fbpx
Home » Remedii naturiste pentru răceală și gripă

Remedii naturiste pentru răceală și gripă

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 3,8K vizualizari 5 minute timp estimat

Din arsenalul de luptă împotriva virozelor de sezon, fie că e vorba de o banală răceală, fie de o gripă mai puternică, nu pot lipsi câteva dintre cele mai bune remedii naturiste!

Frisoane, dureri musculare, secreții nazale, nas înfundat, dureri de gât, tuse, febră… Chiar dacă o aspirină sau un paracetamol luate la momentul potrivit îți alungă temporar disconfortul, nu ar trebui să te bazezi doar pe ajutorul medicamentelor, care pot avea și efecte nedorite. Eficiente, și mult mai sigure, sunt remediile naturale preparate acasă, din ingrediente pe care probabil le ai deja în cămară. Redescoperă câteva dintre rețetele pe care le foloseau cu succes și bunicile noastre.

Remedii naturiste cu cimbru

Cimbrul este un excelent calmant al tusei și, în plus, combate inflamația căilor respiratorii. Se consumă sub formă de infuzie: peste o linguriță de cimbru uscat pune 150 ml apă clocotită. Lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară și îndulcește cu miere. Bea 2-3 căni pe zi.

Limonadă caldă, 

Stoarce o lămâie. Încălzește o cană de apă, varsă apa fierbinte peste sucul de lămâie și adaugă două lingurițe de miere. Cu minim efort obții o băutură delicioasă, care pe lângă faptul că îți oferă o cantitate mare din prețioasa vitamină C, îți va calma durerile de gât și va favoriza eliminarea toxinelor din sânge. Savurează licoarea caldă.

Supă de pui, printre cele mai eficiente remedii naturiste

Unul dintre cele mai eficiente leacuri împotriva răcelii este supa de pui pregătită în casă. Supa de pui vindecă răceala. Iată rețeta! Nu e vorba doar de faptul că aburii desfundă nasul, ci s-a dovedit că supa de pui reduce inflamația căilor respiratorii și ajută organismul să învingă mai repede boala. Cercetătorii ne atrag atenția că supa din plic nu are același efect.

Apă sărată

Dacă ai nasul înfundat poți folosi cu încredere apa sărată, care decongestionează mucoasele și curăță căile nazale. Fierbe un litru de apă cu o linguriță de sare și lasă să se răcească. Cu o pipetă pune 1-2 picături de apă sărată în fiecare nară, ținând capul înclinat spre spate. Repetă de mai multe ori pe zi.

Scorțișoara, pe lista cu remedii naturiste 

Are nu doar gust plăcut, ci și puteri vindecătoare: ucide microbii, reduce febra și combate inflamațiile. Iată o rețetă-minune: în 250 ml apă clocotită pune o linguriță de pudră de scorțișoară de Ceylon și două cuișoare. Lasă vasul acoperit 20 de minute, strecoară ceaiul și adaugă miere și lămâie după gust. Bea 1-3 căni pe zi.

Oțet din cidru de mere

Acidul acetic conținut de oțetul din cidru de mere favorizează circulația sângelui în țesuturi, ceea ce înseamnă că în zonele agresate de microbi va ajunge un număr mai mare de leucocite – celulele sistemului imunitar care distrug microbii.
Ca să-ți eliberezi rapid căile respiratorii superioare (nas, gât, sinusuri) și să calmezi strănuturile, poți face inhalații cu oțet. Pune 2-3 linguri de oțet într-un vas cu apă clocotită, stai cu fața deasupra vasului, acoperă-ți capul cu un prosop și inhalează vaporii. Dacă ai bronșită sau după o viroză ai rămas cu o tuse iritativă, fă gargară cu o lingură de oțet amestecat cu o linguriță de miere.

Usturoi

Usturoiul conține sute de ingrediente active care au, printre altele, și proprietăți antibacteriene și antivirale. Cel mai bine este să-l consumi ras, câte patru căței pe zi, eventual amestecat cu iaurt sau brânză. Dacă preferi, poți prepara ceai de usturoi. Curăță și taie mărunt doi căței de usturoi. Peste ei toarnă 250 ml apă clocotită, acoperă vasul și lasă să infuzeze două minute. Strecoară și adaugă suc de lămâie și miere după gust.

Mușețel

Un remediu simplu, preparat din ingrediente nelipsite din nici o casă, este ceaiul de mușețel, la care adaugi zeama unei lămâi și o lingură de miere. Bea licoarea călduță. De mii de ani, mierea este folosită pentru calmarea durerilor de gât și reducerea inflamației, grație efectelor antibacteriene și a substanțelor care protejează mucoasa faringelui și laringelui. Lămâia are virtuți antiseptice și e bogată în vitamina C, iar ceaiul de mușețel, un excelent antiinflamator și dezinfectant, ameliorează durerile de cap, de gât, durerile musculare, scade febra.

sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies