fbpx
Home » Boala parodontală și impactul său asupra organismului

Boala parodontală și impactul său asupra organismului

Autor: ArtPrint
0 comentariu 166 vizualizari 7 minute timp estimat

Boala parodontală este o afecţiune cronică de tip inflamator care afectează anual sute de mii de persoane la nivel global. Cunoscută sub denumirea de „boala dinților frumoși”, parodontoza este o afecțiune care constă în afectarea țesuturilor de susținere a dinților, dar și a țesuturilor moi.

„Atunci când vorbim despre parodontoză, ne putem referi atât la afectarea superficială a învelișului gingiei, la gingivită, cât și la o afectare mai profundă a gingiei și chiar a osului de susținere”, explică Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Care sunt factorii declanșatori

În cele mai multe situații, boala parodontală se declanșează pe fondul unei igiene orale incorecte, din cauza consumului excesiv de alcool sau a fumatului, aceste obiceiuri favorizând creșterea bacteriilor de la nivelul cavității orale. În momentul în care tartrul dentar se cantonează subgingival și în lipsa igienei orale corespunzătoare, apar diferite afecțiuni gingivale. Cea mai frecventă dintre acestea este gingivita, care este și primul stadiu al apariției parodontozei. O poți identifica dacă ai inflamații la gingii, sensibilități, iar gingia își modifică culoarea de la un roz la un roșu violaceu. Totodată, gingiile mai pot fi și moi, umflate și pot fi retrase de pe dinți.

De asemenea, afecțiunile gingivale sunt printre cel mai des întâlnite probleme care pot avea sursă și predispoziția genetică.

„În cazul bolii parodontale, predispoziția genetică are o mare legătură. Dacă unul dintre părinți are parodontoză, există o probabilitate mai mare să aibă și copilul. Totodată, este important să ne uităm și la influența stării de sănătate în declanșarea bolii parodontale. Dezechilibrele hormonale cresc riscul de boală parodontală, gură uscată și vindecare lentă a rănilor. Dacă ai poliartrită reumatoidală, de exemplu, ai un risc de 5 ori mai mare să dezvolți parodontoză”, adaugă Dr. Ionuț Leahu.

Cum se manifestă boala parodontală?

Pe suprafața dinților, se acumulează placă bacteriană și tartru, care afectează gingiile și care pot declanșa o evoluție rapidă a bolii parodontale. Tartrul nu poate fi îndepărtat acasă prin periajul dentar, de aceea, se recomandă detartraj profesional în clinicile stomatologice, realizat o dată la 6 luni.

În cazurile avansate de parodontoză, osul maxilar este afectat, la fel și țesuturile de susținere a dinților. De aici, apar mobilitățile dentare și, din cauza lipsei suportului osos, dinții cad.

Impactul asupra sănătății organismului

Boala parodontală nu afectează doar dinții, ci este în strânsă relație de cauzalitate și dependență cu diferite părți ale corpului.

Dacă ai boală parodontală, bacteriile din gură îți pot crește inflamația din interiorul corpului și poți dezvolta o afecțiune autoimună precum poliartrita reumatoidală.

Gingivita și parodontoza îți pot provoca nașterea prematură.

Boala parodontală afectează și sistemul endocrin prin creșterea inflamației.

Igiena orală necorespunzătoare și parodontoza pot duce la respirație urât mirositoare (halitoză), iar bacteriile pot cauza gastrită și ulcer.

Diferite studii desfășurate în timp au arătat că un procent semnificativ de persoane care au dezvoltat cancer pancreatic au avut și boală parodontală, indiferent de obiceiurile vicioase, precum fumatul. Asocierea unui risc crescut de cancer pancreatic la cei cu un istoric de boală parodontală se explică prin inflamația sistemică sau nivelul crescut de compuși carcinogeni din gura infectată. O altă explicație validă este că gingivita poate provoca diabet zaharat de tip 2 și afecta, într-un final, și pancreasul.

Atunci când există inflamații severe ale gingiei și, în special, parodontoză, crește riscul ca bacteriile să fie aspirate în plămâni, deoarece pot fi ușor inhalate, conducând la dezvoltarea sau agravarea afecțiunilor respiratorii.

Bacteriile din cavitatea orală pot provoca gingivită și, apoi, parodontoză și pot pătrunde în sânge prin vasele care tranzitează țesutul gingival afectat. Astfel, infecțiile orale sporesc riscul de infecții la nivelul inimii (endocardita infecțioasă), de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, persoanele cu boală parodontală pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac și alte afecțiuni cardiovasculare.

Tratamentul bolii parodontale

Tratamentul este întotdeauna personalizat, iar planul de tratament se stabilește după evaluarea stării tale de sănătate, luând în considerare toate particularitățile.

Pe lângă tratamentele clasice, adică igienizări profesionale și chiuretaje, se folosește și tratamentul cu laser, care are rolul de a steriliza pungile parodontale, care se formează între dinte și gingie. Acest tratament are un rol preventiv, ca boala să nu recidiveze. De asemenea, se realizează și injecții PRGF, care presupun recoltarea sângelui de la pacient, centrifugarea acestuia și obținerea factorilor de creștere care se reinjectează la nivelul gingiei. Acest tip de tratament are rolul de biostimulare și de bioreactivare a țesuturilor, ajutând la menținerea rezultatelor obținute în urma chiuretajelor.

În cazurile avansate de parodontoză, mobilitatea dinților este accentuată și aceștia cad. Faptul că ai dinți lipsă determină atât o problemă funcțională, cât și estetică, a danturii. Implanturile dentare sunt o soluție sigură și rapidă pentru a-ți recupera sănătatea și frumusețea danturii pe termen lung.

Implantul dentar – soluția sigură și rapidă pentru reabilitarea dentară

Dacă ai boală parodontală poți beneficia de implanturi dentare?

Primul pas este să te prezinți la medicul stomatolog pentru un consult de specialitate. Aici, întreaga ta dantura va fi analizată și se va propune un plan de tratament pliat pe nevoile tale.

„Cu siguranță, dacă ai boală parodontală, poți beneficia de implant dentar. Ce este foarte important, este că înainte de realizarea tratamentului chirurgical, de plasare a implanturilor, trebuie realizată terapia parodontală, care are ca scop oprirea din evoluție a bolii parodontale” spune Dr. Ionuț Leahu.

Datorită tehnicilor moderne de implantologie orală, te poți bucura în prezent de o dantură fixă și sănătoasă într-un timp foarte scurt. Acest lucru te va ajuta să-ți recapeți viața socială în timp record și să mănânci tot ceea ce-ți dorești, fără dificultate.

Intervenția de refacere a întregii danturi cu ajutorul implanturilor dentare se realizează cu sedare conștientă, în completă siguranță. A doua zi, primești o lucrare fixă provizorie, pe care la 6 luni o vei înlocui cu lucrarea protetică pe termen lung.

Profilaxia este cea mai bună soluție pentru a ne menține dinții sănătoși. O igienă orală corectă și vizitele periodice la medicul stomatolog te pot feri de dureri, infecții și chiar de pierderea dinților.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies