fbpx
Home » Pepene galben – fruct răcoritor și nutritiv

Pepene galben – fruct răcoritor și nutritiv

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 467 vizualizari 7 minute timp estimat

Prin excelență fruct de vară, pepenele galben este unul dintre cele mai parfumate și aromate fructe. Cucumis melo (numele lui științific) aparține familiei cucurbitaceelor, din care fac parte și dovleceii, castraveții, dovleacul. Nu se știe exact unde își are originea pepenele galben, dar se presupune că provine din Africa. Există câteva zeci de varietăți de pepene galben, cu greutatea variind între 0,5-5 kg. Descoperă ce beneficii minunate are pepenele galben pentru sănătate și frumusețe.

Pepene galben: alte denumiri

Pepenele galben este cunoscut și sub alte denumiri, precum toci, pepene de zahar, pepene cocoloș, zămos, cantalup, căune, boșar, bostan galben, gălboi, harbuz, pepene scorțos.

Pepenele galben, sursă de antioxidanți de valoare

Pulpa galbenă și aromată pe care ne-o oferă pepenele galben este o sursă prețioasă de antioxidanți, care aduc numeroase beneficii organismului. De exemplu, este foarte bogat în betacaroten, unul dintre pigmenții care colorează fructul în galben și pe care organismul îl transformă în vitamina A. O porție de 100 g de pepene galben conține 2000 mcg de betacaroten, care reprezintă 54% din aportul zilnic recomandat. Alți antioxidanți prezenți în pepenele galben sunt luteină, zeaxantina, criptoxantina.

Acești antioxidanți joacă un rol protector în organism, ferind celulele și țesuturile de efectul nociv al radicalilor liberi. Studiile au dovedit că pepenele galben poate reduce riscul apariției unor cancere, a maladiilor cardiovasculare și întârzie îmbătrânirea.

👉 Caise: minunate pentru sănătate și frumusețe

Comoară de vitamine și minerale

Alături de antioxidanți, pepenele galben ne oferă și o paletă largă de vitamine: vitamina C, necesară producerii colagenului și cicatrizării și care este ea însăși un puternic antioxidant, multe B-uri (B1, B2, B3, B6, B9, B12).

Deliciosul fruct ne oferă și o paletă largă de minerale: potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu. Fiecare dintre aceste minerale aduce propriile beneficii organismului, contribuind la sănătatea și starea noastră de bine.

👉 Dieta cretană – sănătate și longevitate

Diuretic: fructul ideal pentru eliminarea toxinelor

Consumul de pepene galben ajută corpul să se debaraseze de toxine și să elimine surplusul de apă. Acest lucru se datorează cantității mari de apă și potasiu, un mineral care are efect diuretic și care, în plus, ajută la reducerea tensiunii arteriale.

beneficii pepene galben. Fruct de vara, parfumat racoritor, zemos, nutritiv

Pepene galben: te satură, dar nu te îngrașă

Pepenele galben este o alegere excelentă dacă vrei să slăbești: 100 g fruct îți oferă doar 35-60 calorii, în funcție de soi. Deși are puține calorii, datorită bogăției în fibre potolește foarte bine foamea.

Așadar, nu există nici un motiv să excluzi pepenele galben din meniu chiar dacă ții un regim de slăbire.

Hidratează excelent

Pepenele galben, ca cel roșu de altfel, este foarte bogat în apă – 90% din conținut îl reprezintă apa. Acest lucru îl transformă în fructul ideal pentru zilele caniculare de vară, când căldura mare ne epuizează și ne seacă de rezervele de apă. Savurează-l ca aperitiv, desert sau chiar ca înlocuitor al unei mese și nu doar că te vei feri de deshidratare, ci chiar vei beneficia de mai multă energie și forță.

👉 Câtă apă trebuie să bei zilnic? Totul despre hidratarea optimă a organismului

Ce beneficii aduce cura cu pepene galben?

Cura cu pepene galben este benefică în constipație, anemie, lipsa poftei de mâncare, dermatoze, litiază, obezitate, gută, reumatism, hemoroizi. De asemenea, datorită cantității mari de betacaroten, pepenele galben protejează pielea de acțiunea razelor soarelui, sprijină sănătatea ochilor și a inimii. Asemeni pepenelui roșu, pepenele galben are efecte depurative și diuretice.

În ce constă cura? Timp de 10 zile consumă 1,5 kg pe zi de fruct (nu mai mult ca să eviți tulburările digestive). În scop curativ, pepenele galben se consumă doar înainte de mese, cu 30-60 de minute înainte, și nu ca desert.

Pepene galben – contraindicații

Ca toate fructele, pepenele galben poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la polen. De exemplu, unele dintre persoanele cu alergie la graminee pot resimți mâncărimi în interiorul gurii în timp ce mănâncă pepene galben sau pot suferi reacții alergice importante.

Un alt efect nedorit: consumat în cantități mari, poate cauza tulburări de tranzit (diaree) la persoanele care au un sistem digestiv sensibil.

beneficii pepene galben. Fruct de vara, parfumat racoritor, zemos, nutritiv

Rețete de frumusețe cu pepene galben

Pepenele galben aduce multe beneficii și frumuseții noastre. Are proprietăți hidratante excelente, fiind minunat pentru tenul deshidratat, „ofilit”. Vitaminele și celelalte substanțe din compoziția sa hrănesc foarte bine pielea. Cum se utilizează?

  • Sub formă de mască: zdrobește miezul până obții o pastă omogenă, pe care o întinzi direct pe față și gât. Lasă masca să acționeze 10-15 minute, apoi clătește-te cu apă călduță.
  • Sucul (nectarul) de pepene galben poate fi utilizat în același mod: cu ajutorul unei dischete de vată întinde sucul pe față și gât sau pune comprese înmuiate în suc de pepene.
  • Dacă te-ai ars la soare, o cataplasmă cu miez de pepene galben îți va alina durerea.

Sursa foto: www.123rf.com

Sursa info: www.sciencedirect.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies