fbpx
Home » Leacuri bătrânești cu usturoi

Leacuri bătrânești cu usturoi

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 471 vizualizari 6 minute timp estimat

Originar din Asia centrală, usturoiul este un aliment cu virtuți medicinale recunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi, proprietățile lui benefice sunt confirmate științific. Te invităm să descoperi câteva dintre acestea.

Antibiotic natural

Acțiunea antibacteriană a usturoiului, demonstrată experimental de Pasteur în 1858, se datorează alicinei și vizează în special bacteriile gram pozitive: Escherichia coli, stafilococul auriu, streptococul, pneumococul (care cauzează pneumonia), Helicobacter pylori (responsabilă de apariția ulcerului gastric), dar și peste 50 de specii de ciuperci. Când lupți cu o infecție bacterienă (gastroenterită, faringită streptococică etc.), pe lângă medicamentele recomandate de medic, apelează și la puterea usturoiului, căci te ajută să învingi mai repede boala și să împiedici infecția să revină.

Cum îl folosești: Mănâncă 2 căței de usturoi cruzi pe zi sau, dacă nu îl tolerezi crud, 4 căței de usturoi fierți, repartizați în 2-3 porții. Usturoiul trebuie zdrobit sau tăiat mărunt și înghițit cu puțină apă. Continuă tratamentul până la vindecare.

Învinge răceala cât ai zice… usturoi!

Usturoiul este înzestrat și cu proprietăți antivirale, fiind un excelent remediu în caz de răceală, gripă și alte viroze respiratorii. Studiile arată că persoanele care consumă regulat usturoi răcesc mult mai rar, iar virozele lor sunt mai ușoare și durează doar 2 zile în loc de 5-7.

Cum îl folosești: Prepară o „supă” cu o căpățână de usturoi (cățeii curățați de coajă și tăiați jumătăți), 6 cepe, 6 morcovi și o legătură de pătrunjel. Fierbe ingredientele în 3,5 l apă, apoi strecoară și bea câte o cană de mai multe ori pe zi. Ca să previi răceala, pe perioada sezonului rece mănâncă zilnic usturoi.

Scade tensiunea arterială

Acțiunea hipotensivă se datorează compușilor sulfurici, dar și a altor substanțe care dilată vasele de sânge și fluidizează sângele. Astfel, usturoiul permite menținerea tensiunii arteriale între valori normale și în același timp previne formarea cheagurilor. S-a dovedit că un consum regulat de usturoi scade în timp valoarea tensiunii arteriale cu 10%.

Cum îl folosești: Mănâncă un cățel mare de usturoi zilnic.

Tratează negii și micozele

Utilizat extern, face minuni împotriva micozelor și a negilor.

Cum îl folosești: Aplică peste noapte pe zona afectată de micoză o compresă cu piure de usturoi crud. Continuă tratamentul până la vindecare. O felie de usturoi aplicată toată noaptea direct pe un neg îl va face să dispară după câteva zile sau săptămâni. Nu folosi usturoiul în zonele sensibile (nas, gură, ochi).

Virtuți anti-îmbătrânire

După ce au descoperit în regiunea Jinshan din China o rată de centenari de 7 ori mai mare decât media țării, oamenii de știință chinezi au ajuns la concluzia că usturoiul este cel care îi ajută pe oameni să trăiască mai bine și mai mult. Explicația: usturoiul este bogat în antioxidanți (flavonoide, tocoferol, cisteină, seleniu, mangan și cupru), care luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară.

Cum îl folosești: 2 căței de usturoi cruzi sau 4 fierți pe zi, în 2-3 prize, zdrobiți sau tocați și înghițiți cu puțină apă. Ideal ar fi să urmăm acest „tratament” pe viață, dar să fim realiști: câți dintre noi ar reuși această performanță? Totuși, decât nimic, e bine și mai puțin: mănâncă usturoi cât de des poți. De exemplu seara, după ce vii de la serviciu, în weekenduri, în vacanțe…

Îmbunătățește digestia

Usturoiul ajută la menținerea în echilibru a florei intestinale, îmbunătățește digestia, stimulează secreția bilei, previne gastroenterita. Aceste proprietăți se datorează în principal vitaminei B1 pe care o conține și care participă la fabricarea enzimelor necesare digestiei.

Cum îl folosești: Consumă un cățel de usturoi pe zi, de 2-3 ori pe săptămână, având grijă să îndepărtezi germenele din interior, dacă ești una dintre acele persoane care digeră mai greu usturoiul.

Are efect antialergic

Usturoiul este înzestrat cu puternice proprietăți antialergice. Potrivit cercetătorilor japonezi, extractul de usturoi scade cu 90% răspunsul celular după expunerea la un alergen.

Cum îl folosești: Găsești extract de usturoi în farmacii sau în magazinele cu produse naturale. Urmează tratamentul conform prospectului (de obicei 1-3 capsule pe zi).

Bine de știut

• Nu mănânci usturoi din cauza mirosului? Poți opta pentru suplimente cu usturoi, sub formă de capsule. Atenție! Urmează tratamentul sub supraveghere medicală, căci usturoiul „subțiază” sângele și poate interacționa cu multe dintre medicamentele sau suplimentele care fluidifică sângele, precum anticoagulante, aspirină, vitamina E, gingko biloba etc.

• Adaugă usturoiul doar cu 5-10 de minute înainte să iei mâncarea de pe foc, căci alicina și alți compuși sulfurați se degradează prin fierbere.

• Ca să elimini mirosul neplăcut după ce ai mâncat usturoi nu te ajută spălatul pe dinți. Dar există altă soluție: ronțăie câteva frunze de pătrunjel sau 1-2 frunze de mentă proaspătă imediat după masă. Clorofila din aceste plante suprimă mirosul usturoiului.

Citește și:
Remedii naturale pentru durerile de articulații
Remedii pentru durerile în gât
9 antibiotice naturale puternice

 

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies