fbpx
Home » Fă sport pentru bunăstare fizică și psihică!

Fă sport pentru bunăstare fizică și psihică!

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 320 vizualizari 14 minute timp estimat

Știm cu toții, deja din copilărie, că mișcarea, activitatea fizică în general și mai ales sportul practicat regulat sunt deosebit de importante pentru sănătate. Mai ales în zilele noastre, când totul parcă este făcut să încurajeze sedentarismul: livrările prin curier, munca de acasa, mașina personală, ecranele… Chiar dacă nu știm de la început care sport ni se potrivește și care sunt beneficiile concrete ale fiecărei forme de activitate sportivă, ideea este să facem mișcare! În timp, vom simți care este drumul de urmat. Încă un aspect important: se vorbește destul de puțin despre binefacerile sportului asupra psihicului nostru. Citiți articolul nostru și veți afla lucruri interesante!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că activitatea fizică e benefică pentru sănătatea inimii, a corpului și a spiritului, contribuie le prevenirea bolilor netransmimsibile (cardiovasculare, diabet de tip 2, cancer), reduce simptomele de anxietate și depresie, mărește capacitatea cognitivă a creierului, asigură o creștere sănătoasă a copiilor și dă o stare generală de bine.

Tot OMS ne mai dă cîteva statistici care ar trebui să ne pună pe gânduri:

  • în lume, un adult din patru nu practică o activitate fizică conform recomandărilor internaționale
  • peste 80% dintre adolescenți nu au o activitate fizică suficientă
  • persoanele fără activitate fizică au un risc de deces cu 20 – 30% mai mare față de cele active fizic.

Corp sănătos pentru o viață sănătoasă

Este clar: nu există ceva mai bun decât mișcarea și sportul pentru a-ți menține sănătatea cât mai mult timp! Practic, sportul e un fel de medicament-minune! Nu doar că te ajută să elimini toxinele și să arzi surplusul de calorii, ci are multe alte avantaje. Practicat regulat și corect, fără exagerări, el îți va întări organismul și sistemul imunitar. Iată principalele avantaje ale practicării sportului pentru sănătatea ta fizică!

Scapi de surplusul ponderal!

Dacă ai predispoziția de a lua în greutate, sportul te ajută să eviți obezitatea și supraponderalitatea. Și în acest caz, te vor ajuta terapeuții, care îți vor prescrie o activitate fizică personalizată, potrivită profilului tău, în paralel cu tratamentul adecvat și cu un regim alimentar. Dar, chiar dacă nu ești supraponderal, ci doar dorești să-ți menții silueta, e bine să faci sport și mișcare. Vorbim de lucruri simple, cum ar fi să mergi pe jos (câțiva kilometri zilnic), să practici alergarea ușoară (jogging), să mergi pe bicicletă sau să sari coarda, ca în copilărie! Toate aceste activități ard caloriile și stimulează metabolismul. Bineînțeles, ele pot fi combinate cu exerciții mai grele, care dezvoltă musculatura, în cazul în care vrei nu doar să-ți menții silueta, ci și să pui în evidență anumiți mușchi.

Spui adio bolilor cardiovasculare!

Exercițiile regulate îți întăresc mușchiul cardiac și reduc tensiunea arterială, în cazul în care este prea mare. În acest fel, vei evita mai multe posibile afecțiuni care apar fie din cauza sedentarismului, fie odată cu înaintarea în vârstă. Mai exact, afecțiunile legate de hipertensiune arterială, obezitate, colesterol prea mare. În plus, în timp, inima ta va deveni tot mai rezistentă la efort.

Nu mai pierzi masă osoasă!

Odată cu vârsta, pierdem tot mai multă masă osoasă și masă musculară. Practicând sport, vom încetini acest lucru. Astfel, vom preveni apariția reumatismului, artrozelor și osteoporozei. Exercițiile fizice stimulează foarte multe zone ale organismului și contribuie la întărirea oaselor.

Previi bolile degenerative!

Tot înaintarea în vârstă e responsabilă de apariția bolilor degenerative. Una dintre acestea este ateroscleroza. Practicarea sportului de două, trei ori pe săptămână de către persoanele vârstnice poate prelungi viața acestora cu cinci ani, conform studiilor. Un lucru interesant, pe care nu îl avem în vedere de obicei: cam 50% dintre semnele atribuite îmbătrânirii sunt cauzate, de fapt, de sedentarism. De aceea, sportul încetinește îmbătrânirea organismului, căci diminuează durerile articulare, durerile de spate, durerile de genunchi sau leziunile osoase.

Respiri corect!

Un antrenament fizic te învață și să respiri corect, ceea ce e necesar în lumea grăbită de astăzi. Inspirând și expirând mai rar și conștientizând acest proces, își vei crește performanțele fizice și vei crește aportul de oxigen.

Te lași de fumat!

Da, sportul diminuează tabagismul, adică excesul de nicotină și posibila intoxicație cu nicotină. Făcând sport, îți va scădea apetitul pentru țigări.

Poți preveni chiar și boli grave.

Din păcate, cancerul, una din bolile cele mai grave, este tot mai răspândit și, mai nou, îi afectează și pe cei mai tineri dintre noi. S-a constatat că sportul te ajută să previi anumite tipuri de cancer: de sân, de colon etc. Iar pe cei care sunt deja bolnavi întărirea musculaturii prin activități fizice îi va ajuta în procesul de vindecare. Evident, în acest caz este obligatoriu sfatul medicului specialist, pentru că trebuie alese anumite exerciții fizice și o anumită ritmicitate.

Stare de spirit optimă prin sport

„Minte sănătoasă în corp sănătos” – cunoaștem bine această zicere a romanilor! Da, sportul e o binefacere și pentru spirit, pentru minte, pentru starea sufletească generală. Îți dă o stare de bine generalizată.

Optimism!

După fiecare exercițiu, devii mai optimist și mai relaxat, chiar dacă ai făcut efort. Oare de ce? Una din explicații este faptul că, atunci când facem efort, creierul nostru secretă endorfine, așa-numiții hormoni ai plăcerii. Unii spun chiar că sportul e ca un fel de drog, căci, odată ce te obișnuiești cu o rutină a exercițiilor, de desprinzi greu de ea.

Antistres!

Mai mult, sportul te ajută să scapi de stres (tot datorită endorfinelor) și să eviți depresia și anxietatea. De foarte multe ori, stresul duce la probleme de sănătate. Iar sportul e ca o pastilă antistres! În timp ce faci sport, uiți de problemele zilnice și devii mai pregătit să le înfrunți, după aceea. În plus, îți crește încrederea de sine, evitând angoasele, care sunt mai frecvente la adolescenți și la vârstnici.

Minte ageră!

Mai ales dacă îl practici intens, sportul îți crește capacitatea intelectuală. De ce? Simplu: pentru că efortul îți dinamizează circulația sanguină. În felul acesta, creierul tău va fi mai bine „hrănit” cu oxigen, iar asta înseamnă o capacitate de reflecție și de memorizare mai mare, o putere de concentrare sporită, o dinamizare a creativității, ceea ce se traduce inclusiv în găsirea unor soluții mai rapide pentru problemele și solicitările cotidiene. În timp, sportul te va ajuta să nu ai parte de pierderile de memorie inerente înaintării în vârstă.

Somn de calitate!

Sportul e cel mai bun aliat al tău împotriva insomniilor. Este demonstrat că exercițiile fizice regulate, mai ales dacă sunt mai intense, garantează un somn de calitate. Endorfina te va ajuta să dormi profund, iar somnul profund este cel mai odihnitor dintre toate tipurile de somn, pentru că el reprezintă cea mai importantă fază în recuperarea fizică. Și nu doar atât! Somnul profund înseamnă și un ten proaspăt și lipsa cearcănelor. Plus că, fiind odihnit, vei fi mult mai eficient a doua zi.

Efectul social.

Nu în ultimul rând, sportul, mai ales dacă e un sport de echipă sau dacă îl faci în grup, te poate ajuta să te integrezi social mai bine, pentru că interacționezi cu oameni care au aceeași pasiune și aceleași valori. Tocmai de aceea multe companii aleg să îmbunătățească relațiile și comunicarea dintre colegi prin teambuilding-uri care includ activități sportive. Sporturile de echipă te fac să fii mai deschis, să îi respecți pe cei din jur, să fii solidar cu ei și să te controlezi mai bine. Terapia prin sport este deseori aplicată pentru reintegrarea socială a persoanelor marginalizate.

Putem spune că sportul nu este doar o simplă activitate fizică, ci el ține și de dezvoltarea personală a individului. Te ajută să îți stabilești obiective, să îți clarifici scopurile, îți crește performanța în alte domenii ale vieții și îți crește motivația. Practic, te ajută și la nivel spiritual și relațional.

Activități fizice pe categorii de vârstă

Mișcarea e importantă deja de la naștere. Copiii mici sunt plini de energie și se mișcă în mod natural, dar ideea este să nu renunțe la mișcare pe măsură ce cresc, ci, dimpotrivă, să facă mișcări care necesită un anumit grad de efort și de răbdare.

Până la vârsta de 2 ani și jumătate, copiii prind lucrurile cu mâinile, se rostogolesc la sol, se întind după jucăria preferată și repetă mișcările care preced mersul, încearcă să se ridice și să-și țină echilibrul.

Între 2 ani și jumătate și 5 ani, copiii ar trebui să fie încurajați să se joace cu structurile fixe din locurile de joacă sau din parc, să pedaleze pe tricicletă sau pe bicicletă, să meargă și să alerge pe suprafețe cu diferite grade de înclinație, să se joace cu mingea, să danseze.

Între 5 ani și 17 ani, copiii și adolescenții ar trebui să facă zilnic măcar o oră de activități fizce pe zi, de intensitate medie sau mare. De cel puțin trei ori pe săptămână ar trebui să facă activități care întăresc mușchii și oasele. Exemple: alergări, săritul corzii, genuflexiuni, practicarea unor sporturi (tenis, gimnastică, fotbal, volei, baschet).

Adulții și vârstnicii este indicat să facă cel puțin 2 ore de activități fizice de intensitate medie sau mare pe săptămână, în ședințe de minimum 10 minute. De cel puțin două ori pe sătpămână, acestea ar trebui să includă exerciții pentru fortificarea musculaturii și a oaselor, mai ales din zona coapselor și a gambelor. Practic, cu cât o persoană adultă este mai activă, cu atât mai multe beneficii pentru sănătate va avea. Recomandări: alergări, marșuri, genuflexiuni, flotări, înot, exerciții de forță, cu sau fără bandă elastică, săritul corzii, ciclism, sport (fotbal, tenis, gimnastică, baschet etc.), activități de zi cu zi (cumpărături, deplasări, urcatul scărilor etc.).

Iată cum poți demara un program de exerciții sportive!

E greu să pornești, dar… odată ce te hotărăști să o faci, o vei face! Și, după ce vei observa primele rezultate benefice pentru sănătate, vei continua. Ar fi bine însă să ții cont de câteva lucruri simple în momentul în care începi să faci sport. Iată-le!

În primul rând, fixează-ți obiective modeste, pe care să le atingi ușor. Asta te va încuraja să continui! La urma urmei, nu ești în competiție cu nimeni, ci doar cu tine însuți.

Deși toate sporturile sunt bune (dacă nu există contraindicații medicale, evident), tu vei alege ce sport să practici, după preferințele și după abilitățile tale. E mult mai ușor să faci ceva ce-ți place, nu-i așa? Iar dacă faci exerciții potrivite capacităților tale fizice nu riști să ai frustrări din cauza nereușitelor. Prin urmare, dacă ești începător în sport, nu vei porni cu 30 de flotări sau cu 100 de abdominale! Ideea e să începi ușor și, cu răbdare și perseverență, să crești durata și complexitatea exercițiilor. E foarte simplu: ține cont tot timpul de semnalele pe care ți le dă corpul. El îți va spune întotdeauna când ceva e prea mult, prea greu, forțat.

O idee bună este să faci sport alături de prieteni. Asta te va motiva suplimentar, ca să nu mai spunem că totul devine mai distractiv într-un grup de prieteni. Iar dacă nu găsești tovarăși disponibili pentru activități fizice poți căuta un antrenor care să te ghideze, pentru că e mai simplu să urmezi un program stabilit decât să-ți concepi tu singur programul. Acel antrenor fie te supraveghează la sală, fie îți dă exerciții de făcut acasă, cu explicații detaliate, exerciții gândite să acționeze acolo unde ai tu nevoie.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies