Cu ocazia Zilei Internaționale a Diabetului, celebrată în fiecare an în data de 14 noiembrie, ar fi util să afli câteva lucruri referitoare la legătura dintre sănătatea orală și diabet, lucruri despre care poate că nu ai auzit vorbindu-se, dar care sunt reale.
Cum decurg procedurile dentare chirurgicale în cazul pacientului diabetic
Persoanele care suferă de diabet trec printr-un proces anevoios de vindecare. Rănile se cicatrizează mai lent și există un risc crescut de infecții. Din cauza bolii, gura este uscată, iar cantitatea redusă de salivă poate conduce la apariția cariilor dentare, infecțiilor și leziunilor orale.
O altă complicație cu care se confruntă persoanele cu diabet este vindecarea deficitară a țesuturilor. În cazul unei extracții, crește riscul hemoragiei postextracționale, de aceea, medicii stomatologi realizează intervenția doar dacă nivelul glicemiei este sub 180 mg/dl și se menține constant.
„În cazul pacienților diabetici, șansele dezvoltării afecțiunilor gingivale și bolii parodontale cresc, de aceea controlul evoluției bolii este obligatoriu. Persoanele cu diabet trebuie să acorde o atenție sporită igienei orale și să urmeze cu strictețe recomandările medicului stomatolog, alături de cele ale specialistului în diabet. Aceste recomandări sunt esențiale pentru a evita un cerc vicios, în care gingivita poate contribui la agravarea diabetului zaharat de tip 2 și, în cele din urmă, poate afecta pancreasul. ”, spune Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și master în Implantologie Orală și Parodontologie.
Prin urmare, pot trece pacienții cu diabet prin reabilitări complexe? Mult timp, diabetul zaharat a fost considerat o contraindicație pentru terapia cu implanturi dentare, însă studiile și statisticile au arătat că persoanele cu diabet au un control metabolic bun și posibilitatea de a-și recăpăta sănătatea dentară.
„Este important de știut că persoanele care au diabet se pot bucura de o dantură nouă și de dinți ficși cu ajutorul implanturilor dentare. Tehnologia PRGF Endoret, folosită în tratamentul cu implant dentar, grăbește procesul de vindecare, astfel că persoanele care au diabet nu trebuie să se îngrijoreze că vindecarea va fi lentă sau incompletă în urma unei intervenții chirurgicale. Rata de succes pentru implanturi dentare este de 100%”, a adăugat Dr. Ionuț Leahu.
Pacienții care necesită intervenții chirurgicale stomatologice sau reabilitări complexe cu implanturi dentare, prin sistemul dinți ficși în 24 de ore, trebuie să efectueze mai întâi un set de analize generale de sânge, care include și glicemia și hemoglobina glicozilată. Acest lucru îi permite echipei de chirurgie dentară să obțină o imagine completă asupra stării generale de sănătate a pacientului, facilitând o colaborare multidisciplinară cu medicul diabetolog, în vederea stabilirii unui plan de tratament personalizat.
Perspectiva medicilor specialiști în diabet
Studiile arată că tratamentul eficient al bolii parodontale poate îmbunătăți controlul glicemic la pacienții cu diabet, subliniind importanța sănătății orale în gestionarea acestei boli cronice.
Orice formă de inflamație în organism pentru orice tip de pacient diabetic, fie că are diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2, va duce la insulinorezistență. Astfel, echilibrul glicemic se degradează, fiindcă insulina stă la baza echilibrului acestei boli. Cu rezistență la insulină, nimic nu merge bine, oricât ar încerca medicii specialiști în diabet să regleze tratamentul sau pacientul să echilibreze regimul alimentar. Și atunci, în primul rând, trebuie ca pacienții diabetici să prevină infecțiile dentare. De asemenea, să înțeleagă că boala lor este una complexă, care nu afectează doar glicemia, ci toate celelalte părți ale organismului, iar sănătatea orală este esențială.
Opinia medicilor specialiști în diabet este că, la o hemoglobină glicată sub 7 și la o glicemie sub 140, pacientul se consideră a avea un diabet echilibrat, care poate să susțină intervenții chirurgicale stomatologice sau de altă natură.
Concluzii
Este bine să existe o relație apropiată între o persoană cu diabet și medicii de ambele specialități – medicul diabetolog și medicul stomatolog, deoarece tratamentul dentar este influențat de mulți factori, de exemplu: tipul de diabet, dacă acesta este controlat sau nu, dacă există complicații, vârsta și greutatea pacientului.
În plus, este important ca o persoană care are diabet să fie informată și conștientă de factorii de risc și de complicațiile la care este predispusă.
Afecțiunea necesită atenție și din perspectiva păstrării sănătății dentare, iar primul pas este acela de a preveni acutizarea problemelor. Igiena orală corespunzătoare implică un periaj regulat de două ori pe zi, dimineața și seara, folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, ca ața dentară și apa de gură.
De asemenea, sunt importante vizitele regulate la medicul stomatolog pentru control, detartraje și periaje profesionale, efectuate o dată la șase luni.
Sursă foto: 123rf.com