fbpx
Home » Vrei sănătate? Evită aceste alimente!

Vrei sănătate? Evită aceste alimente!

Autor: Dr. Vasi Radulescu
1 comentariu 972 vizualizari 3 minute timp estimat

Nu mai surprinde pe nimeni că dieta este cea mai importantă pentru sănătate. Avem acces tot mai ușor la informație, însă, din păcate, există o mulțime de oameni care iau decizii defectuoase, în timp, acestea traducându-se în supraponderalitate, obezitate, boli cronice.

Dacă îți dorești echilibru în întreg organismul, ai face bine să reduci pe cât posibil sau, ideal, chiar să eviți aceste alimente:

1. Zahărul alb. Chiar dacă OMS ne recomandăm să nu depășim 25 de grame de zahăr alb adăugat, sfatul meu este să reduci cât de mult poți sau chiar să eviți zahărul. Consumă fructe și legume cu carbohidrați complecși, cu fibre, vitamine și minerale.

2. Îndulcitorii artificiali. Este un miraj, acum, că acești îndulcitori reprezintă alternative mult mai bune la zahăr. În realitate, nu sunt deloc așa. Dacă totuși vrei dulce în mâncare, folosește puțină stevia, sirop de arțar, zahăr de cocos, miere (ai grijă însă la cantități).

3. Alimente superprocesate. Orice mâncare fast-food ar trebui evitată. La fel, orice aliment plin de potențiatori, coloranți, prezervanți. Uită-te după alimente cât mai simple și mai puțin procesate.

4. Mezelurile pline de grăsimi saturate, conservanți, sare, carne roșie, cărnuri procesate.

5. Lactatele procesate. Încearcă să consumi iaurt organic, chefir, lapte fermentat, brânză de calitate (puțin procesată). O porție de brânză înseamnă 30 de grame.

6. Uleiurile pline de grăsimi saturate, hidrogenate, folosite pentru a prăji alimente sau a obține margarine și diverse creme tartinabile.

7. Toate cerealele rafinate, cu zahăr adăugat, puse în cutii frumos colorate, să ne ia ochii. Dacă au și vitamine, de regulă aceste cereale conțin cele mai proaste vitamine sintetice posibile.

8. Nucile și semințele sărate, procesate, cu diverse glazuri pe ele.

9. Orice băutură carbogazoasă, cu zahăr sau îndulcitori. Aici sunt incluse și cele energizante.

10. Sosurile diverse pentru salate sau adăugate prin diverse meniuri de tip fast-food (ketch-up, maioneze, sosuri barbeque).

11. Băuturile alcoolice tari, în exces. Alcoolul, indiferent de forma lui, are potențiale efecte nocive. Limitează-te la 1-2 pahare de vin roșu, de aproximativ 150 mililitri. Sau 350 mililitri de bere.

Material realizat de dr. Vasi Rădulescu exclusiv pentru sănătatea-de-azi.ro.
Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

1 comentariu

Dincă Alexandrina 7 februarie 2024 - 5:31 pm

Mulțumesc mult pentru informați și mesaje 😊👍❤🙏💕

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies