fbpx
Home » Cardamomul, parfum de sănătate

Cardamomul, parfum de sănătate

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 258 vizualizari 6 minute timp estimat

Printre condimentele exotice se numără și cardamomul, care are un gust specific, camforat și piperat. Originar de pe coasta Malabar din Sud-Vestul Indiei și din Indonezia, e utilizat foarte mult în patiseria orientală, în bucătăria indiană și, surprinzător, în gastronomia scandinavă. Este un component de bază în celebrul curry, alături de cuișoare, scorțișoară, chimen, turmeric și ardei iute. De altfel, el face parte din aceeași familie cu turmericul și cu ghimbirul.

Pe lângă gustul său special, cardamomul, care e a treia cea mai scumpă mirodenie din lume, după șofran și vanilie, are o serie întreagă de beneficii pentru sănătate, de multe ori ignorate. Practic, este o plantă-medicament.

O poveste orientală cu multe beneficii

Cunoscut de indieni de aproape trei milenii, cardamomul a ajuns în Europa abia în Evul Mediu. Cardamomul are un parfum puternic – de aceea, trebuie avut grijă la cantitatea utilizată în bucătărie. În India e folosit, printre altele, la parfumarea cafelei și a ceaiului. Are efectul de a neutraliza cofeina. În Europa îl regăsim mai ales în pâinea cu mirodenii.

Această plantă e foarte apreciată în medicina ayurvedică, medicina tradițională indiană, considerată a fi cea mai veche medicină din lume. Proprietățile sale sunt numeroase și excepționale. Conține potasiu, calciu, cupru, sodiu, fier, zinc, mangan, fosfor, magneziu, vitamina A, vitamina C, piridoxină, tiamină, riboflavină.

Iată care sunt cele mai importante efecte benefice ale cardamomului!

Rezolvă problemele digestive, precum arsuri stomacale, constipație, infecții ale ficatului și ale fierii, balonare etc. Uleiul de cardamom reglează aciditatea gastrică și elimină crampele.

Stimulează digestia și secreția de sucuri gastrice, ajutând în cazurile de pierdere a apetitului.

Este antiseptic, oprind dezvoltarea microbilor în țesuturile organismului nostru.

Tratează răceala, tusea, chiar și astmul și unele bronșite.

Diminuează durerile de gât și din zona bucală.

Vindecă ulcerațiile mai bine decât medicamente antiulcer (la o doză de 12,5 mg / kilogram greutate corporală).

Împrospătează respirația.

Elimină bacteriile care ar putea cauza carii dentare și infecții în zona bucală, precum și microbii cei mai periculoși care pot provoca intoxicații alimentare.

Echilibrează nivelurile de zaharuri din sânge, ajutând la controlarea diabetului.

Scade tensiunea arterială – cu 3 grame de pulbere pe zi, timp de 2 săptămâni, un grup de adulți au revenit la tensiunea normală, conform unui studiu clinic.

Îmbunătățește circulația sanguină și reduce nivelurile de colesterol din sânge.

Diminuează disconfortul gastrointestinal pe durata sarcinii.

Are un ușor efect euforizant și chiar afrodiziac.

Ajută în problemele legate de sistemul urinar, având efect diuretic și stimulând eliminarea apei în surplus (ceea ce ajută și la normalizarea tensiunii arteriale).

Are un efect benefic asupra funcțiilor creierului, reduce stresul și anxietatea, previne depresiile.

Este un bun aliat al celor care urmează o cură de slăbire, reglând metabolismul, arzând grăsimile și diminuând senzația de foame. Micronutrienții conținuți nu lasă ca nivelul de lipide din organism să crească.

Pe lângă vitaminele B2 și B6, conține calciu și magneziu, care reglează sistemul nervos și ritmul cardiac, ajută la buna funcționare a mușchilor, a nervilor și a intestinelor.

Cum consumi cardamomul

Există două tipuri de cardamom: verde și negru. Cardamomul verde este însă cel mai cunoscut și cel mai utilizat.

Această mirodenie poate fi folosită în multe moduri. O regăsim în curry, în biryani și în deserturi ca biscuiții și prăjiturile. O poți adăuga în mâncărurile dulci și sărate, pentru a le da savoare.

Cel mai simplu e să pui grăunțele de cardamom în infuzii, în ceaiuri și în cafea. Se pun 3-4 semințe și se lasă timp de 4-5 minute.

Sau poți măcina o linguriță de grăunțe, pe care le infuzezi apoi într-o cană cu apă fierbinte timp de 10 minute. Sau pui la fiert câteva păstăi, apoi bei infuzia – te va scăpa și de sughiț!

Pentru împrospătarea respirației, mesteci pur și simplu grăunțele de cardamom.

Pentru a beneficia de toate proprietățile sale, ar fi bine să consumi una până la două lingurițe de cardamom pe zi. Există și sub formă de supliment alimentar, pudră sau capsule.

Nu se cunosc efecte secundare ale cardamomului, el neprezentând vreun pericol nici pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Totuși, ca să fii sigur, cere sfatul medicului în cazul în care vrei să îl consumi în doze terapeutice.

Cultivă cardamom la tine acasă!

Dacă ai răbdare, poți avea propria ta producție de cardamom, la tine acasă. Această plantă poate atinge până la 3 metri înălțime și are nevoie de căldură (nu rezistă sub 5 grade Celsius) și de lumină suficientă, dar indirectă.

Înflorește la sfârșitul primăverii, iar fructele se coc în septembrie și se culeg înainte de a ajunge la maturitate. Însă prima recoltă este abia după trei ani de la plantare.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies