, distruse putând fi doar cele care sunt în acel moment în faza activă a acesteia, nu şi cele aflate în fază pasivă. Pentru un efect permanent, procedura trebuie repetată de 6 – 8 ori, la intervale de cel puţin 6 săptămâni.

  • Epilarea prin electroliză este singura metodă prin care se acţionează în sensul distrugerii rădăcinii firului de păr.

Inconveniente:

Pentru a recurge la această metodă, îţi trebuie ceva răbdare (şi bani!), până ce un specialist va căuta, cu ajutorul unui ac subţire prin care circulă curent electric, să-ţi distrugă fiecare fir de păr în parte, cu tot cu rădăcină. De pildă, dacă picioarele sunt cele vizate, pentru îndepărtarea firelor de păr de pe doar unul dintre ele vor fi necesare aproximativ 8 ore.

Dacă procedeul nu este efectuat corect, pot apărea infecţii sau chiar cicatrici.

  • Epilarea cu laser este varianta modernă a metodei prin electroliză. Se recomandă persoanelor cu părul negru şi cu pielea albă.

Inconveniente:

E dureroasă și poate necesita anesteziere locală.

Pielea sensibilă se poate înroşi, efect care dispare în câteva ore, sau, foarte rar, se pot forma cruste care urmează a fi eliminate prin folosirea unei creme hidratante.

Nu este indicată în caz de afecţiuni dermatologice, diabet zaharat, înainte de împlinirea vârstei de 17 ani şi nu este eficientă în cazul părului alb sau foarte deschis la culoare.

  • Epilarea cu lumină pulsată (sau lampa flash) se bazează pe principiul fototermolizei selective.

Inconveniente:

Nu se recomandă în cazul pielii negre, al părului alb şi al pufului deschis la culoare.

Se aplică abia din anul 1996, de aceea, dermatologii cred că mai trebuie studiate pe termen lung eficacitatea şi absenţa urmărilor sale negative.

 

Precauţii necesare

Indiferent pentru care din aceste proceduri ai fi tentată să optezi, ia în calcul eventualele riscuri. Analizează împreună cu medicul tău curant afecţiunile de care ai suferit, cele cu care te confrunţi, medicamentele pe care le iei etc.

Este de dorit ca gravidele şi mamele care alăptează să evite metodele de epilare definitivă.

Aceeași indicație e valabilă și pentru cei care se confruntă cu erupţii fotosensibile, lupus eritematos, de exemplu, sau care iau medicamente fotosensibilizante.

Cei care au nevi pigmentari sau tatuaje va trebui să aibă grijă să-şi protejeze zonele afectate, pe toată durata efectuării procedurii, oricare ar fi aceasta.

Evită să faci acest tratament atunci când pielea este bronzată, fie în urma expunerii la soare, fie într-un solar, ci abia după 4-6 săptămâni. De asemenea, nu e bine nici să te expui radiaţiilor solare imediat după o asemenea procedură, căci, pielea fiind sensibilizată, riscul apariţiei arsurilor din cauza razelor ultraviolete este destul de mare.

Cu 2-3 zile înainte de procedură, ar trebui să-ţi îndepărtezi mecanic părul de pe zona ce urmează a fi tratată, iar, dacă recurgi la depilarea cu ceară, s-o faci cu cel puţin 2 săptămâni înainte.

 

Depilarea, metodele cele mai frecvente

  • Depilarea cu ceară este rapidă și eficientă, dar contraindicată persoanelor cu piele sensibilă, alunițe, iritații sau arsuri. Dacă ceara nu este îndepărtată corect, adică prin tragere în sensul opus celui de creştere a firului de păr, pot creşte fire de păr pe sub piele. La fel este și cu pasta de zahăr. Efectul durează o lună.
  • Lama de ras este cea mai rapidă, ieftină și nedureroasă variantă, doar că părul creşte repede, devine mai gros, iar lamele fără protecție pot irita pielea. Efectul durează 1 – 3 zile.
  • Aparatul electric este ușor de folosit oriunde, în 10 – 15 minute rezolvi problema, dar pentru cele cu pielea sensibilă procedeul este dureros, iar durata procedurii, mai mare. În plus, unele fire de păr vor creşte pe sub piele. Efectul durează 3 – 4 săptămâni.
  • Cremele depilatoare lasă pielea fină în doar 10 minute, dar conțin ingrediente toxice, deci trebuie testate înainte, căci altfel pot apărea reacţii alergice, iritaţii, infecţii. Se vor ocoli zonele cu răni deschise. Efectul durează 7 – 8 zile.

 

Ce să alegi pentru zonele delicate

  • Subraţ. Aparatul de ras e uşor de folosit, doar că părul va creşte foarte repede după aceea. Crema depilatoare poate fi, după testul de toleranţă, o idee mai bună, cu rezultate de mai lungă durată. Poți folosi și ceară caldă sau benzi depilatoare, dar numai dacă suporți durerea.
  • Zona inghinală. Aici, pielea e foarte sensibilă și nu este indicat să foloseşti lama de ras, căci poate conduce la foliculită. Ceara, mai ales cea refolosită, poate traumatiza, irita şi inflama cu uşurinţă pielea. Mai puţin agresive s-ar putea dovedi o cremă depilatoare sau aparatul electric. Pentru depilarea braziliană (și pe labii, și în zona anală), ceara de unică folosință s-a dovedit a fi cea mai bună soluție.
  • Pensetă pentru retuş? Mai bine nu! Pe lângă faptul că, ulterior, îți pot creşte fire de păr pe sub piele, extragerea firului din rădăcină poate conduce la inflamarea şi iritarea foliculului.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies