fbpx
Home » Arta gestionării stresului în 10 pași

Arta gestionării stresului în 10 pași

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 264 vizualizari 5 minute timp estimat

Pentru a-ți menține echilibrul și sănătatea mintală într-o lume tot mai agitată, gestionarea stresului este esențială. Descoperă în acest articol câteva mici strategii pentru a face față stresului și pentru a-ți îmbunătăți calitatea vieții!

Respirație conștientă

Practica respirației conștiente poate fi un mod eficient de a reduce stresul. Rezervă-ți câteva momente în fiecare zi pentru a te concentra numai și numai asupra respirației tale, inspirând și expirând lent și negândindu-te la nimic altceva, pentru a-ți calma sistemul nervos.

Tehnici de relaxare

Yoga, meditația și rugăciunea sunt tehnici străvechi eficiente pentru relaxare și pentru reducerea stresului. Include aceste practici în rutina ta săptămânală sau chiar zilnică, pentru a-ți îmbunătăți starea de bine!

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice eliberează endorfinele, care mai sunt numite și „hormonii fericirii”. Probabil că exercițiile fizice nu te vor face neapărat fericit, însă cu siguranță ele pot contribui la gestionarea stresului.

De aceea, nu întârzia să incluzi activități fizice plăcute în rutina ta zilnică, indiferent că este vorba de a merge pe jos, de jogging, de alergat, de fitness sau pur și simplu de activități fizice în grădină.

Timp de calitate cu familia și cu prietenii

Relațiile sociale pozitive pot fi un suport puternic în gestionarea stresului. Termenul „timp de calitate” a făcut carieră în ultimele decenii, căci oamenii au înțeles că timpul petrecut alături de cineva chiar are o calitate, cu atât mai mare cu cât este vorba de oameni pe care îi îndrăgești și de o atenție sporită pe care o acorzi acelor momente. Deci petrece cât mai mult timp de calitate cu cei dragi și împărtășește gândurile și sentimentele tale cu ei.

Planificare și organizare

Stabilirea unui plan pe termen scurt și mediu, precum și organizarea activităților pe care urmează să le faci pot reduce acel sentiment de a te simți copleșit căci îți pot oferi un control suplimentar. Prin urmare, prioritizează sarcinile și împarte-le în etape mai mici și realizabile. De asemenea, ai grijă la mangementul timpului. Nu pune prea multe sarcini de realizat într-un timp prea scurt, căci acest lucru va exercita o presiune suplimentară.

Timp petrecut în natură

Contactul cu natura are efecte benefice asupra stării de spirit și poate contribui la reducerea nivelului de stres. Japonezii chiar au un cuvânt special pentru „baia de pădure”, pentru plimbarea în pădure, ascultându-i sunetele: Shinrin-yoku. Medicii japonezi recomandă oficial această „baie de pădure” pentru a scăpa de stresul aglomerației și agitației urbane. Prin urmare, atunci când poți, plimbă-te prin parc sau petrece timp în aer liber pentru a te relaxa, fără grabă, fără efort, savurând sunetele naturii. Dacă nu ai posibilitatea în timpul săptămânii, rezervă-ți câteva ore în weekend pentru asta. Sfat: pentru un efect maxim, lasă telefonul mobil acasă!

Limitarea consumului de știri negative

Excesul de informații negative poate contribui la stres și poate duce chiar la anxietate. De aceea, limitează cât mai mult timpul petrecut urmărind știrile, care de obicei sunt negative și alarmiste, și alege surse de informații constructive sau treci pe modul „divertisment” (filme artistice și documentare etc.).

Scurte pauze în timpul zilei

Indiferent de activitatea pe care o ai, ia pauze scurte, din timp în timp, pentru a te deconecta și pentru a-ți recalibra mintea. Chiar și câteva minute de odihnă sau de plimbare pot face o diferență semnificativă în gestionarea stresului.

Exprimarea recunoștinței

Focalizează-te asupra aspectelor pozitive din viața ta și exprimă-ți recunoștința zilnic pentru lucrurile frumoase care ți se întâmplă și de care ai parte. A recunoaște lucrurile bune și a pune accentul pe ele poate schimba complet perspectiva asupra situațiilor stresante.

Un hobby relaxant

Un hobby relaxant poate oferi o evadare plăcută din agitația zilnică, o deconectare completă de la problemele de zi cu zi. Poate chiar să facă minuni! Descoperă activități care îți aduc bucurie și relaxare, cum ar fi cititul, pictura sau gătitul.

În concluzie, gestionarea stresului este un proces continuu, iar adoptarea acestor mici strategii în viața ta poate contribui la menținerea echilibrului și a bunăstării tale mintale în fața provocărilor cotidiene.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies