fbpx
Home » 10 semne ascunse care trădează stresul

10 semne ascunse care trădează stresul

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 299 vizualizari 6 minute timp estimat

Puțini se pot lăuda că reușesc să evite cu brio stresul. Acesta face parte din viața noastră de zi cu zi și, într-o anumită doză, este chiar benefic. Însă atunci când suntem expuși în mod repetat sau prelungit stresului, adică săptămâni sau luni, pot apărea tot felul de tulburări în organism, mai mult sau mai puțin grave. Organismul are însă grijă să ne avertizeze în momentul în care stresul devine un pericol, emițând unele semnale de alertă. Din păcate, mulți neglijăm sau interpretăm greșit semnalele, neștiind că acestea pot indica existența stresului. Iată semnele care te avertizează că stresul a atins cote periculoase. Dacă observi la tine unul sau mai multe dintre aceste semne, ia rapid măsuri de combatere a stresului.

1. Tulburări gastrice

Stresul afectează negativ activitatea întregului sistem digestiv. Se estimează că 75% dintre oameni se confruntă cu probleme gastrice în caz de stres: arsuri gastrice, dureri de stomac, senzație de greață, spasme esofagiene, creșterea secreției de acid gastric, indigestie, diaree, constipație.

2. Îți cade părul

Sub influența stresului, hipofiza ordonă glandelor suprarenale să secrete mai mulți hormoni masculini. Din această cauză, firele de păr devin mai subțiri, se rup mai ușor, iar rădăcinile acestora își pierd rezistența. În plus, stările prelungite de stres afectează absorbția unor nutrienți esențiali sănătății părului. Dacă observi că îți cade excesiv părul te pot ajuta suplimentele cu vitamine și minerale: A, E, B-uri, zinc, fier, seleniu, magneziu.

3. Răcești des

Stresul deschide poarta pentru bacterii, deoarece scade rezistența organismului la infecții. Așadar, dacă ai constatat că răcești mai ușor sau mai des decât în alți ani, posibil ca stresul să fie cauza. Include în dietă alimente bogate în vitamina C: portocale, fructe de pădure, ardei, roșii, broccoli, cartofi etc.

4. Proastă dispoziție

Schimbările bruște de dispoziție, pierderea chefului de a râde, de a ne distra, scăderea entuziasmului, starea de oboseală permanentă, anxietatea, nervozitatea exagerată sunt semne care ne avertizează că stresul a prins rădăcini adânci.

5. Te doare des capul

Din cauza stresului, chiar dacă nu ne dăm seama, anumiți mușchi (ceafă, umăr, spate) sunt aproape în permanență încordați. Acest lucru poate da naștere nu doar durerilor de spate, dar și supărătoarelor dureri de cap.

6. Poftă de dulciuri

Din cauza stresului, secreția de serotonină (hormonul responsabil de echilibrul emoțional) este mai scăzută. Pentru a compensa lipsa de serotonină, organismul are nevoie de mai mulți carbohidrați. De aici ia naștere dorința de nestăvilit de a mânca dulciuri sau produse fast-food. Un mic truc: ca să nu-ți pui în pericol silueta, înlocuiește dulciurile cu fructe.

 7. Insomnie

Grijile și neliniștile ne afectează aproape întotdeauna somnul: fie adormim cu dificultate, fie ne trezim de mai multe ori pe noapte, fie somnul nu e odihnitor și dimineața ne simțim obosiți.

 8. Dorință sexuală scăzută

Stresul scade secreția de hormoni sexuali, iar unul dintre primele semne care indică acest lucru este scăderea libidoului. Un aspect care nu trebuie neglijat, căci poate dăuna serios nu doar relației de cuplu, ci și stării de sănătate.

9. Oboseală permanentă

Ni se poate întâmpla uneori să ne simțim obosiți fără motiv sau să traversăm o perioadă în care avem mai puțină energie, însă atunci când suferim de stres, acest sentiment de oboseală ne poate urmări permanent.

10. Probleme cu pielea

Îngrijorările exagerate agravează unele boli de piele, precum psoriazisul și eczemele, iar unora le declanșează din senin „crize” de acnee, erupții sau mâncărimi de piele. În plus, stresul cronic încetinește procesul de regenerare celulară, iar rezultatul nu e deloc plăcut: pielea își pierde elasticitatea și aspectul catifelat, devenind aspră și uscată. Nu ezita să folosești creme hidratante de calitate. O soluție eficientă sunt și băile cu uleiuri esențiale.

Este important să înveți să controlezi stresul și este foarte util să știi să faci asta în mod eficient. Situațiile stresante trecătoare pot fi gestionate eficient de organism și, în general, nu produc daune, dar cel cronic, care devine un fel de a fi, produce o avalanșă de manifestări fiziologice foarte dure pentru organism.

Citește și:
7 secrete ca să nu te îmbolnăvești niciodată
Semne care pot indica probleme cu tiroida
Semne care pot indica anemie

 

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies