Auzul, văzul, mirosul, gustul și pipăitul sunt cele 5 simțuri cu care natura a înzestrat omul pentru a-l ajuta să supraviețuiască, dar și să cunoască și să perceapă cât mai variat lumea înconjurătoare. Deși le folosim zilnic și am învățat câte ceva despre ele la școală, știm destul de puține lucruri despre simțuri. Hai să facem o scurtă călătorie în lumea senzațiilor.
Gustul
• Avem aproximativ 9000 de papile gustative pe limbă (femeile au mai multe decât bărbații).
• Fiecare papilă este dotată cu 50-150 de celule receptoare, care trăiesc doar 1-2 săptămâni, după care sunt înlocuite cu altele noi.
• Gusturile de bază pe care le percepem sunt dulce, acru, sărat și amar, toate celelalte fiind o combinație a acestora.
• Alimentele picante stimulează receptorii durerii și nu papilele gustative.
• Știai că 80% din ceea ce noi experimentăm ca fiind gust este, de fapt, miros? Este bine-cunoscut faptul că mirosul afectează gustul. Care copil nu s-a ținut de nas când mama îl obliga să mănânce o mâncare ce-i displăcea? În acest fel mirosul nu mai ajungea la nas, așa că mâncarea era mai puțin „dezgustătoare”.
• Interesant este că nu putem simți nici un gust dacă avem limba uscată. Saliva dizolvă substanțele chimice din mâncare, permițând receptorilor din papilele gustative să detecteze gustul. Ca să te convingi: usucă-ți limba cu un prosop de hârtie și apoi pune pe limbă o bucățică dintr-un aliment uscat ce conține sare sau zahăr (biscuit, fursec etc.). Va fi ca și cum n-ai avea deloc simțul gustului.
Mirosul
• Nasul ne ajută să distingem mii de mirosuri. Dacă ai un simț al mirosului bine dezvoltat, poți percepe chiar și 10.000 de mirosuri.
• Aria olfactivă a omului măsoară 10 cm2. Aria epiteliului olfactiv la câine este de 170 cm2, ceea ce explică de ce câinii au un miros de peste 100 de ori mai sensibil.
• Un miros ne place sau nu în funcție de asocierea emoțională pe care am făcut-o când am intrat prima oară în contact cu el.
• Mirosul este un alt simț la care femeile sunt mai înzestrate decât bărbații. Studiile afirmă că femeile au un miros mai dezvoltat grație hormonilor sexuali feminini. Dar, după menopauză, când secreția acestor hormoni scade, simțul mirosului la femei va fi similar cu al bărbaților.
• Știai că fiecare dintre noi emană un miros unic (asemeni amprentelor), cu excepția gemenilor identici?
Văzul
• Din momentul în care te trezești dimineața și până te culci, ochii funcționează asemeni unei camere video. Fiecare imagine privită este trimisă la creier pentru a fi procesată și stocată: ochii sunt capabili să proceseze 36.000 de informații pe oră. Vederea este cea mai complexă dintre cele 5 simțuri.
• Ochiul uman poate detecta 10 milioane de nuanțe (de exemplu, distingem aproximativ 500 de nuanțe de gri), dar nu poate vedea lumina ultravioletă sau infraroșie.
• Cât de departe putem vedea? Nu există o distanță limită. Practic, putem vedea la orice distanță, dacă obiectele respective sunt suficient de luminoase și nu există obstacole în calea privirii. Soarele e la o distanță de 150 milioane km, dar îl putem vedea pentru că este foarte strălucitor. O persoană cu înălțimea de 1,80, stând în picioare pe pământ și privind orizontul, poate vede până la 5 km depărtare. În schimb, dacă am de pe un zgârie-nori, am putea vedea până la sute de kilometri distanță.
• În timp ce cele mai multe părți ale corpului au nevoie de un timp de „încălzire” pentru a putea funcționa la capacitate maximă, ochii funcționează la o capacitate de 100% în orice moment, zi sau noapte. Mușchii ochilor sunt cei mai activi mușchi din tot corpul.
• O persoană clipește la fiecare 2,8 secunde, adică de 11.500 de ori pe zi.
• Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină din iris. Melanina este pigmentul principal din corpul uman, responsabil de culoarea părului și a pielii. O concentrație mare de melanină în iris se traduce prin culoarea căpruie a ochilor. O concentrație mai mică va crea culoarea verde sau albastră.
• Se spune că prima persoană cu ochi albaștri a trăit acum 10.000 de ani.
• Gri este cea mai rară culoare de ochi.
Simțul tactil
• Pielea este cel mai mare organ din corp. Măsoară 1,8 m2 și cântărește aproximativ 3-4 kg. Pe lângă faptul că joacă rolul de strat protector, ea ne ajută să percepem senzațiile de căldură, rece, presiune și durere.
• Cele mai sensibile părți ale corpului sunt mâinile, buzele, fața, gâtul, limba, degetele, iar cea mai puțin sensibilă e mijlocul spatelui. La fiecare patru săptămâni, întreaga suprafață exterioară a pielii este înlocuită.
• În fiecare zi, pielea noastră pierde 50 milioane de celule.
• Te-ai întrebat vreodată cam cât de groasă este pielea? Ei bine, când ne naștem pielea este extrem de delicată, având o grosime de doar 1 mm, dar la vârsta adultă ajunge la o grosime de 2-3 mm.
• Pleoapele au pielea cea mai subțire de pe toată suprafața corpului.
• Știai că o atingere blândă poate reduce ritmul cardiac și scădea tensiunea arterială?
Auzul
• Oamenii pot distinge sute de mii de sunete diferite, dacă acestea au o frecvență cuprinsă între 20 și 20.000 de hertzi.
• Intensitatea sunetelor se măsoară în decibeli. Zona normală pentru urechea umană este cuprinsă între 0 și 90 de decibeli. Însă experții au ajuns la concluzia că expunerea frecventă la zgomote cu intensitate de 86 decibeli și peste pot afecta auzul.
• Urechile pot determina destul de precis direcția din care vine un sunet, dar nu reușesc prea bine să aprecieze cât de departe este sursa acelui sunet.
• Un fapt interesant: nu se știe de ce, dar s-a constatat că după o masă copioasă, simțul auzului scade ușor. Sigur, ulterior revine la normal.
👉 Rețete cu zaț de cafea pentru o piele fină
👉 Cifre importante pentru sănătate
👉 Mersul pe jos – cel mai bun sport
Sursa foto: www.123rf.com