fbpx
Home » Apa cu lămâie – avantaje pentru sănătate și frumusețe

Apa cu lămâie – avantaje pentru sănătate și frumusețe

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 531 vizualizari 8 minute timp estimat

Apa cu lămâie nu e un moft al vedetelor care țin la silueta lor, ci un energizant natural care chiar face bine sănătății și frumuseții noastre. Lămâia e delicioasă, revigorantă și răcoritoare, are puține calorii și ne oferă un pachet consistent de substanțe binefăcătoare: antioxidanți, vitaminele A, B-uri, C și E, acid citric, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și fibre. Un adevărat apărător al stării noastre de bine!

Cum prepari apa cu lămâie

Dacă tolerezi bine lămâia, adică nu ai senzația că te arde stomacul după ce o mănânci sau după ce bei limonadă, poți începe chiar de azi să savurezi apa cu lămâie. Rețeta e simplă: într-o cană cu apă storci o jumătate de lămâie. Apa poate fi rece sau caldă, plată sau carbogazoasă, cum preferi. Unii zic că e mai bine ca licoarea să fie caldă (e mai ușor acceptată de organism) și băută dimineața, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun, ca să-ți revitalizezi corpul și mintea. Nu îndulci însă lichidul. Iată beneficiile pe care ți le poate aduce paharul zilnic cu „apă citrică”.

Stimulează imunitatea

Deși sezonul gripei și răcelilor e pe sfârșite, te poți trezi chiar și în anotimpul mai cald cu un guturai de toată frumusețea, dacă rezistența ta la boli e scăzută. Să savurezi zilnic o porție de apă cu lămâie te ajută să-ți întărești imunitatea și, astfel, să eviți sau cel puțin să învingi mai ușor o eventuală viroză. Iar data viitoare când ai febră, adu-ți aminte tot de delicioasa băutură acrișoară, care are abilitatea de a scădea toate tipurile de febră, chiar și pe cele mai puternice.

Elixirul frumuseții

Nimeni nu-și dorește un chip îmbătrânit înainte de vreme. Ca să previi aceasta, apelează cu încredere la lămâie, un excelent aliment anti-aging grație bogăției în vitamine și antioxidanți. Fără minunata vitamină C, pur și simplu nu poți avea o piele sănătoasă, netedă și luminoasă. Cunoscutul nutrient participă cu toate forțele lui la formarea colagenului, acea substanță grozavă care menține elasticitatea pielii și împiedică apariția ridurilor.

Dacă ai cicatrici sau pete pe piele pe care ai vrea să le estompezi, aplică suc de lămâie direct pe ele.

Suplețe la micul dejun

Pufnești în râs când auzi fotomodelele trase ca prin inel spunând că „beau zilnic apă plată cu lămâie”, ca să se mențină suple? Ei bine, au dreptate. Ele au aflat deja că lămâia are putere termogenică. Mai exact, accelerează arderea grăsimilor. În plus, are foarte puține calorii – 30 ml zeamă de lămâie îți oferă doar 7 calorii. Acum, știind toate astea, îți surâde și ție ideea să-ți începi ziua cu un pahar cu apă caldă și suc de lămâie? Încearcă, n-ai nimic de pierdut.

Armă antistres

Surpriză-surpriză: lămâia te ajută să faci față mai bine stresului fizic și mental. O confirmă și specialiștii, care mai nou consideră vitamina C indispensabilă în lupta împotriva stresului, ba chiar ne recomandă ca în special în zilele și perioadele foarte tensionate (examene, întâlniri importante, interviu pentru job, efort fizic intens etc.) să înghițim o cantitate extra de vitamina C, ca să depășim mai ușor momentele solicitante.

 

Ajută digestia

Lămâia ajută ficatul să producă bilă, un lichid de culoare galben-verzuie, necesar pentru o bună digestie. Zeama de lămâie amestecată cu apă caldă este un excelent stimulent al peristaltismului intestinal. În plus, combate indigestia și senzația de balonare.

Combate infecțiile gâtului

Lămâia este un fruct excelent pentru tratarea neplăcerilor apărute din cauza infecțiilor de la nivelul gâtului, a durerilor de gât și anginei. Asta pentru că posedă proprietăți antibacteriene, grație cantității mari de vitamina C. Pentru a alina o durere în gât, diluează sucul unei jumătăți de lămâie în 100 ml apă și fă gargară frecvent cu această licoare.

Alcalinizează corpul

În ultimul timp am tot auzit vorbindu-se de dieta alcalină și de cât de bună e pentru sănătate. Unii specialiști ne recomandă s-o adoptăm ca să contracarăm efectele negative ale acidozei. Stresul, alimentația nepotrivită, poluarea electromagnetică creează prea multă aciditate în organism, care provoacă inflamații și carențe de minerale. Cele două componente ale lămâilor, acidul citric și acidul ascorbic, sunt ușor de metabolizat și ajută la eliminarea acidității din organism, precum acidul uric, care în exces se depune în articulații, provocând durere și inflamație.

Savurându-ți zilnic porția de apă cu lămâie poți reface echilibrul acido-bazic al corpului. Așa te ferești de consecințele neplăcute ale acidozei: insomnie, oboseală, dureri articulare sau musculare, anxietate, dureri de cap, probleme cu pielea etc.

Bun cicatrizant

Dacă ai o rană și vrei ca aceasta să se vindece mai bine și mai repede, bea apă caldă de lămâie. Acidul ascorbic (vitamina C) din lămâi este esențial pentru vindecarea rănilor.

Elimină toxinele

Lămâia stimulează producerea enzimelor hepatice care au ca sarcină, printre altele, eliminarea toxinelor. În plus, fiind un excelent diuretic, apa cu lămâie ajută rinichii să elimine deșeurile din sânge și surplusul de apă.

Atenție la dinți!

Este bine știut că alimentele și băuturile acide pot ataca smalțul dinților. Sucul de lămâie este puternic acid și, consumat cu regularitate, în timp poate eroda smalțul dentar. Urmările? Dinții se îngălbenesc și devin sensibili la alimentele calde și reci. Iată ce-ți recomandă dentiștii ca să-ți protejezi dinții:

• Diluează sucul de lămâie în 250 ml de apă.

• Bea apa cu lămâie printr-un pai, ca să eviți contactul acidului cu dinții.

• După ce ai băut licoarea, clătește-ți imediat gura cu apă simplă sau mestecă o gumă cu xylitol.

• Nu te spăla pe dinți timp de 60 de minute după ce ai băut apa cu lămâie, căci acidul citric erodează smalțul. Ai grijă să te speli pe dinți înainte să savurezi licoarea acidulată.

Citește și:
Dietă de slăbit rapid: 5 kg în 10 zile! Fără înfometare!
Fulgii de ovăz – porția zilnică de sănătate
Despre semințe, super alimentele naturii

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies