Ce au în comun matematica și sănătatea? Cifrele. Este suficient să ne uităm pe un buletin de analize ca să ne convingem că așa este. Poate că nouă nu ne spune nimic acea înșiruire de numere, dar ea oferă medicilor informații prețioase despre corpul nostru. De exemplu, dacă o afecțiune există deja sau e pe cale să apară, dacă organele funcționează corect, dacă lipsesc anumite elemente nutritive etc. Iată câteva dintre cifrele importante pentru sănătate și cum le poți menține între valorile normale.
200
Este nivelul pe care colesterolul total din sânge nu trebuie să-l depășească pentru a ne proteja arterele, vasele de sânge, inima și creierul. De fapt, mulți medici susțin că ideal ar fi ca acesta să nu depășească 150 mg/dL. O valoare de peste 240 mg/dl este alarmantă. Într-o asemenea situație riscul să ne confruntăm cu o boală cardiovasculară este de două ori mai mare decât la persoanele care au valori normale ale colesterolului.
* Sfaturi. Poți readuce colesterolul la valori normale ajustându-ți alimentația și stilul de viață: redu consumul de grăsimi și dulciuri, include în meniu mai multe fructe și legume, scapă de surplusul de kilograme, fă mai multă mișcare, ia măsuri împotriva stresului etc.
* Cât de des? După vârsta de 45 de ani ar fi bine să-ți măsori colesterolul o dată pe an.
80
Diabetul, ca și hipertensiunea arterială, evoluează pe ascuns, fără simptome, fiind deseori descoperită abia când sunt afectate alte organe: ochi, rinichi, inimă. De aceea e important să-ți verifici periodic glicemia. La o persoană sănătoasă, glicemia măsurată dimineața, pe nemâncate, ar trebui să fie mai mică de 100 mg/dl, ideal între 70 și 80 mg/dl. Se poate vorbi de diabet dacă glicemia, măsurată în repetate rânduri dimineața, pe stomacul gol, este egală sau mai mare decât 125 mg/dl (între 100 și 125 vorbim de prediabet) și dacă, la două ore după masă, atinge o valoare mai mare de 200 mg/dl.
* Sfaturi. Dacă ai glicemia crescută, primii pași pe care îi poți face pentru a încerca să o readuci la normal este să scapi de kilogramele în plus și să adopți un stil de viață sănătos: mănâncă echilibrat, include în dietă alimente bogate în fibre, fii activă, elimină stresul, renunță la fumat.
* Cât de des? Dacă nu ai diabet, ar fi bine să-ți măsori glicemia o dată la 2-3 ani. Dacă ai diabet, glicemia trebuie monitorizată cu frecvența indicată de medic.
120/80
Fiind lipsită de simptome, hipertensiunea arterială este considerată „ucigașul silențios”. Netratată, este periculoasă pentru sănătate, în special pentru inimă și poate conduce la probleme serioase: accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficiență renală, leziuni oculare etc.
Tensiunea optimă este cuprinsă între 110/60 și 120/80, dar sunt considerate normale și valorile mai mici de 139/89. Se consideră că tensiunea este crescută dacă depășește valoarea de 140/90 mm Hg. Valorile cuprinse între 160/100 – 179/109 indică hipertensiune moderată, iar valorile mai mari de 180/110 trădează o hipertensiune mare.
* Sfaturi. Adoptă un stil de viață sănătos: evită alimentele cu conținut mare de sare (mezeluri, afumături, supe la plic etc.), grăsimile (carne grasă, brânzeturi, preparate fast-food etc.), consumă multe legume și fructe, nu abuza de alcool, bea cel mult două cești de cafea pe zi, fă multă mișcare, petrece mai mult timp în natură, renunță la fumat, nu te stresa pentru orice fleac și, foarte important, scapă de kilogramele în plus – uneori este suficientă o pierdere în greutate de doar 5 kg pentru ca tensiunea să se normalizeze.
* Cât de des? Dacă ai tensiunea bună e suficient să o măsori o dată pe an, iar dacă ai hipertensiune, verific-o la fiecare 3-4 câteva luni, ca să vezi dacă măsurile pe care le iei dau rezultat. Dacă în ciuda eforturilor tale de a-ți schimba stilul de viață tensiunea rămâne la o valoare de peste 140/95, adresează-te medicului, căci poate ai nevoie de tratament medicamentos.
88
Se știe că obezitatea poate duce la boli de inimă, diabet, hipertensiune. Studii recente au ajuns însă la concluzia că nu atât greutatea este alarmantă, cât forma siluetei. Persoanele care au silueta în formă de măr (grăsimea e localizată în zona abdomenului) prezintă riscuri mai mari să dezvolte o maladie cardiacă.
Măsoară-te în talie chiar la nivelul buricului. Ideal ar fi să ai sub 80 cm (94 la bărbați). Dacă talia ta depășește 88 cm (102 cm la bărbați), crește pericolul să suferi de o maladie cardiovasculară, hipertensiune, diabet, probleme metabolice. Specialiștii spun că fiecare centimetru în plus în talie crește cu 2% riscul de infarct. Concluzia: scapă de burtă!
* Sfaturi. Dacă ai mai mult de 88 cm în talie, ia măsuri ca să-ți recapeți greutatea ideală: renunță la dulciuri, redu grăsimile, mănâncă mai multe legume și fructe, fă mișcare.
* Cât de des? Măsoară-ți talia o dată pe lună, ca să poți acționa rapid dacă observi că începi să acumulezi kilograme.
12
Este valoarea hemoglobinei. Femeile au, în general, o valoare a hemoglobinei de 12 g/dl, dar aceasta poate varia între 11 și 15 g/dl. O valoare mai mică de 11 g/dl poate trăda anemie, o afecțiune frecventă în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 45 ani. Hemoglobina este pigmentul roșu-aprins care colorează sângele și joacă un rol important în transportarea oxigenului către toate celulele organismului.
* Sfaturi. Dacă te supără simptome precum senzație de slăbiciune, oboseală la efort mic, somnolență, dificultăți de concentrare, scăderea memoriei, piele și mucoase palide, vindecare înceată a rănilor fă-ți analizele de sânge, căci e posibil să ai anemie.
150
Trigliceridele sunt un alt tip de grăsime și reprezintă o sursă importantă de energie pentru corp. Sunt produse din carbohidrații și grăsimile pe care le mâncăm. Pentru a ne menține sănătoși, avem nevoie de o anumită cantitate de trigliceride, dar când nivelul acestora crește prea mult, crește și riscul bolilor de inimă, în special la femei, spun experții. Valoarea normală a trigliceridelor este de sub 150 mg/dl.
* Sfaturi. Cum poți readuce trigliceridele la normal? Redu consumul de zahăr (dulciuri, sucuri, prăjituri, cereale îndulcite, napolitane etc.) și de grăsimi, optează pentru pește și pui în loc de carne roșie, include în meniu mai multe alimente bogate în fibre (legume, fructe, cereale integrale), scapă de surplusul de kilograme, fă regulat mișcare.
* Cât de des? Trigliceridele ar trebui verificate o dată pe an, dar și mai des dacă la ultimele analize nivelul lor a fost modificat.
Citește și:
Contracepția de urgență: pilula de a doua zi sau sterilet?
Doctore, am palpitații la inimă. E grav?
8 obiceiuri care îți afectează frumusețea
Sursa foto: www.123rf.com