fbpx
Home » Neem: un remediu străvechi și modern

Neem: un remediu străvechi și modern

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 320 vizualizari 5 minute timp estimat

Arborele de neem (Azadirachta indica), cunoscut și sub numele de margosa sau de liliac indian, este un arbore din familia Meliaceae. Provine din subcontinentul indian și din Asia de Sud-Est, însă este naturalizat în regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume.

Neem a fost utilizat pe scară largă în medicina tradițională indiană (Ayurveda), în medicina greco-arabă (Unani) și în medicina tradițională chineză. Toate părțile arborelui de neem – frunzele, florile, semințele, fructele, rădăcinile și scoarța – au fost folosite, în mod tradițional, pentru tratamentul inflamațiilor, al infecțiilor, al febrei, al bolilor de piele și al afecțiunilor dentare. Astfel, nu este de mirare că unul dintre numele sanskrite ale neemului este Arishtha, care s-ar traduce prin „vindecător al bolilor”.

Proprietăți și beneficii

S-a demonstrat că frunzele de neem și constituenții săi prezintă proprietăți imunomodulatoare, antiinflamatorii, antihiperglicemiante, antiulceroase, antimalarice, antifungice, antibacteriene, antivirale, antipiretice, antioxidante, antimutagene și anticancerigene.

Azadirachta indica are un complex de diverși constituenți, dintre care amintim nimbina, nimbidina, nimbolinina, azadiractina, care joacă un rol în gestionarea diverselor afecțiuni. Quercetina și β-sitosterolul au fost primele flavonoide polifenolice purificate din frunzele proaspete de neem și erau cunoscute ca având activități antifungice și antibacteriene. Au fost raportate numeroase activități biologice și farmacologice, inclusiv antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. Cercetările științifice au confirmat, de asemenea, activitățile antiartritice, antipiretice, hipoglicemiante, antitumorale ale neemului.

Ce efecte au preparatele din neem

Iată cele mai importante acțiuni în organismul uman ale substanțelor active conținute în frunzele arborelui de neem:

  • captarea radicalilor liberi, datorită sursei bogate de antioxidanți. Azadiractina și nimbolinina prezintă activitate antiradicalică dependentă de concentrație și potențial reducător;
  • reglarea căilor de semnalizare celulară, având un rol în gestionarea tumorilor maligne. Modulează activitatea diferitelor gene supresoare tumorale (de exemplu, p53, pTEN), angiogeneza (VEGF), factorii de transcripție (de exemplu, NF-kB) și apoptoza (de exemplu, bcl2, bax);
  • reglarea activităților enzimatice proinflamatorii, inclusiv a enzimelor ciclooxigenaza (COX) și lipoxigenaza (LOX), exercitând astfel un rol antiinflamator.

În prezent, sunt disponibile pe piață diverse produse, de uz intern sau extern, care conțin neem: capsule, pulbere, ulei, tinctură, creme, pastă de dinți, apă de gură.

Pasta de dinți cu neem

Pasta de dinți și apa de gură cu neem pot să împiedice înmulțirea bacteriilor, prevenind astfel gingivita și formarea plăcii dentare. E interesant de știut că mestecarea scoarței arborelui de neem este ceva obișnuit în India, din vremuri străvechi.

Uleiul de neem

Este utilizat în industria cosmetică, în diverse loțiuni, creme, săpunuri, șampoane și alte produse de îngrijire corporală. Are efecte benefice în tratarea eczemelor, a psoriazisului, a acneei, a mătreței. Ajută la vindecarea rănilor, la hrănirea și protejarea pielii împotriva îmbătrânirii premature.

Uleiul de neem este, de asemenea, un repelent eficient pentru insecte și paraziți: combate dezvoltarea larvelor, respinge afidele, acarienii și diverse specii de gândaci din sol și de pe plante, precum și paraziții animalelor de companie (interni și externi). Nu afectează albinele, fluturii, buburuzele.

Citește și Turmericul: aur pentru sănătate

Atenție la contraindicații!

Produsele de uz intern care conțin neem sunt contraindicate copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează. Se recomandă evitarea acestora la persoanele cu afecțiuni autoimune (lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, scleroză multiplă), deoarece le pot agrava simptomatologia. La persoanele cu diabet zaharat aflate sub tratament, administrarea internă a produselor cu neem poate scădea în mod periculos glicemia. De asemenea, la bărbați, acestea pot să afecteze calitatea spermei și să reducă fertilitatea. De aceea, în toate cazurile, produsele cu neem de uz intern se folosesc doar la recomandarea medicului.

Dr. Maria Dragotă

Bibliografie

  1. Mohammad A. Alzohairy. Therapeutics Role of Azadirachta indica (Neem) and Their Active Constituents in Diseases Prevention and Treatment. Evid Based Complement Alternat Med. 2016; 2016: 7382506. doi: 1155/2016/7382506.
  2. R Subapriya, S Nagini. Medicinal properties of neem leaves: a review. Curr Med Chem Anticancer Agents. 2005 Mar;5(2):149-6. doi: 10.2174/1568011053174828.

Surse foto: J.M.Garg. wikimedia.org, 123rf.com

Citește mai multe despre Ayurveda aici: Ayurveda și Yoga îți pot crește imunitatea

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies