fbpx
Home » Flori de sânziene: beneficii pentru sănătate

Flori de sânziene: beneficii pentru sănătate

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 231 vizualizari 10 minute timp estimat

Există flori de sânziene galbene și flori de sânziene albe. Ambele au calități medicinale care aduc beneficii sănătății noastre, dar sânzienele galbene sunt cele mai cunoscute și mai utilizate în scop terapeutic. Din flori de sânziene putem prepara remedii pentru diverse probleme, de la insomnie și cistită la reumatism și boli ale tiroidei.

Florile Sfântului Ioan

Florile de sânziene sunt asociate la români cu sărbătoarea de Sânziene, numită și Drăgaica. Această mare sărbătoare de vară are loc pe 24 iunie, zi în care creștinii celebrează Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. De aceea, la țară li se spune și Floarea lui Sântion. Popular, florile de sânziene mai sunt denumite drăgaică, sânziene, sânziană, cosănțeană, închegătoare, sanjuane. Științific, sânzienele galbene sunt denumite Galium verum, iar sânzienele albe – Galium mollugo.
Se spune că adunate în „Noaptea de Sânziene” și împletite în cunună, florile de sânziene au darul de a feri casa de rău și boală.

👉 Sânziene, florile magice ale verii. Incredibil de frumoase, cu un parfum uluitor, florile de sânziene sunt o bucurie care poate colora orice grădină.

flori de sanziene beneficii pentru sanatate

Flori de sânziene: delicate și parfumate

Sânzienele sunt flori sălbatice răspândite în toată țara, din câmpie până în zona montană, în special în fânețe, tufișuri, la marginea pădurilor. Se remarcă prin florile galben-aurii, mărunte și delicate, dispuse în mici ciorchini, precum florile de liliac. Florile de sânziene emană un parfum foarte plăcut, dulce, asemănător cu cel al mierii. Însă pe cât de dulce îi este parfumul, pe atât de amar îi este gustul. Frunzele plantei sunt lungi și înguste. Tulpina are patru muchii și este subţire și înaltă, putând ajunge până la un metru.

Flori de sânziene – recoltare și uscare

Florile de sânziene se recoltează în timpul înfloririi, adică în lunile mai-septembrie. Dacă vrei să le culegi chiar tu, alege un mediu curat, nepoluat. Taie plantele cu un cuțit la 3-5 cm deasupra solului. Vei folosi în scop medicinal doar florile. Așadar, îndepărtează toate celelalte părți ale plantei.
Pentru uscare, întinde florile în strat subțire, la umbră și întoarce-le zilnic.

Flori de sânziene – beneficii pentru sănătate

Florile de sânziene conțin iridoide, tanin, cumarine, polifenoli, acid citric, enzime, flavonoizi, substanţe minerale. Acești compuși activi le conferă proprietăți antioxidante, antispastice, diuretice, laxative, sedative, iar potrivit unor date, chiar și afrodiziace. Interesant este că enzimele pe care le conțin au proprietatea de a închega laptele – de aici și denumirea populară de „închegătoare”.

Remediile preparate din flori de sânziene sunt valoroase pentru starea noastră de bine, căci dau rezultate bune în multe probleme de sănătate. De exemplu: ascită, cistită, reumatism, gută, calculi renali, tulburări ale tiroidei, epilepsie, insomnie, probleme cu pielea etc. Iată mai jos cele mai importante proprietăți și beneficii ale florilor de sânziene.

Tulburări în circulația sângelui

Florile de sânziene sunt renumite pentru efectele favorabile asupra circulației și a vaselor de sânge. Au capacitatea de a curăța sângele și sistemul limfatic, îmbunătățesc circulația sângelui și previn periculoasa tromboză (formarea de cheaguri în vene). În plus, sunt de ajutor ca adjuvant în tratarea varicelor, hemoroizilor, aterosclerozei, tulburărilor de prostată.

Cistită și boli de rinichi

Florile de sânziene combat inflamațiile tractului urinar. Datorită efectului diuretic și detoxifiant, elimină toxinele din corp, curăță rinichii, favorizează eliminarea calculilor renali, previn cistita și ajută la tratarea acesteia, contribuie la eliminarea apei în exces din organism. Dacă vara se întâmplă des să ți se umfle picioarele, ceaiul sau tinctura din flori de sânziene te ajută să scapi de edeme.

florile de sanziene sunt un remediu eficient pentru bolile de tiroida

Tulburări în funcția tiroidei

Maceratul și tinctura din flori de sânziene pot ajuta la reglarea funcțiilor glandei tiroide: noduli tiroidieni, hipotiroidie, hipertiroidie. Tratamentul este, însă, de lungă durată (6-12 luni). De reținut că la fiecare 6 săptămâni de tratament se fac 10 zile pauză. 

👉 Semne care pot indica probleme cu tiroida

Probleme ale pielii

Florile de sânziene au proprietăți antiinflamatoare și antiseptice, ajutând la calmarea iritațiilor și la vindecarea leziunilor. Ceaiul din flori de sânziene (3 căni pe zi, pe stomacul gol) poate fi util în tratarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, dermatite, acnee, psoriazis.

Flori de sânziene pentru probleme digestive

În momentele în care te supără indigestia sau balonarea, amintește-ți că ceaiul de sânziene stimulează secrețiile digestive și are un efect calmant asupra tractului gastrointestinal. Mai mult, remediile din flori de sânziene susțin funcționarea normală a ficatului și tractului biliar.

Anxietate și insomnie

Sânzienele au un efect calmant asupra sistemului nervos. Acționează ca un ușor sedativ, reglează somnul și induce un somn odihnitor. De asemenea, pot ameliora stresul și anxietatea.

👉 Lavanda relaxează și alungă insomnia. Descoperă ce alte beneficii are lavanda pentru sănătate și cum o poți folosi pentru a-ți îmbunătăți starea generală.

Epilepsie, boli ale sistemului nervos

Se beau zilnic două-trei căni de infuzie de sânziene galbene pe stomacul gol. Tratamentul durează minimum trei luni. Pentru un efect potențat, sânzienele pot fi asociate și cu alte plante. De exemplu: în epilepsie,cu șovârf; în nevroză cu talpa gâștei (Leonurus cardiaca); în depresie cu semințe de angelica (Angelica archangelica).

flori de sanziene remedii si beneficii

Remedii din flori de sânziene

  • Ceai din flori de sânziene. Infuzia se prepară cu o lingură de flori de sânziene uscate la 250 ml de apă clocotită. Se toarnă apa fierbinte peste flori și se lasă la infuzat 10-15 minute. Se strecoară și se bea cald, 2 căni pe zi, pe stomacul gol. Acest ceai este excelent pentru detoxifiere, reducerea inflamației și calmarea sistemului nervos.
  • Tinctură de sânziene. Se pun 200 g de flori de sânziene uscate într-un borcan curat și se acoperă cu 500 ml alcool de 70%. Se lasă la macerat timp de 2-3 săptămâni, agitând zilnic. După această perioadă, se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se administrează câte 10-15 picături, diluate în apă, de 2-3 ori pe zi. Tinctura este eficientă pentru tratarea infecțiilor, are efect sedativ și poate ajuta la normalizarea funcției glandei tiroide. Tinctura din flori de sânziene poate fi cumpărată și de la farmaciile naturiste.
  • Ulei de sânziene. 200 g flori de sânziene uscate se pun într-un borcan și se acoperă cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Se lasă la macerat la soare 3-4 săptămâni, agitând zilnic. După această perioadă se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare. Având efecte antiinflamatoare și calmante, uleiul se poate folosi în caz de reumatism, gută, artrită, pentru masarea zonelor dureroase sau inflamate.

Precauții și contraindicații

Deși florile de sânziene au numeroase beneficii pentru sănătate, este important să se țină cont de anumite precauții.

  • Persoanele cu alergii la plantele din familia Rubiaceae ar trebui să evite utilizarea sânzienelor.
  • Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să consulte un medic înainte de a folosi produse pe bază de sânziene.
  • Anumite medicamente, în special cu medicamentele sedative sau anticoagulante, pot interacționa cu sânzienele. Este important să fie consultat medicul înainte de a se folosi sânziene în combinație cu alte medicamente.
  • Consumate în exces, sânzienele pot fi toxice, provocând reacții adverse precum greață, vărsături, diaree, dureri de stomac. Respectă mereu dozele recomandate.

* * *

 Florile de sânziene oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Ca întotdeauna, însă, este important să utilizăm aceste remedii cu discernământ și să consultăm specialiștii în sănătate pentru recomandări personalizate.

👉 Pepene roșu: dulce, zemos și sănătos! Miezul lui zemos și dulce ne răsfață papilele gustative, ne hidratează și, în plus, ajută organismul să funcționeze mai bine. 

Sursa foto: www.123rf.com;

https://pixabay.com/

 

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies