De-a lungul vremii, în aproape toate culturile, oamenii au știut să profite de savoarea și proprietățile nutritive și medicinale ale plantelor aromatice, folosindu-le atât la prepararea mâncărurilor și băuturilor, cât și a diverselor remedii terapeutice. De data aceasta te invităm să descoperi câteva remedii cu mărar și pătrunjel, mirodenii nelipsite din nici o bucătărie.
Mărarul
Există dovezi care atestă că mărarul era utilizat în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri, de către medicii Greciei antice. Este, însă, posibil ca egiptenii să-i fi descoperit proprietățile curative înainte de aceștia. Mai târziu, grație romanilor, mărarul a început să fie utilizat ca remediu și în Europa, iar popoarele arabe i-au făcut cunoscute proprietățile curative și în Orientul Mijlociu.
Mărarul este o plantă aromatică ce posedă virtuți nutritive și terapeutice de excepție. Este bogat în vitaminele A, B1, B2, B9, C, K, PP, minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu), dar conține și antioxidanți puternici și uleiuri esențiale.
Cum se folosește? Pot fi utilizate toate părțile plantei, sub diverse forme: infuzie, extract, tinctură etc. Infuzia se prepară cu o linguriță de semințe uscate și zdrobite la 200 ml apă clocotită. Extractul, tinctura, uleiul esențial de mărar se găsesc la magazinele cu produse naturale și se administrează conform prospectului.
• Probleme digestive și respiratorii. În caz de indigestie, inflamații ale căilor respiratorii superioare, tulburări digestive, dureri de burtă se prepară o infuzie cu o linguriță de semințe uscate și zdrobite la 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă să infuzeze 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi, între mese.
• Stimularea lactației. Infuzia de mai sus este recomandată și mamelor care alăptează și au nevoie de o stimulare a lactației.
• Menstruații dureroase. Grație acțiunii sale estrogenice, mărarul este util în tratarea durerilor menstruale, amenoreei (lipsa menstruației) și hirsutismului (păr în exces care crește pe față). Se folosește sub formă de tinctură sau extract fluid, conform prospectului.
• Conjunctivită. Se pun comprese cu infuzie de mărar răcită și foarte bine filtrată. Compresele se aplică pe pleoapele închise, de câteva ori pe zi.
• Cistită. Merită menționat și faptul că, prin efectul diuretic, mărarul stimulează activitatea rinichilor și a vezicii urinare, fiind un bun remediu în caz de calculi renali sau urinari, cistită. Află aici mai multe despre cauzele și tratamentul cistitei.
Pătrunjelul
Pătrunjelul este, cu siguranță, una dintre cele mai utilizate plante aromatice. Pe lângă faptul că ne oferă multe vitamine (A, B1, B2, B3, B6, B9, E, C) și minerale (potasiu calciu, fosfor, sodiu, magneziu, zinc), pătrunjelul are și efecte diuretice, depurative, reglează fluxul menstrual, calmează tusea. Dacă există obstrucții la nivelul plămânilor, ficatului, splinei, rinichilor și vezicii, acționează ca un „coșar”, curățând zonele afectate.
Important! Femeile care alăptează nu trebuie să bea infuzie de pătrunjel, deoarece favorizează oprirea lactației. Dar hai să vedem la ce ne ajută pătrunjelul.
• Hipertensiune. La prepararea infuziei se folosește pătrunjelul proaspăt, tocat mărunt, 2 lingurițe la 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul, se lasă să infuzeze 5-10 minute, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi.
• Stimularea libidoului. Puține persoane știu că pătrunjelul poate înlocui cu succes preparatele scumpe din farmacie destinate creșterii libidoului. Iată și o rețetă pentru cei al căror apetit sexual are nevoie de un mic imbold. Adu la punctul de fierbere un litru de apă și adaugă 4 cești de pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Ia vasul de pe foc, acoperă-l și lasă amestecul să infuzeze timp de o oră. Apoi strecoară și încălzește ceaiul, fără a-l fierbe. Se beau 2 cești de infuzie, cu 20 de minute înainte de începerea activității sexuale.
• Reglarea ciclului. Pentru femeile care au un ciclu menstrual abundent sau neregulat se recomandă ca, începând cu a 18-a zi a ciclului (calculând din prima zi de sângerare), să bea zilnic, timp de o săptămână, 3 cești de infuzie de pătrunjel proaspăt. Infuzia se prepară astfel: peste 20 g plantă se toarnă 500 ml apă clocotită, se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară.
• Contuzii. Pătrunjelul este un excelent remediu împotriva contuziilor, arsurilor, tăieturilor, înțepăturilor de insecte și inflamațiilor pielii. Se aplică frunze proaspete de pătrunjel, frecate în prealabil între degete.
Rețete pentru frumusețe
• Pentru calmarea unui ten iritat și combaterea pruritului este eficient decoctul din mărar, preparat cu 20 g de frunze proaspete la 1 litru de apă, care se fierbe 20 de minute. Cu acest amestec se spală fața sau se tamponează zonele pruriginoase.
• Decoctul din frunze proaspete de pătrunjel stimulează creșterea părului, calmează tenul iritat și eritemele de pe corp. Se prepară din 50 g frunze la 1 litru de apă. Se fierbe amestecul 20 de minute, apoi se strecoară. Pentru revitalizarea firelor de păr: clătește părul după fiecare spălare cu acest decoct, masând ușor la rădăcini. Lasă să acționeze câteva minute, apoi clătește cu apă călduță.
Citește și:
Ceaiul de păpădie, leac minunat pentru ficat și fiere
Urzica – beneficii nutriționale și terapeutice
Aromoterapia – vindecare cu uleiuri esențiale
Sursa foto: www.123rf.com