Visezi la acel bronz ciocolatiu frumos, uniform și care să dureze, dacă se poate, până la sfârșitul verii? Dar oare poți face asta fără ca pielea ta să aibă de suferit? Da, dacă îți îngrijești atent pielea înainte, în timpul și după expunerea la soare.
Primul pas: exfolierea
Un prim pas important în pregătirea pielii ca să obții un bronz frumos este exfolierea. Făcută însă cu delicatețe, pentru a evita să-ți iriți pielea. Acest proces îndepărtează celulele moarte ale pielii și lasă pielea netedă. Alege produsul de gomaj în funcție de sensibilitatea pielii tale și de eventualele probleme dermatologice prezente: acnee, iritații, cuperoză. Optează pentru un produs de exfoliere fără granulații, dacă ai pielea sensibilă.
Exfolierea este recomandată de două ori pe săptămână pentru pielea rezistentă și o dată pe săptămână pentru pielea normală sau sensibilă.
Cu 2-3 săptămâni înainte să te expui la soare evită să-ți exfoliezi pielea, pentru a permite formarea barierei naturale a epidermei împotriva radiațiilor UV.
Hidratarea, o etapă necesară pentru un bronz frumos
Hidratarea este crucială pentru a menține pielea sănătoasă și elastică. Asta deoarece pielea bine hidratată poate obține un bronz frumos, uniform și va păstra bronzul pentru o perioadă mai lungă. O piele bine hidratată este suplă, catifelată și strălucitoare, pe când pielea deshidratată devine ternă, uscată și prezintă diverse imperfecțiuni (iritații, scuame, bubițe). În mai puțin de o lună îi poți oferi pielii tale o hidratare optimă, dar dacă aceasta este cu adevărat uscată, va fi nevoie să te străduiești un pic mai mult ca să obții rezultatul dorit.
Primul lucru pe care îl ai de făcut este să alegi o cremă hidratantă adaptată tipului tău de piele, bogată în vitamine. Pentru pielea normală și mixtă alege un produs hidratant „light”, iar pentru pielea uscată o cremă mai grasă. Pentru pielea grasă există emulsii care combină acțiunea de hidratare cu cea de reglare a secreției de sebum.
Folosește crema hidratantă de două ori pe zi, dimineața și seara. Pe față, aceasta se aplică după ce în prealabil ai curățat bine tenul cu o loțiune demachiantă.
Dacă petreci destul de mult timp în exterior, optează pentru o cremă hidratantă care oferă și protecție UV.
👉 Caisele, fructe de vară delicioase, sunt pline de vitamine și antioxidanți care îți protejează pielea de razele ultraviolete. Include-le în meniul zilnic!
Dieta care te ajută să obții un bronz frumos
Știai că unele alimente te pot proteja de arsurile solare și pot favoriza o bronzare frumoasă? Da, o dietă bogată în antioxidanți și vitamine poate ajuta la protejarea pielii de efectele nocive ale razelor UV și la obținerea unui bronz frumos. Carotenoidele (licopen, betacaroten, luteină) sunt substanțe care favorizează sinteza melaninei, pigmentul pe care îl avem cu toții în piele și care reprezintă filtrul natural împotriva razelor ultraviolete.
Consumă cât mai multe fructe și legume, care îți oferă prețioșii antioxidanți, substanțe ce împiedică acțiunea negativă a radicalilor liberi asupra pielii și a organismului în general. Dintre alimentele care favorizează bronzarea și ne protejează pielea de razele UV putem aminti: roșii, morcovi (preferabil fierți), caise, piersici, broccoli, spanac, pătrunjel, ardei, cartofi dulci, pepeni, fructe de pădure.
Nu uita nici de alimentele bogate în vitamina E, cea care întârzie îmbătrânirea pielii și stimulează procesul de refacere a țesuturilor. O găsești în migdale, nuci, avocado, semințe de floarea-soarelui.
Alți nutrienți care nu trebuie să-ți lipsească sunt zincul și seleniul. Aceste elemente măresc rezistența naturală a membranelor celulare împotriva ultravioletelor. Le găsești în fructe de mare, ouă, alune, lactate, pâine integrală.
Hidratarea optimă a organismului
Consumul adecvat de apă este esențial pentru hidratarea corectă a organismului și, implicit, a pielii, care – poate nu știai – este cel mai mare organ al nostru. Este recomandat să bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi, dar și mai mult în zilele caniculare, când pierzi mai multe lichide prin transpirație.
👉 Hidratarea optimă a organismului. Află câtă apă trebuie să bei, ce fel de apă, care sunt semnele de deshidratare
Un bronz frumos e sinonim cu protecția adecvată la plajă
Pentru a păstra numai ce este bun din ce îți oferă soarele – adică un bronz frumos și de durată – și pentru a te feri de riscuri (îmbătrânirea prematură a pielii, riduri, pete brune, arsuri solare etc.) e bine să respecți câteva reguli:
- Expune-te treptat la soare: în prima zi 10-15 minute, a doua zi 30 de minute… Evită intervalul 11,00-17,00.
- Aplică crema de protecție solară la fiecare 2 ore, pe toate suprafețele de piele expuse, inclusiv pe ceafă, urechi, pe partea interioară a coapselor etc. Protejează-ți pielea cu loțiune fotoprotectoare și după fiecare îmbăiere. Ar fi păcat ca eforturile tale de a o hidrata să fie ruinate de o arsură solară.
- Schimbă crema solară în fiecare sezon, pentru că aceasta se alterează rapid o dată deschisă. După fiecare utilizare închide bine recipientul.
- Când ieși din apă nu lăsa să te usuce soarele, ci șterge-te cu un prosop. Razele solare trec prin stropii de apă de pe piele ca printr-o lupă, provocând arsuri.
- Când mergi la plajă nu folosi parfum, deodorant, pudră, fond de ten etc.. Aceste produse măresc sensibilitatea pielii și pot favoriza apariția arsurilor sau a petelor pigmentare.
- Reține că și unele medicamente (antibiotice, unele calmante, antidepresive, diuretice, contraceptive) sunt fotosensibilizante și pot cauza apariția de arsuri sau de pete brune.
- După plajă aplică o cremă hidratantă și regenerantă.
Îngrijirea pielii după bronzare
- După expunerea la soare, este esențial să hidratezi pielea pentru a preveni uscarea și descuamarea. În acest scop poți folosi loțiuni after-sun, geluri cu aloe vera, uleiuri naturale, precum uleiul de cocos sau jojoba.
- Ai suferit o arsură solară? Este important să acționezi rapid, pentru a calma pielea și a preveni lezarea suplimentară a pielii. Dacă arsura este ușoară, aplică pe zonele afectate comprese cu apă rece. Apoi unge-te cu un gel cu aloe vera sau cu extract de gălbenele.
- Pentru a păstra bronzul cât mai mult timp, continuă să hidratezi pielea în mod regulat și evită băile fierbinți, care pot usca pielea.
Să obții un bronz reușit și sănătos nu este doar o chestiune de timp petrecut la soare, ci și de îngrijire corespunzătoare a pielii, alimentație echilibrată și protecție adecvată. Nu uita că cel mai important lucru este să te bucuri de soare în mod responsabil. Ascultă-ți corpul, ca să previi orice disconfort sau problemă legată de expunerea la soare.
👉 Îngrijirea părului vara – Câteva sfaturi esențiale despre îngrijirea lui pe timp de vară, pe care să le aplici înainte și în timpul vacanței.
Sursa foto: www.123rf.com