fbpx
Home » Când și cum ne tratăm singuri?

Când și cum ne tratăm singuri?

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 338 vizualizari 9 minute timp estimat

O mică durere de cap sau o răceală? Febră, diaree, constipație, dureri de stomac? Ar fi absurd să dăm fuga la medic pentru orice disconfort. Pentru micile probleme de sănătate obișnuite apelăm la dulăpiorul cu medicamente sau mergem la farmacie. Totuși, chiar dacă e în regulă să ne tratăm singuri uneori, trebuie să o facem corect, ca să nu ne punem sănătatea în pericol. Iată care sunt principiile sănătoase ale automedicației.

Când este automedicația o soluție?

Nu este cazul să ne tratăm singuri oricând și cu orice. Toate medicamentele, chiar și cele folosite în mod obișnuit, precum aspirina sau paracetamolul, pot avea efecte secundare nedorite sau ne pot pune sănătatea în pericol, mai ales dacă sunt utilizate incorect.

În plus, nu întotdeauna e nevoie să înghiți o pastilă. O ușoară diaree, de pildă, poate fi tratată cu apă de orez sau apă cu argilă. Capul te poate durea de foame sau pentru că nu ai băut suficientă apă. O durere de spate apărută în urma unei mișcări greșite s-ar putea ameliora cu căldură aplicată local, precum perna electrică sau o sticlă cu apă fierbinte învelită într-o pânză. Concluzia? Apelează la pastile doar după ce te-ai convins că alte măsuri simple nu pot rezolva problema.

Doar pentru probleme minore

Înainte să te auto-tratezi ține întotdeauna seama de simptome. Este un simptom obișnuit sau căruia îi știi cauza? Este în regulă să iei ceva pentru o durere de cap banală, apărută după o zi agitată. În schimb, este recomandabil să nu apelezi la automedicație dacă apar simptome necunoscute ție, care persistă sau te îngrijorează: durere în piept, durere abdominală intensă, migrenă care nu mai trece, febră inexplicabilă. În asemenea situații adresează-te întotdeauna medicului.

Întreabă farmacistul

În farmacii găsești o gamă variată de medicamente care se vând fără rețetă. Ca să alini o durere menstruală, de exemplu, ai de ales între multe preparate. Nu știi exact ce să cumperi? Cere sfatul farmacistului. Nu uita să-i spui ce simptome ai, dacă suferi de o boală cronică și dacă iei vreun alt tratament. Atenție! Dacă ești însărcinată, nu lua niciun medicament fără acordul medicului.

Optează pentru medicamentele simple

Orice tratament luat fără recomandarea medicului trebuie să fie simplu și de scurtă durată. Simplu în sensul că este recomandabil să folosești un medicament care conține un singur principiu activ, maximum două. De ce să iei un preparat care conține substanțe ce combat și durerea și febra și nasul înfundat, când pe tine te deranjează o banală durere de cap ce poate fi alinată cu un simplu paracetamol?

Cât timp?

Nu este indicat să ne tratăm singuri mai mult de 4-5 zile. O afecțiune acută trebuie să se amelioreze în 48 de ore cu automedicație. Dacă nu se întâmplă așa, iar simptomele persistă, se agravează sau apar noi tulburări, întrerupe tratamentul și adresează-te medicului. De exemplu, dacă ai arsuri gastrice, poți lua un preparat antiacid timp de 1-2 zile, dar dacă durerea este acută și persistă nu mai amâna vizita la medic.

Nu combina preparatele

Uneori e posibil să te confrunți cu mai multe simptome, fiind necesar să iei mai multe medicamente deodată, de exemplu, și pentru febră, și pentru tuse, și pentru diaree. Nu le combina fără să ceri sfatul farmacistului sau al medicului. Administrarea simultană a unor preparate le poate intensifica efectul sau le poate diminua ori chiar anula eficacitatea.

Mai mult, reține că unele substanțe interacționează cu altele, dând naștere unor reacții periculoase (antiinflamatoarele și aspirina, de pildă, sunt interzise dacă iei anticoagulante).

Atenție la efectele secundare

Întotdeauna citește cu atenție prospectul medicamentului și oricând e posibil cere și sfatul unui farmacist înainte să iei acel preparat. Este bine să știi că unele medicamente sunt contraindicate dacă ai avut sau ai anumite probleme de sănătate. De exemplu, dacă ai suferit de ulcer gastric este contraindicat să iei aspirină.

Citește cu atenție indicațiile privind efectele secundare ale acelui medicament. Unele preparate pot da somnolență (lucru periculos la volan), grețuri, amețeli, etc.

Dacă ești însărcinată, nu lua niciun medicament fără să ceri sfatul medicului.

Respectă doza

Este foarte important să respecți doza de medicament recomandată în prospect. Este greșit să crezi că luând doze mai mari sau mai dese de medicament vei obține un efect mai rapid. Dozele mărite cresc riscul efectelor secundare severe.

Verifică data de expirare

Înainte să iei un medicament verifică întotdeauna data de expirare înscrisă pe cutie. Din acest motiv este recomandabil să păstrezi medicamentele în ambalajul lor original. Nu lua medicamentul, chiar dacă se află încă în termenul de valabilitate, dacă observi vreo modificare de consistență, formă, culoare sau miros.

Dulăpiorul cu medicamente

Nu păstra medicamentele în baie sau în bucătărie, unde există umiditate crescută şi variații de temperatură, ci într-un loc uscat şi răcoros, ferit de lumină, cu temperatură constantă (de exemplu în hol, într-o cameră).

Atenție: copiii nu trebuie să aibă acces la locul în care păstrezi medicamentele!

Nu trata copilul ca pe un adult

Un copil nu asimilează și nu elimină medicamentele la fel ca un adult. Dacă tai în două sau în patru o pastilă destinată unui adult nu înseamnă că ai obținut un medicament bun pentru un copil. Precizează la farmacie că vrei medicamente pentru copil și menționează vârsta și greutatea celui mic.

Medicamente uzuale – când și cum le iei?

• Aspirină. Este eficientă în caz de febră, dureri de intensitate moderată, dureri reumatismale. Atenție, irită stomacul și este contraindicată în caz de ulcer. Este preferabil să o iei chiar înainte sau în timpul mesei.

• Paracetamol. Scade febra și combate durerile moderate. Spre deosebire de aspirină, nu irită stomacul. Reține că, în caz de febră, aspirina și paracetamolul pot fi luate alternativ (o dată iei aspirină, la următoarea doză iei paracetamol).

• Antiinflamatoare (AINS). Au efect analgezic, deci combat durerile: de cap, de dinți, de articulații etc. În plus, aceste preparate au și acțiune antipiretică (scad febra) și antiinflamatoare. Nu asocia un preparat antiinflamator cu alt antiinflamator și nici cu aspirina.

• Antiacide. Aceste preparate neutralizează acidul gastric. Poți apela la ele când ai arsuri gastrice. Nu lua antiacide ca tratament regulat, ci doar la nevoie, căci nu au acțiune preventivă. În cazul în care mai iei și alte medicamente, lasă un interval de două ore între antiacide și celelalte preparate.

• Antispastice. Le poți lua când ai crampe abdominale sau spasme dureroase la nivelul tubului digestiv (colică biliară, dureri de stomac cauzate de indigestie etc.).

Evită automedicația dacă:

• Ești însărcinată. În timpul sarcinii multe medicamente sunt interzise. Întotdeauna cere sfatul medicului, chiar și pentru o simplă răceală. De asemenea, nu trata niciodată după ureche un bebeluș.

• Suferi de o boală cronică, precum diabet, afecțiune cardiacă, tulburări ale ficatului sau rinichilor. Cere întotdeauna sfatul medicului, chiar și pentru mici indispoziții.

• Au apărut subit tulburări sau simptome inexplicabile. Este una să ai un simptom banal, precum nas înfundat sau secreții nazale și este alta să te pomenești din senin că ai amețeli.

Citește și:

Contraceptive de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?

Doctore, am palpitații. E grav?

Cifre importante pentru sănătate

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies