Vă place gustul picant? Atunci, probabil consumați cu plăcere ardei iute (Capsicum annuum), adăugat ca atare sau sub formă de pulbere (paprika) în diverse feluri de mâncare. Rude cu tomatele și cartofii, ardeii iuți se găsesc și se consumă pe toate continentele, sub o varietate de specii (aproximativ 35) și de culori (roșu, verde, galben).
Substanța activă răspunzătoare de iuțimea ardeilor este alcaloidul numit capsaicină. Dar s-a dovedit că are și multe efecte biologice benefice pentru sănătate. Diverse studii științifice au confirmat proprietățile acesteia, care determină utilizările terapeutice ale ardeiului iute roșu, sub formă de pulbere, tinctură, ceai (pentru uz intern) sau creme ori plasturi cu capsaicină (pentru uz extern). Iată-le, pe scurt, pe cele mai cunoscute:
- influență cardioprotectoare prin proprietățile hipocolesterolemiante și antihipertensive;
- efecte benefice asupra sistemului gastrointestinal: inhibă secreția acidă, stimulează secreția de mucus și fluxul sanguin din mucoasa gastrică, ajutând la prevenirea și tratarea ulcerului gastric;
- efect antilitogen (previne formarea calculilor biliari de colesterol);
- efect antiinflamator și analgezic; s-a dovedit că aplicarea topică a capsaicinei ameliorează durerea din nevralgia postoperatorie, artrită, neuropatia diabetică, psoriazis etc.
- proprietăți antioxidante;
- influență termogenă (stimulează producerea de căldură).
Conform unor studii recente, capsaicina are efecte antitumorale în diferite tipuri de cancer. Combinația de capsaicină cu chimioterapia sau cu radioterapia convențională poate să îmbunătățească sensibilitatea tumorii la terapie, să reducă efectele secundare ale tratamentului oncologic și să crească toleranța pacienților la acesta. Dezvoltarea nanoparticulelor încărcate cu capsaicină poate oferi o abordare promițătoare a chimioterapiei pentru tumorile maligne. Aceste nanoparticule pot să prelungească retenția medicamentelor în circulația sanguină și să permită țintirea activă a celulelor neoplazice. Datele studiilor sugerează utilizarea capsaicinei ca un posibil agent de chimioprevenție sau ca un nou medicament auxiliar antitumoral.
Este necesar să fim atenți și la efectele adverse ale ardeiului iute: la unele persoane sensibile poate produce diaree, crampe abdominale, senzația de arsură gastrică în consumul intern, sau înroșirea și iritarea pielii, în cazul aplicărilor externe. Se recomandă ca mamele care alăptează să nu consume ardei iute, pentru a evita eventuala dermatită la sugar.
Așadar, ardeiul iute ne condimentează mâncărurile, făcându-le mai savuroase, însă ne și ajută la prevenirea sau vindecarea diverselor afecțiuni.
Dr. Maria Dragotă
Bibliografie
Krishnapura Srinivasan. Biological Activities of Red Pepper (Capsicum annuum) and Its Pungent Principle Capsaicin: A Review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016 Jul 3;56(9):1488-500. doi: 10.1080/10408398.2013.772090.
Luciano Maria Catalfamo, Giulia Marrone, Michele Basilicata, Ilaria Vivarini, Vincenza Paolino, David Della-Morte, Francesco Saverio De Ponte, Francesca Di Daniele, Domenico Quattrone, Danilo De Rinaldis, Patrizio Bollero, Nicola Di Daniele, Annalisa Noce. The Utility of Capsicum annuum L. in Internal Medicine and In Dentistry: A Comprehensive Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 6;19(18):11187. doi: 10.3390/ijerph191811187.
Soo-Yeon Cho, Heon-Woong Kim, Min-Ki Lee, Hyeon-Jung Kim, Jung-Bong Kim, Jeong-Sook Choe, Young-Min Lee, Hwan-Hee Jang. Antioxidant and Anti-Inflammatory Activities in Relation to the Flavonoids Composition of Pepper ( Capsicum annuum L.) Antioxidants (Basel). 2020 Oct 13;9(10):986. doi: 10.3390/antiox9100986.
Shengping Zhang, Dian Wang, Jingying Huang, Yueming Hu, Yafei Xu. Application of capsaicin as a potential new therapeutic drug in human cancers. J Clin Pharm Ther. 2020 Feb;45(1):16-28. doi: 10.1111/jcpt.13039. Epub 2019 Sep 23.
sursă foto: www.123rf.com