fbpx
Home » Statina si durerile musculare

Statina si durerile musculare

Iei statină și ai dureri musculare? S-ar putea să nu fie statina de vină!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 388 vizualizari 2 minute timp estimat

Am vorbit, mai demult, despre placebo versus nocebo. Placebo înseamnă că apare un efect pozitiv atunci când în pastila oferită nu există substanță activă, dar pacientul nu știe asta (el se așteaptă să fie pastila obișnuită, așadar, prin intermediul minții, va genera efectul pozitiv). Nocebo este opusul placebo, adică apariția unui efect negativ care nu este declanșat de substanță, ci de creier.

Am explicat, la un moment dat, cum nocebo apare în mod frecvent la statine și la betablocante. Pentru că s-a discutat atât de mult despre durerile musculare sau despre afectarea hepatică apărute în cadrul terapiei cu statine, mulți pacienți se gândesc obsesiv la asta și atrag efectele adverse, fără ca ele să poată fi puse pe seama statinei. Idem la betablocante, cunoscute că pot da tulburări de erecție – bărbații care se gândesc mult la asta atrag efectele negative prin mintea lor, nu prin metoprolol, de exemplu.

În cadrul Congresului de Cardiologie de la Barcelona a fost prezentat un studiu care arată că statinele dau foarte rar dureri musculare, mult mai rar decât se crede în general. Profesorul Colin Baigent și-a publicat studiul și în revista The Lancet (articolul îl găsiți aici), comparând rezultatele a 19 studii tip dublu-orb statină versus placebo (dublu orb înseamnă că nici pacientul, nici medicul nu cunosc care pastilă e statina și care e placebo, pentru a nu influența cumva rezultatele). Profesorul Colin a descoperit că în peste 90% din cazuri NU statina era răspunzătoare de durerile musculare.

Dacă pacientul aflat pe statină dezvoltă dureri musculare, el tinde să creadă că acestea sunt de la statină. Desigur, se recomandă o discuție cu medicul curant, dar, în cele mai multe cazuri, nu este de vină statina.

Statinele, cunoscute drept terapii hipocolesterolemiante, și-au demonstrat valoarea peste ani, scăzând riscul cardiovascular. Marile frici din populație sunt de cele mai multe ori nefondate.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies