fbpx
Home » Leacuri pentru înțepături de insecte

Leacuri pentru înțepături de insecte

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 556 vizualizari 10 minute timp estimat

Soare, vreme plăcută, plimbări, picnic… Una dintre marile bucurii pe care ni le aduce vremea frumoasă este că putem petrece mai mult timp în aer liber. Însă vara nu e doar sezonul vacanțelor, ci și al insectelor. Oriunde ne-am afla – la mare, la munte, la țară ori în oraș – e imposibil să scăpăm fără înțepături de insecte când stăm afară. Deseori, micile vietăți ne împiedică să ne bucurăm de o frumoasă zi de vară. Află cum ții la distanță micile gâze bâzâitoare și ce leacuri ar fi bine să ai la îndemână când ieși în natură. Îți vor fi de folos dacă tu sau cineva din familie va fi atacat de vreo insectă neprietenoasă.

Reacții cauzate de înțepături de insecte

Înțepăturile de insecte, fie ele furnici, țânțari, albine, viespi, păianjeni, pot fi extrem de neplăcute. Când o insectă ne înțeapă sau ne mușcă, ea injectează în pielea noastră venin sau alte substanțe care pot provoca reacții supărătoare.
Pișcătura de țânțar – nici nu o simțim de cele mai multe ori, dar imediat după aceea simțim mâncărimile teribile. Acestea sunt cauzate de saliva insectei (doar femelele înțeapă!), care împiedică coagularea sângelui.
Înțepătura de viespe sau de albină provoacă imediat durere din cauza veninului eliberat de acul acestora în piele. Durerea ascuțită este însoțită de senzație de arsură, înroșirea, inflamarea și umflarea zonei. La unele persoane, aceste simptome se accentuează în următoarele 1-2 zile.
Pentru cei mai mulți dintre noi, aceste reacții sunt temporare, dispărând în câteva ore sau zile. Din nefericire, însă, unele persoane sunt mai sensibile și pot suferi reacții alergice grave, în special la înțepătura de albine sau viespi. Vezi mai jos simptomele de alarmă care trebuie să te trimită imediat la medic.

Înțepături de insecte – primele gesturi

Înainte să aplici orice leac pe locul înțepăturii/mușcăturii, trebuie să iei câteva prime măsuri, ca să te asiguri că zona afectată este curată. Așadar:

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să speli bine zona inflamată cu apă rece și săpun, pentru a împiedica pătrunderea în piele a unor bacterii ce ar putea provoca o infecție.
  • Pune imediat un cub de gheață sau o compresă cu apă rece sau orice altceva rece ai la îndemână. Aplicarea de gheață reduce inflamația și răcorește locul dureros.
  • În cazul înțepăturii de albină sau viespe, înainte de toate trebuie să scoți acul. Fă acest lucru cu grijă, fie folosind o pensetă, fie răzuind ușor pielea cu un card. Apoi, spală zona cu apă călduță cu săpun și dezinfectează cu alcool medicinal. Ca să reduci durerea și inflamația, aplică cuburi de gheață învelite într-o pânză, timp de 20 de minute. Este bine, de asemenea, să iei 1-2 comprimate de vitamina C și un preparat pe bază de calciu (care are acțiune antialergică).

După aplicarea acestor prime măsuri, este momentul să treci la arsenalul „greu” – leacuri din propria bucătărie și, desigur, din natura înconjurătoare. Așadar, iată ce remedii ar fi bine să ai la îndemână când știi că vei petrece timp în natură. Se pot dovedi salvatoare dacă tu sau cineva din familie va fi atacat de vreo insectă neprietenoasă.

bicarbonat de sodiu pentru intepaturi de insecte

Bicarbonat de sodiu pentru înțepături de insecte

Bicarbonatul calmează durerea și reduce edemul. Prepară o pastă din bicarbonat și puțină apă. Aplică pasta pe înțepătură și las-o să acționeze 15, apoi clătește. Repetă de 3-4 ori.

👉 Descoperă aici mai multe Remedii ieftine și eficiente cu bicarbonat de sodiu

Ceapă

Indiferent ce gâză te înțeapă pe tine sau pe cineva din familie, ceapa este unul dintre cele mai bune leacuri. Ameliorează mâncărimile, dar și durerea. Pur și simplu freacă locul afectat cu o felie de ceapă. Chiar și durerea cauzată de înțepătura de viespe poate fi calmată în acest fel. Prin fricționare cu ceapă, care conține amoniu ce neutralizează veninul, durerea ar trebui să cedeze imediat. Dacă nu se întâmplă așa, repetă procedura.

Usturoi

Cataplasma cu usturoi zdrobit este foarte eficientă împotriva înțepăturilor de furnică.

👉 Usturoiul, aliat prețios al sănătății noastre, ne ajută să luptăm împotriva multor boli.

Lămâie sau oțet

Pune pe înțepătură câteva picături de zeamă de o lămâie sau o compresă cu oțet.

Coacăz

Pentru a calma durerea provocată de înțepături de insecte, inclusiv viespe, ia câteva frunze de coacăz negru. Zdrobește-le în palmă ca să lase zeamă și freacă locul dureros. Durerea se va ameliora repede, iar umflătura se va diminua.

Pătlagină – printre cele mai eficiente leacuri pentru înțepături de insecte

Este recunoscută ca fiind cea mai eficientă împotriva mușcăturilor și înțepăturilor de insecte. Având acțiune antiinflamatoare și antipruriginoasă, calmează foarte bine mâncărimile cauzate de înțepături de insecte. Dacă ești în natură, sunt șanse mari să găsești planta chiar în preajma ta. Dacă nu o recunoști, caută pe internet imagini cu pătlagina. Are un aspect caracteristic și e greu de confundat cu altă plantă.

Zdrobește bine câteva frunze de pătlagină și aplică-le umede pe înțepătură. În locul pătlaginii poți folosi frunze proaspete de busuioc.

Salvie

Fricționează înțepătura cu frunze și flori de salvie proaspătă. Un alt remediu bun pentru înțepături de viespe: într-un bol cu apă fiartă rece, se pun două lingurițe de salvie. Se lasă la macerat timp de 6-7 ore, apoi se freacă locul dureros cu acest preparat.

Pătrunjel

Un excelent pansament antiseptic și cicatrizant poți obține din frunze strivite de pătrunjel.

ulei esential de lavanda pentru intepaturi de insecte

Ulei esențial de lavandă

Atenuează mâncărimile, iar datorită proprietăților antimicrobiene, previne infectarea înțepăturii. Aplică două picături direct pe locul afectat. Dacă ai pielea foarte sensibilă, diluează uleiul esențial în câteva picături de ulei vegetal.

Ulei esențial de arbore de ceai

Are acțiune antiinflamatoare, dezinfectantă și decongestionantă, atenuând mâncărimile și umflăturile. Se aplică 1-2 picături direct pe înțepătură.

Aloe vera

Acționează ca un antiseptic cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, textura sa emolienta calmează pielea. Cum se face? Aplică gel de aloe (la farmacii și magazine naturiste) direct pe mușcătură. Repetă la fiecare patru ore, după cum e nevoie.

Du-te de urgență la medic dacă:

  • Du-te imediat la medic sau cheamă ambulanța dacă apar simptome precum:
  • Reacții cutanate generalizate: roșeață, umflături, mâncărimi, urticarie, bubițe.
  • Inflamația locală se extinde, pielea din zona afectată este intens înroșită și continuă să se umfle.
  • Dificultăți de respirație sau la înghițire, tuse, umflarea limbii, a buzelor sau feței.
  • Senzație de greață, vărsături, diaree, dureri abdominale.
  • Amorțeli, cârcei.
  • Puls accelerat.
  • Stare generală de rău.
  • Înțepătura e localizată la nivelul feței sau în zona genitală ori te-au înțepat mai multe albine sau viespi. Nu aștepta să apară simptomele, du-te imediat la medic!

repelent natural pentru intepaturi de insecte

Cum te ferești de înțepături de insecte

Nu te transforma într-o țintă vie pentru micile gâze când petreci timp în natură. Ține seama de câteva sfaturi:

  • Evită să ieși afară la apus, când țânțarii sunt mai activi.
  • Nu purta haine de culoare închisă, viu colorate sau cu imprimeuri florale. Optează pentru îmbrăcăminde de culoare deschisă, căci nu atrag insectele.
  • În drumeții, îmbracă pantaloni lungi și bluză cu mânecă lungă.
  • Nu folosi cosmetice puternic parfumate.
  • La picnic, stai pe pătură, nu direct pe iarbă. Nu te așeza lângă plante înflorite și nu lăsa mâncarea descoperită.
  • Albinele și viespile înțeapă doar când sunt deranjate sau se simt amenințate. De aceea, când o insectă îți dă târcoale, nu te agita și nu încerca s-o alungi cu mâinile.
  • Ca să ții insectele la distanță, poți folosi un repelent din comerț. Sau prepară tu unul: 100 ml ulei de măsline și 5 picături de ulei esențial de geranium sau citronella. Aplică loțiunea pe zonele neacoperite de haine (mâini, ceafă, picioare etc.).

👉 Dietă de slăbit rapid: 5 kg în 10 zile! Fără înfometare! Mănânci pe săturate și slăbești. Este dieta perfectă pentru tine dacă vrei să slăbești rapid înainte de vacanță.

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies