fbpx
Home » Remedii pentru durerile în gât

Remedii pentru durerile în gât

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 23,4K vizualizari 4 minute timp estimat

Știm cu toții cât de enervantă și supărătoare este durerea în gât care îți dă senzația că sute de pioneze te înțeapă de fiecare dată când încerci să înghiți. Ceaiurile, băute sau folosite la gargară, ne pot aduce alinare

O durere în gât apărută izolat, fără alte simptome, este de obicei urmarea unei iritații cauzată de aerul uscat din casă, poluare, fumat, alergie. Dar acest simptom neplăcut poate fi provocat și de o viroză respiratorie, precum răceala și gripa și, mai rar, de o infecție bacteriană. Adeseori, durerea în gât este însoțită de inflamație (bine-cunoscutul simptom „roșu în gât”), secreții nazale, strănuturi, uneori tuse, răgușeală, umflarea ganglionilor limfatici de la gât. Din fericire, de obicei durerile în gât dispar de la sine în 3-7 zile.

Ceaiuri calmante

Primul pas pe care îl poți face ca să alini durerea de gât: bea multe lichide. Lichidele hidratează mucoasele și calmează durerea. Optează pentru băuturi călduțe, precum lapte cu miere, ceai cu lămâie, infuzii din plante medicinale. Optează pentru unul dintre ceaiurile recomandate, iar dacă vrei să le combini, nu depăși trei căni pe zi, în total (de pildă, o cană de cerențel și două de mușețel, pe zi).

* Cerențelul are acțiune antiseptică, dezinfectantă și calmantă. Prepară un decoct din două lingurițe de rădăcină mărunțită la 300 ml apă rece. Fierbe 15 de minute. Bea licoarea în trei reprize, după mesele principale.

* Florile de mușețel au un puternic efect antiseptic, bactericid, antiinflamator, analgezic. Prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la 200 ml apă fierbinte. Bea 2-3 căni pe zi.

* Lemnul dulce reduce inflamația și iritația și protejează mucoasele. Ca și echinaceea, această plantă crește producerea de interferon, o substanță care inhibă infecțiile și ajută organismul să distrugă bacteriile și virușii care îl atacă. Infuzia se prepară cu două linguri de rădăcină uscată la 600 ml apă clocotită. Se beau două căni pe zi.

Inhalații și gargară

* Salvia are acțiune antiseptică și antibacteriană. Fă gargară cu o infuzie preparată din cinci frunze de salvie la 100 ml apă clocotită. Repetă gargara de mai multe ori pe zi. Tot sub formă de gargară este eficientă și tinctura de salvie – o linguriță la un pahar cu apă fiartă şi lăsată să se răcească până la o temperatură suportabilă.

* În 500 ml apă fiartă pune două linguri de flori de gălbenele, una de mușețel și una de podbal. Lasă să infuzeze timp de o oră, apoi adu din nou amestecul la temperatura de fierbere și fă inhalație.

* Un excelent remediu împotriva durerilor de gât este apa sărată, care diminuează inflamația, alină durerea de gât și congestia nazală. Dizolvă o linguriță de sare într-un pahar cu apă. Încă de la primele semne de disconfort, clătește-ți gura și fă gargară cu această soluție (lichidul să fie cât de cald suporți) de câteva ori pe zi.

Gesturi simple pentru a liniștii durerile din gât

Când te doare gâtul, e bine să te ferești de factorii care pot agrava sau întreține disconfortul. Iată câteva sfaturi:

* Mănâncă numai alimente moi, semi-lichide.

* Evită alimentele prea acide sau prea sărate, ce pot irita mucoasa gâtului.

* Evită fumatul, alcoolul, băuturile carbogazoase și condimentele.

* Nu te expune variațiilor bruște de temperatură.

Citește și:

Remediile bunicii pentru răceală și gripă

Supa de pui vindecă răceala. Iată rețeta!

Prepară acasă cele mai bune siropuri anti răceală

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies