fbpx
Home » Remedii naturale pentru durerile de articulații

Remedii naturale pentru durerile de articulații

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 329 vizualizari 10 minute timp estimat

Aproape că nu există persoană care să nu fi suferit, măcar o dată în viață, de dureri articulare. Cauza ar putea fi o formă sau alta de reumatism, dar la fel de bine poate fi vorba doar de o sensibilitate la schimbarea vremii. Poți scăpa de durere cu ajutorul remediilor naturale.

Reumatismul este, poate, cea mai veche boală cunoscută pe pământ. Omul preistoric a avut-o, mumiile din Egipt au avut-o, ba chiar și dinozaurii au avut de suferit de pe urma acestei afecțiuni. În ciuda vechimii ei, nici până în prezent nu se știe exact din ce cauză apare și nici nu s-au descoperit leacurile minune care s-o vindece. Astăzi, este una dintre afecțiunile cel mai frecvent întâlnite.

Reumatism sau sensibilitate meteo?

Oricare dintre noi, indiferent de vârstă, poate suferi la un moment dat de dureri articulare. Într-adevăr, deseori cauza acestor dureri este reumatismul, dar nu întotdeauna. Uneori aceste dureri apar din alte motive, precum solicitarea intensă sau prelungită a articulației, un traumatism (cădere, accident, lovitură, fractură, întindere violentă), sportul excesiv sau, dimpotrivă, sedentarismul, surplusul de greutate, o boală infecțioasă (gripă, eritem infecțios, maladia Lyme).

Unele persoane, însă, se plâng de dureri de articulații când se schimbă vremea. Da, frigul, umiditatea, schimbările meteo bruște pot declanșa dureri la una sau mai multe articulații: genunchi, umăr, ceafă, mână, cot, șold. Explicația este că fiecare articulație este înconjurată de o rețea de mici nervi, care simt modificările de presiune atmosferică. Intensitatea durerii articulare poate varia de la senzația de articulație „neunsă” până la durere sâcâitoare, constantă.

Pentru a calma o durere articulară nu este nevoie să apelezi imediat la medicamente antireumatice (care sunt, de fapt, antiinflamatoare), căci multe dintre acestea au efecte secundare serioase. Încearcă întâi remediile naturale: ceaiurile din plante și cataplasmele naturale sunt mult mai sănătoase.

Coacăz negru

Are acțiune antiinflamatoare, analgezică și diuretică, fiind excelent împotriva durerilor articulare. Infuzia se prepară cu 2-4 lingurițe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se beau 3-4 căni pe zi. Eficient este și extractul din muguri de coacăz negru (îl găsești la magazinele de produse naturiste), care se administrează conform prospectului.

Salcie

Scoarța salciei conține derivați de acid salicilic, care datorită acțiunii antiinflamatoare pot calma durerile de spate și de articulații. Ca tratament se consumă decoctul, care se prepară cu 2-3 g pudră din scoarță de salcie fierte în 200 ml apă timp de 5 minute (din momentul în care apa dă în clocot). Se beau 4-5 cești pe zi, timp de 1-3 luni. Contraindicațiile sunt aceleași ca pentru aspirină. Scoarța de salcie nu se recomandă femeilor însărcinate, copiilor și celor care suferă de astm, gută, boli renale.

Ghimbir

Este unul dintre cele mai bune antiinflamatoare naturale, ideal pentru calmarea durerilor articulare. Într-un litru de apă ce clocotește pe foc adaugă 40 g rădăcină de ghimbir rasă ori tăiată felii mici. Lasă să fiarbă 5 minute, oprește focul, acoperă vasul și lasă să infuzeze o jumătate de oră. Strecoară. Bea 3 căni pe zi, sorbind câte puțin pe parcursul zilei. Nu bea ceai de ghimbir înainte de culcare căci are efect energizant și n-o să poți adormi.

Rozmarin

Această plantă aromatică și medicinală nelipsită din regimul alimentar mediteraneean este folosit la prepararea multor remedii. Puțini știu însă că unul dintre talentele acestei mirodenii este acela de a calma durerile, ceea ce îl transformă într-un leac formidabil împotriva durerilor de articulații. Această proprietate îi este dată de acidul ursolic din compoziție, care combate eficient infecțiile din jurul cartilajelor sau din articulații, fără să aibă efecte secundare.

La 150 ml apă clocotită adaugă 1-2 lingurițe de rozmarin uscat. Lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi.

Gheara-diavolului

Descoperită relativ recent în Europa, gheara-diavolului este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru durerile de articulații. Acest puternic antiinflamator natural care în multe situații este capabil să ia durerea cu mâna, este recomandat ca remediu împotriva inflamațiilor de orice fel, durerilor articulare și musculare, crizei de gută, durerilor de spate.

Se administrează cel mai frecvent sub formă de capsule, dar se poate consuma și sub formă de infuzie, care se prepară cu o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită, din care se beau 1-3 căni pe zi. Planta este contraindicată femeilor însărcinate.

Curcuma

Proprietățile medicinale ale acestui condiment străvechi sunt cunoscute în Asia încă din cele mai vechi timpuri. Astăzi, studiile au dovedit că planta are proprietăți antiinflamatoare și analgezice asemănătoare ibuprofenului, fără a avea însă reacțiile secundare ale acestuia din urmă. Așadar, când simți că te încearcă o durere, înainte să înghiți vreo pastilă încearcă curcuma.

Un mod simplu de a profita de puterea vindecătoare a acestei mirodenii este să o folosești regulat la prepararea mâncărurilor, proaspătă (rizomul tăiat sau ras) sau pudră, dar la fel de bine o poți consuma sub formă de ceai, care se prepară cu ½ linguriță de pudră la o cană cu apă clocotită. Ca să îmbunătățești absorbția curcumei adaugă și un vârf de cuțit de piper proaspăt măcinat. Amestecă bine și apoi lasă să infuzeze cel puțin 10 minute: pudra se va lăsa la fund, dar nu agita licoarea înainte s-o bei. Poți adăuga un pic de zahăr și o felie de lămâie.

Crețușcă

Se numără printre cele mai bune antiinflamatoare și analgezice naturale, grație antioxidanților și derivaților salicilați pe care îi conține. Deoarece calmează rapid durerea și e bine tolerată de organism, crețușca e folosită cu rezultate foarte bune împotriva bolilor reumatismale cronice, sub formă de ceai sau tinctură.

Infuzia se prepară cu 1-2 linguri de flori uscate (de cel puțin un an) la 250 ml apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă să infuzeze 7-10 minute. Se beau 3 căni pe zi. Atenție, nu fierbe planta căci se distrug salicilații! Crețușca trebuie evitată de persoanele care au alergie la aspirină, precum și de cele care urmează un tratament cu anticoagulante, deoarece poate potența efectul acestora.

Comprese și cataplasme

* Ardei iute. Conține capsaicină, o substanță care calmează durerea dacă e aplicată pe zona afectată. Cu timpul, aplicate regulat, cataplasmele cu ardei iute reduc semnificativ durerile cauzate de artrită. Amestecă 2 lingurițe de pudră de ardei iute cu 100 ml ulei cald de măsline sau de nucă cocos și pune o compresă cu acest amestec pe articulația dureroasă. Lasă să acționeze cât suporți. Îndepărtează compresa dacă simți senzație intensă de arsură. Atenție, ardeiul iute poate irita pielea sensibilă.

* Varză. Compresa cu varză este recomandată în special când durerile sunt mari, căci are efect antalgic. Strivește câteva frunze, aplică-le pe zona dureroasă și acoperă-le cu un bandaj. Menține compresa toată noaptea sau toată ziua. Repetă procedura până ce dispare durerea.

* Argilă. Întinde pe o pânză un strat de pastă de argilă (argilă amestecată cu puțină apă), gros de 4 cm. Acoperă argila cu o altă bucată de pânză și pune compresa peste articulația dureroasă. Las-o să acționeze 2-4 ore. Dacă durerea nu a cedat, aplică o nouă compresă.

* Hrean. Cataplasma cu hrean este un remediu recomandat în artroza genunchiului. Rade un pumn de hrean și amestecă-l cu apă și făină integrală în cantități egale. Pasta obținută pune-o într-un săculeț de pânză pe care îl legi la gură și aplică-l pe genunchi timp de 15-20 de minute. Repetă zilnic până dispar durerile.

 Ce te mai ajută?

* Acupunctura. Se obțin rezultate foarte bune și este indicată chiar și în formele severe de poliartrită reumatoidă. Cu ajutorul acupuncturii poți evita tratamentele cu antiinflamatorii.

* Homeopatia. Adresează-te unui medic homeopat, care îți poate prescrie un remediu specific.

* Reflexoterapia presupune stimularea unor zone de pe talpă. Cu ajutorul ei se poate ameliora durerea.

Important!

În cazul în care durerea este intensă sau se agravează în timp, dacă apar manifestări ca înroșirea sau umflarea articulației, senzație de căldură locală adresează-te medicului.

 

Citește și:

9 antibiotice naturale puternice
Remedii pentru durerile în gât
Remediile bunicii pentru răceală și gripă

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies