Aparent banală, sfecla-roșie este de fapt acea legumă-minune ce nu doar că se transformă într-un scut pentru organism, ci și șterge câțiva ani de pe chip ca prin magie și se poate transforma simplu într-o încântare culinară. Să-i aflăm, rând pe rând, secretele valoroase!
Istoria sfeclei se pierde într-un trecut îndepărtat, când se pare că leguma era cultivată în Grădinile suspendate ale Babilonului, iar grecii antici o cultivau încă din jurul anului 300 î.H. nu pentru rădăcină, ci pentru frunzele-i bogate și gustoase. În zilele noastre, se consumă rădăcina, iar de la o anumită specie, respectiv sfecla elvețiană sau mangold, se folosesc doar frunzele.
Calități curative
Sfecla-roșie este un aliment complex, ce conține tot complexul vitaminic B, potasiu, mangan, vitaminele A și C, magneziu, fosfor, iod, calciu, fier, antioxidanți sau, pe scurt, cam toți nutrienții de care are nevoie organismul. Pe lângă acestea, consumul de sfeclă-roșie contribuie la tratarea afecțiunilor ficatului, bolilor cardiovasculare. Ea întărește imunitatea organismului, este un antioxidant redutabil și un foarte bun detoxifiant și energizant.
Sucul de sfeclă- roșie proaspăt este un aliat de nădejde în lupta cu cancerul, în special pulmonar și digestiv, și nu în cele din urmă previne și tratează leucemia. Sfecla are efecte diuretice, reglează glicemia pacienților cu diabet (se recomandă consumul moderat), protejează celulele ficatului și contribuie la regenerarea acestora, ținând la distanță afecțiuni ca hepatitele ori cirozele.
Datorită cantității importante de fier, magneziu și B6, sucul de sfeclă previne anemia prin stimularea producției de globule roșii. În acest sens, cu acordul medicului, se pot bea o dată la 2-3 zile 150 ml de suc de sfeclă proaspăt, timp de o lună. Este bine de știut că după fiecare cură cu această legumă apar și câteva semne distinctive: urină schimbată la culoare, stare ușoară de greață sau, în cazul excesului (peste 400 ml de suc), paralizia temporară a corzilor vocale.
Dacă suferi de afecțiuni ale rinichilor sau ale vezicii biliare, este recomandat să consulți medicul înainte de a începe o cură cu suc de sfeclă.
Frumusețe cu sfeclă-roșie
Așa cum bine știi, frumusețea vine din interior. Iar sfecla exact asta face, te ajută să fii mai frumoasă. Cum anume? Ei bine, este suficient să consumi sfeclă în stare proaspătă fie sub formă de suc proaspăt stors, simplu sau în combinație cu sucul altor legume și fructe (măr, morcov, castravete, apio, zeamă de lămâie sau limetă), și vei observa cum pielea va deveni mai curată, luminoasă, elastică, fără coșuri (dacă acestea existau), radioasă și întinerită.
Dacă îți dorești să faci o schimbare temporară, a podoabei capilare, toarnă pe părul proaspăt spălat o cană cu suc de sfeclă. Acoperă capul cu o mască, stai așa 1-2 ore, apoi clătește-l cu apă din belșug și coafează-l așa cum ți-e dorința.
Cum sezonul rece aduce temperaturi scăzute ce ne vor afecta din multe puncte de vedere, protejează-ți buzele cu un balsam hrănitor și colorat în nuanța roșului de sfeclă. Tot ce ai de făcut este să adaugi câteva picături de suc de sfeclă în uleiul de cocos și să amesteci bine. După solidificarea acestuia, vei putea folosi balsamul natural în orice moment al zilei, colorându-ți în mod natural buzele.
Secrete culinare
Sfecla coaptă sau fiartă, dată pe răzătoare și combinată cu hrean este probabil una dintre cele mai cunoscute rețete pe care multe dintre noi o pregătesc, cu precădere în sezonul rece. Dar este grozav de bună și într-un borș fără carne, îmbogățit cu smântână de bună calitate, sau feliată cât mai fin și apoi coaptă, transformând sfecla în chipsuri numai bune de savurat în fața televizorului. Iar dacă vrei să-i impresionezi pe cei dragi, pregătește o salată ușoară de savurat într-o zi de post sau o alătur-o unor tartine cu pește marinat și ceapă roșie.
- 2 morcovi
- 1 cartof mare
- 1 sfeclă medie
- 1 țelină mică
- 100 g mazăre fiartă
- 1 gogoșar acru
- ulei de măsline
- 2 linguri cu muștar
- oțet alb sau balsamic
- sare, piper negru
Fierbe legumele al dente, cât să rămână puțin crocante. După ce s-au scurs și răcit, taie-le cubulețe cât mai egale și fine. Taie cubulețe gogoșarul.
Separat, pregătește un sos vinegretă din muștar, un strop de oțet și ulei (cât să iasă un sos cremos). Sărează și piperează, omogenizează și toarnă sosul peste legume. Amestecă ușor și… poftă bună!
Sursă foto: 123rf.com