fbpx
Home » Dieta cretană – sănătate și longevitate

Dieta cretană – sănătate și longevitate

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 363 vizualizari 9 minute timp estimat

Locuitorii insulei grecești Creta sunt mai sănătoși și au o speranță de viață superioară altor țări. Care să fie secretul longevității lor? Să fie aerul mediteraneean sau soarele cel care prelungește viața cretanilor? Posibil să contribuie și acestea. Însă cercetătorii susțin că longevitatea lor se datorează în principal alimentației, care este mult mai sănătoasă și mai echilibrată decât a altor populații. Descoperă principiile pe care se bazează dieta cretană și ce beneficii aduce aceasta sănătății tale.

Dieta cretană – principiile de bază pe scurt

Dieta cretană privilegiază echilibrul, variația și savoarea. Nu este o dietă restrictivă, ci dimpotrivă, permite alimente din toate grupele alimentare, însă unele doar cu măsură.
Un aspect important: în mod tradițional, meniul cretanilor constă aproape exclusiv din alimente de sezon, pe care le produc în mod natural, pe pământul lor.

Alimente prezente pe masa cretanilor:

  • Ulei de măsline – folosit zilnic, fiind nelipsit din preparatele cretane.
  • Fructe și legume proaspete, de sezon, pâine integrală și cereale integrale – la fiecare masă.
  • Lămâie, oțet, ierburi aromatice, infuzii de plante, apă – zilnic, din belșug.
  • Vin – în fiecare zi, dar în cantități mici/moderate. Cel mult un pahar pe zi femeile, maximum două pahare bărbații.
  • Lactate, în principal brânză de capră și de oaie – zilnic, dar în porții mici.
  • Pește, fructe de mare, melci – de 4-6 ori pe săptămână.
  • Leguminoase (fasole boabe, linte, mazăre, năut), nuci, alune, semințe – de 3-4 ori pe săptămână.
  • Ouă – 3 pe săptămână.
  • Carne – odinioară, cretanii nu mâncau carne, dar astăzi consumă carne, în special pui și melci, în cantități moderate. Unii cretani consumă carne doar de câteva ori pe an, de obicei de sărbători sau duminica, alții de 2-3 ori pe săptămână. Carnea roșie este prezentă în meniul cretanilor mult mai rar, doar o dată pe lună, însă unii o consumă doar de câteva ori pe an.

Alimente de evitat:

  • Sunt de evitat alimentele procesate și preparatele care conțin zahăr, sarea, carnea roșie, produsele lactate din lapte de vacă, băuturile îndulcite și gazoase, sosurile cu grăsimi animale.

Porții generoase de legume și fructe

Legumele și fructele, bogate în nutrienți prețioși, sunt componenții principali ai acestui program nutrițional atât de benefic sănătății. După cum spuneam, cretanii mănâncă fructe și legume de sezon, culese din grădina proprie sau cultivate în zonă. De exemplu, în mod tradițional, ei nu mănâncă roșii proaspete iarna, pentru că nu e sezonul acestor legume (care sunt, de fapt, fructe).

Un aspect diferit al dietei cretane față de alte diete mediteraneene este consumul mare de fructe. Fructele sunt de obicei consumate la finalul mesei, ca desert și sunt nelipsite de la micul dejun.

Mirodenii din belșug

Alături de fructe și legume, plantele aromatice proaspete, native insulei, joacă un rol foarte important în dieta cretană. Oregano, pătrunjel, busuioc, cimbru, mentă, rozmarin, salvie, cicoare, fenicul sunt doar câteva dintre cele folosite în rețetele cretanilor. Plantele aromatice sunt fie cultivate în grădinile lor, fie de cele mai multe ori culese din zonele sălbatice ale insulei. Chiar și astăzi, femeile din Creta cunosc și culeg în mod obișnuit în jur de 20-25 de tipuri diferite de ierburi aromatice sălbatice.

Ulei de măsline – aurul lichid

Căutat în întreaga lume pentru calitatea sa, uleiul de măsline din Creta, supranumit „aurul lichid”, este consumat pe insulă de mii de ani. Aici este practic o tradiție ca fiecare familie să aibă livada sa de măslini, pe care îi cultivă cu dragoste și atenție. Uleiul este obținut natural, prin presare la rece.

Este o parte importantă a dietei cretane, fiind folosit din abundență la gătit (prăjit, călit etc.), dar și la prepararea salatelor, supelor, legumelor. Cantitatea de ulei de măsline consumat de cretani este mai mare decât în oricare altă parte a Greciei – reprezintă o treime din necesarul zilnic de calorii al fiecărui individ.

Așa înțelegem de ce în Creta, micul dejun sau o gustare poate însemna pur și simplu o felie de pâine unsă cu ulei și presărată cu ierburi aromatice proaspete.

Carne și brânzeturi – în cantități mici

Bazată în principal pe grăsimi „bune”, nesaturate, dieta cretană include și carne, în special pui, melci, pește. Pentru că pe insulă creșterea caprelor și oilor este o tradiție, ei consumau și carnea acestor animale, însă rareori, căci le creșteau în principal pentru lapte, iaurt și brânză. Cretanii produc și astăzi o mare varietate de brânzeturi, cu diferite gusturi și texturi: dulci, sărate, iuți, ușoare, grase, moi, tari…

Deși consumă brânzeturi zilnic, care se știe că sunt bogate în grăsimi saturate, bolile cardiovasculare sunt rare printre locuitorii din Creta. Probabil că efect protector au și multele legume și fructe din meniul lor, dar se pare că mai există un motiv. Cercetătorii au descoperit recent că oamenii din satele din insula Creta au o genă diferită de a noastră, care împiedică creșterea colesterolului „rău” în sânge, protejându-le astfel inima și vasele de sânge.

Așadar, noi, ceilalți, lipsiți de gena protectoare, trebuie să respectăm în continuare recomandările nutriționiștilor și să consumăm grăsimile saturate în cantități mici. O bucățică de brânză rasă peste o bruschetă, cel mai probabil nu va afecta nivelul colesterolului unei persoane sănătoase. Însă cei care au deja colesterolul crescut, trebuie să evite grăsimile saturate.

Beneficii pentru sănătate

  • Cum ne protejează dieta cretană sistemul cardiovascular și sănătatea în general? Ei bine, este o dietă săracă în grăsimi saturate, dar bogată în ulei de măsline. Acesta conține grăsimi mononesaturate și polifenoli, care contribuie la menținerea nivelului optim al colesterolului „rău” (LDL). Astfel, se reduce riscul de atac de cord, hipertensiune, accident vascular cerebral.
  • Dieta cretană abundă în legume și fructe, care sunt surse prețioase de vitamine, minerale, fibre și mulți antioxidanți puternici. Fibrele furnizate de vegetale favorizează digestia și tranzitul intestinal. În aceași timp, previn obezitatea, contribuie la reducerea colesterolului din sânge și la prevenirea diabetului, hipertensiunii, bolilor de inimă.
  • Antioxidanții, aurul fructelor și legumelor, combat radicalii liberi, împiedică îmbătrânirea prematură, favorizează regenerarea celulară și pot preveni multe boli cronice, inclusiv cancerul.

Mâncarea, deși esențială în stilul de viață al cretanilor, nu este singurul factor care contribuie la longevitatea și sănătatea lor. Mișcarea pe care o fac în mod firesc prin activitățile zilnice (grădinărit, frământatul pâinii, mersul cu bicicleta…), soarele, legătura cu natura, timpul petrecut cu familia și prietenii, credința, tihna… toate la un loc contribuie la modul armonios și sănătos în care locuitorii insulei își trăiesc viața.

👉 Dieta atlantică. Ce este și ce beneficii îți aduce
👉 Dietă de slăbit rapid: 5 kg în 10 zile! Fără înfometare!
👉 7 alimente care te ajută să slăbești
👉 Care metodă de gătit e cea mai sănătoasă?

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies