fbpx
Home » Aromoterapia – vindecare cu uleiuri esențiale

Aromoterapia – vindecare cu uleiuri esențiale

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 360 vizualizari 6 minute timp estimat

Stres, insomnie, răceală, dureri de cap, probleme cu stomacul… Ai la îndemână o soluție simplă și eficientă de a scăpa de micile neplăceri de zi cu zi: aromoterapia. Uleiurile esențiale nu sunt doar „esență de parfum”, ci chiar posedă virtuți terapeutice minunate.

Cum le folosești?

Cea mai sigură metodă de a utiliza uleiurile esențiale este pe cale externă. Iată șase modalități simple:

Difuzarea în aer, fie cu ajutorul lămpii de aromoterapie, fie punând câteva picături de esență în apă caldă. Una dintre cele mai remarcabile proprietăți ale uleiurilor esențiale este cea antiseptică: ele pot distruge bacteriile, virusurile, paraziții, ciupercile. Prin difuzarea în aer timp de 15-20 de minute a unui ulei esențial cu puternic efect antiseptic (de exemplu eucalipt, busuioc, cimbru etc.), vor fi distruși 70% din microbii din aer.

Inhalații. Pune 4-6 picături de ulei esențial într-un vas cu apă clocotită, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează aburii. O metodă mai simplă: pune 2-3 picături de ulei esențial pe o batistă și inspiră aroma câteva secunde.

 Compresele cu apă caldă pe care se toarnă 2-3 picături de ulei esențial sunt eficiente împotriva durerilor musculare, iar cu apă rece în caz de febră, durere de cap, entorse.

 Masajul este o altă modalitate practică și agreabilă de a folosi esențele. Diluează uleiurile esențiale în ulei de migdale sau de susan: 3 picături de esență (sau amestec de esențe) la 6 ml de ulei (aproximativ o lingură de ulei).

 În cadă. Dacă obișnuiești ca seara, înainte de culcare, să te relaxezi cu o baie caldă, adaugă uleiuri esențiale. Nu le vărsa însă direct în apă, căci nu se dizolvă. Amestecă două linguri de miere cu o lingură de ulei de măsline și adaugă 5-15 picături de ulei esențial sau amestec de uleiuri esențiale.

Alege uleiurile esențiale de care ai nevoie

Anason. Tonic și antispastic. Este recomandat în tulburări de menstruație, menopauză, dispepsie, colită, vărsături, astm, tahicardie. Mod de utilizare: masaj pe abdomen, în amestec cu un ulei de bază (de migdale sau de susan).

Busuioc. Combate oboseala și stresul, are efecte antidepresive, stimulează memoria, mărește rezistența fizică. Mod de utilizare: difuzat în lampa de aromoterapie, masaj, băi.

Cimbru. Este antiseptic, antimicrobian, antireumatismal, stimulează sistemul imunitar. Este util în diverse infecții: stomac, vezică urinară, respiratorii. Mod de utilizare: masaj, inhalații, difuzare în aer.

Eucalipt. Este un excelent antiseptic și antimicrobian. Tratează inflamațiile căilor respiratorii, durerile reumatismale, durerile de cap, de gât, febra, nevralgia, bronșita, infecțiile cutanate. Mod de folosire: masaj, băi, difuzare, comprese, inhalații.

Fenicul. Calmant gastric, antispastic, tratează indigestia, constipația, colita, tulburările de menopauză, amenoree. Mod de utilizare: masaj în regiunea abdomenului.

Ienupăr. Este indicat în cistită, uretrită, balonare, indigestie, răceală, bronșită. Mod de utilizare: masaj, baie, difuzare, comprese, inhalații.

Lavandă. Utilă în anxietate, insomnie, depresie, stări de agitație, balonare, tulburări de circulație, dureri spasmodice, nevralgie, dureri reumatismale. Mod de utilizare: masaj, baie, difuzare.

Mentă. Indicată în colici intestinale, dispepsie, balonare, diaree, greață, vărsături, răceală, dureri de cap, dureri menstruale, migrene. Mod de utilizare: masaj, difuzare, comprese, inhalații.

Pin. Recomandat în tratarea afecțiunilor căilor respiratorii și pulmonare (gripă, răceală, rinită, bronșită, sinuzită, astm), dureri musculare, tulburări de circulație, reumatism, anxietate, impotență, frigiditate. Mod de utilizare: masaj, băi, inhalații.

Rozmarin. Combate oboseala fizică și mentală, este antispastic, cicatrizant, îmbunătățește digestia, stimulează activitatea ficatului și veziculei biliare, tonifică sistemul cardiovascular și sistemul nervos. Mod de utilizare: masaj, băi, difuzare.

Santal. Uleiul din lemn de santal ajută în caz de depresie, anxietate, lipsa libidoului, afecțiuni respiratorii (tuse uscată, bronșită, dureri de gât). Ajută la cicatrizarea leziunilor pielii și a acneei. Mod de utilizare: masaj, difuzare, inhalații.

Trandafir. Reglează tulburările de ciclu menstrual, tratează sindromul premenstrual și depresia post-partum, este antiseptic (împotriva bacteriilor și virusurilor), reglează apetitul, combate spasmele intestinale, constipația și greața. Mod de utilizare: masaj, difuzare, inhalații.

Ylang-Ylang. Este folosit în palpitații, atacuri de panică, anxietate, tahicardie, hipertensiune. Pentru un efect rapid: puneți 2 picături de ulei esențial pe o batistă și inhalați câteva secunde. Este antidepresiv și antiseptic gastrointestinal (diaree, infecții intestinale). Mod de utilizare: masaj, difuzare, inhalații.

Reguli de aur

Multe dintre uleiurile esențiale sunt toxice, de aceea nu se administrează oral. Deși există câteva uleiuri esențiale concepute pentru uz intern, acestea trebuie procurate numai din surse certificate și se administrează numai cu acordul medicului.

Unele esențe pot provoca iritații ale pielii sau reacții alergice. Înainte să folosești o esență, aplică o picătură în plica cotului. Dacă după 12 ore nu apare roșeață sau mâncărimi, înseamnă că o poți folosi.

 Cumpără numai esențe de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe.

 Păstrează uleiurile esențiale într-un loc ferit de lumină și căldură și asigură-te că flacoanele sunt închise ermetic (oxigenul le modifică compoziția).

Citește și:
Lavanda relaxează și alungă insomnia
Urzica – beneficii nutriționale și terapeutice
Remedii care te ajută să învingi balonarea

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies