Vitamina C (acidul ascorbic) este o vitamină solubilă în apă (hidrosolubilă), esențială pentru o bună stare de sănătate. Deoarece noi, oamenii, spre deosebire de multe plante și animale, nu avem capacitatea de a o sintetiza, o putem obține strict prin aportul alimentar de fructe și legume proaspete sau prin administrarea de suplimente care conțin vitamina C (de origine naturală sau sintetică, pe cale orală sau intravenoasă). Printre legumele bogate în acid ascorbic, pe care este bine să le consumăm, se numără ardeii grași, broccoli, frunzele de pătrunjel, de cimbru și kale. Fructele cu o concentrație crescută de vitamina C sunt acerola, guava, coacăzele negre, kiwi, citricele (lămâi, portocale, mandarine), papaya, căpșunele.
Vitamina C este termolabilă, pierzându-și proprietățile la temperaturi mai mari de 60 °C, adică la gătirea alimentelor care o conțin.
Iată cele mai importante roluri ale vitaminei C în organism, susținute de multe studii clinice!
Are efect antioxidant puternic, prin neutralizarea radicalilor liberi și a speciilor reactive de oxigen, protejând celulele împotriva stresului oxidativ; de asemenea, exercită și acțiune antiinflamatoare. Astfel, contribuie la prevenirea îmbătrânirii premature și a apariției bolilor cronice (boli cardiovasculare, afecțiuni neurodegenerative etc.).
Este un cofactor esențial pentru biosinteza (producerea de către organism) a colagenului, proteina structurală de bază țesutului conjunctiv, prezent în oase, mușchi, ligamente, tendoane, piele, vasele de sânge, cornee, gingii etc. Consecințele sunt cicatrizarea mai rapidă a rănilor, menținerea elasticității pielii, un sistem osteo-muscular puternic, vase sangvine elastice.
Este indispensabilă în activarea unei enzime implicate în sinteza aminoacidului L-carnitină, cu rol esențial în producerea de energie.
Îmbunătățește absorbția fierului din sursele vegetale, cum sunt legumele cu frunze verzi și cerealele integrale. Astfel, previne apariția anemiei feriprive.
Are rol în reglarea imună, stimulând fagocitoza (înglobarea și distrugerea particulelor străine de către celulele specializate) și formarea anticorpilor.
Viitorul va aduce noi date din cercetarea în oncologie, prin studii randomizate (și, unde este posibil, controlate cu placebo), necesare pentru a testa existența beneficiilor acidului ascorbic utilizat în preparate intravenoase, ca tratament adjuvant în diverse tipuri de cancer.
Deficitul grav de vitamina C poate determina scorbut, afecțiune manifestată prin sângerări gingivale, căderea dinților, dureri osoase, atrofie musculară, anemie, oboseală, depresie. Acesta apărea în trecut la marinarii care stăteau timp îndelungat pe corăbii, fără posibilitatea consumării de alimente care să conțină acid ascorbic.
Se recomandă administrarea vitaminei C sub formă de supliment alimentar (singură sau în combinație cu alte vitamine), în dozele recomandate de medic, pentru fiecare pacient și situație/afecțiune în parte.
Dr. Maria Dragotă
Bibilografie
Agnieszka Gęgotek, Elżbieta Skrzydlewska. Ascorbic acid as antioxidant. Vitam Horm. 2023:121:247-270. doi: 10.1016/bs.vh.2022.10.008. Epub 2022 Nov 29.
Massimiliano Berretta, Vincenzo Quagliariello, Nicola Maurea, Raffaele Di Francia, Saman Sharifi, Gaetano Facchini, Luca Rinaldi, Michela Piezzo, Ceccarelli Manuela, Giuseppe Nunnari, Monica Montopoli. Multiple Effects of Ascorbic Acid against Chronic Diseases: Updated Evidence from Preclinical and Clinical Studies. Antioxidants (Basel). 2020 Nov 26;9(12):1182. doi: 10.3390/antiox9121182.
Niraj Shenoy, Edward Creagan, Thomas Witzig, Mark Levine. Ascorbic Acid in Cancer Treatment: Let the Phoenix Fly. Cancer Cell. 2018 Nov 12;34(5):700-706. doi: 10.1016/j.ccell.2018.07.014. Epub 2018 Aug 30.
Sursă foto: www.123rf.com