fbpx
Home » Hreanul – condiment si medicament

Hreanul – condiment si medicament

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 371 vizualizari 3 minute timp estimat

Hreanul, cunoscut și sub numele popular de plosca ciobanului sau pătrunjelul de câmp, este cultivat de peste două sute de ani, atât datorită virtuților sale terapeutice, cât și pe post de condiment culinar.

Calitățile terapeutice ale hreanului se datorează mai ales substanțelor cu proprietăți antibacteriene și vitaminei C care se găsesc în cantități mari în rădăcina sa. Tocmai de aceea, acest condiment este din ce în ce mai mult utilizat la prepararea unor produse farmaceutice cu acțiune împotriva bronșitelor, dar și a infecțiilor renale. Medicina populară recomandă hreanul în special pentru tratarea tusei, reumatismului, artritei, sciaticii și afecțiunilor căilor respiratorii.

Remedii simple

* Hrean ras. Se rade o rădăcină de hrean proaspăt cât se poate de fin și se amestecă în părți egale cu miere de albine. Este un remediu eficient împotriva tusei. În cazul unei tuse prelungite, care nu cedează la nici un tratament, se ia din acest amestec câte o linguriță plină, de trei ori pe zi.

* Infuzie. Se prepară cu o linguriță de frunze la o cană cu apă. Este utilă în guturai, infecții urinare și probleme de digestie. Deoarece are efect diuretic, infuzia este recomandată și în stările febrile, căci favorizează transpirația și răcorește corpul.

* Cataplasme. Hreanul poate fi utilizat și extern, sub formă de cataplasme. Pentru tratarea unei răni infectate se rade fin o rădăcină de hrean și se întinde pe o bucată de tifon. Cataplasma se aplică pe zona afectată cel mult 5 minute (substanțele active din hrean sunt puternice și pot dăuna pielii). În afară de asta, cataplasmele cu hrean ameliorează durerile de cap și de dinți. Pentru aceasta, hreanul ras se întinde în strat subțire pe o bucată de pânză care se aplică pe ceafă sau se înfășoară în jurul gâtului.

Condiment în bucătărie

În anul 1597, botanistul englez John Gerard scria că „pasat și amestecat cu puțin oțet, hreanul este foarte apreciat la pregătirea sosurilor ce însoțesc preparatele din pește și carnea fiartă”. Astăzi, sosurile din hrean sunt cunoscute în întreaga lume.

* Sosurile nu trebuie niciodată fierte pentru că își pierd mult din iuțime.

* Hreanul ras, care poate fi amestecat și cu măr ras, poate fi servit la fripturi reci sau la carne fiartă de vită. Este, de asemenea, indicat și ca garnitură pentru cârnații grași.

* Nu consuma hrean în cantități prea mari, căci poate irita mucoasa stomacului și intestinelor.

Citește și:

Remediile bunicii pentru răceală și gripă

Remedii pentru durerile în gât

Prepară acasă cele mai bune siropuri anti răceală

 

Foto: wikimedia.org/Anna reg

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies