fbpx
Home » 8 obiceiuri care îți afectează frumusețea

8 obiceiuri care îți afectează frumusețea

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 460 vizualizari 7 minute timp estimat

Nu ești mulțumită de cum arată pielea ta, deși o îngrijești atent? Un posibil motiv ar putea fi faptul că în rutina ta de îngrijire s-au strecurat și obiceiuri care îți afectează frumusețea. Căci unele gesturi de îngrijire, deși par inofensive, precum dușurile fierbinți sau exfolierea frecventă, nu sunt atât de blânde pe cât ar trebui cu pielea sau părul tău. Iată 8 obiceiuri la care ar fi bine să renunți chiar de azi.

1. Dormi machiată

În unele seri ești atât de obosită încât simpla idee de a te spăla pe față ți se pare istovitoare. Nu e sfârșitul lumii să adormi din când în când fără să te demachiezi. În schimb, dacă ai făcut din asta un obicei, murdărirea pernei nu va fi singura consecință neplăcută. Lăsate pe piele ore în șir, substanțele de înfrumusețare (fond de ten, pudră, rimel, ruj, cremă…) se pot întoarce împotriva ta: astupă porii, îmbâcsesc pielea și o împiedică să respire, slăbesc genele, usucă pielea delicată a buzelor.

* Sfat: Învinge-ți lenea și oboseala și curăță-ți fața în fiecare seară, chiar dacă nu te-ai machiat în acea zi. Totuși, pentru orice eventualitate, păstrează lângă pat o cutie cu șervețele demachiante. Deși ele nu înlocuiesc o demachiere ca la carte, sunt mai bune decât nimic în serile când ești prea obosită ca să-ți cureți tenul.

2. Folosești cosmetice fără să ții seama de tipul pielii tale

O greșeală pe care o fac multe femei: cumpără produse cosmetice neadaptate tipului lor de piele, deseori bazându-se doar pe brand sau prețul mic. Doar pentru că reclama la o cremă promite că aceasta poate „șterge” ridurile în câteva săptămâni, nu înseamnă că acea cremă e potrivită și pentru tine.

* Sfat. Când cumperi creme și loțiuni, alege-le în funcție de pielea ta: uscată, grasă, sensibilă, cu acnee etc.

3. Faci dușuri fierbinți

E plăcut să faci un duș cu apă foarte caldă iarna, când te simți înfrigurată, dar dușurile fierbinți și îndelungate ar trebui să fie o excepție și nu o regulă, căci dăunează pielii: contactul prelungit cu apa fierbinte deshidratează pielea și îi îndepărtează stratul de uleiuri protectoare. Iată de ce deseori, după baie, constați că pielea se descuamează: e semn că este foarte uscată.

* Sfat: Limitează dușurile fierbinți la maximum 10 minute și încearcă să folosești apă caldă, nu fierbinte. După baie aplică pe piele lapte de corp hidratant.

4. Îți usuci părul cu uscătorul

Îți vopsești sau decolorezi părul în mod regulat și, în plus, obișnuiești să-l usuci cu uscătorul de câteva ori pe săptămână? Nu există combinație mai nefericită pentru starea de bine a podoabei tale capilare. Prea multe chimicale (vopsit, decolorare, permanent etc.), alături de folosirea repetată sau abuzivă a instrumentelor de coafare bazate pe căldură (placă de întins, ondulator, uscător) distrug proteina (numită keratină) și stratul exterior al firelor de păr, care devin uscate, fragile, lipsite de strălucire, despicate la vârfuri.

* Sfat: Oricând e posibil, usucă-ți părul cu prosopul, nu cu uscătorul. Folosește cât mai rar ondulatorul sau placa de întins. O modalitate simplă de a-i reda părului tău frumusețea și sănătatea este să-i aplici o mască hrănitoare și reparatoare măcar o dată pe săptămână.

5. Te freci cu lufa

Crezi că frecând viguros pielea cu o lufă îndepărtezi complet impuritățile, dar de fapt distrugi echilibrul delicat al bacteriilor epidermei. Acum se știe că pentru a ne menține pielea sănătoasă trebuie să avem grijă de flora microbiană a pielii: bacteriile bune previn infecțiile, controlează inflamația, ajută la vindecarea rănilor și, în plus, mențin aspectul tânăr al pielii.

* Sfat. La duș, spală-te cu un burete moale și nu cu lufa sau burete aspru.

6. Îți exfoliezi pielea prea des

Gomajul îndepărtează celulele moarte și impuritățile, lăsând pielea catifelată și strălucitoare, dar dacă folosești prea des produsele de exfoliere, de exemplu zilnic sau o dată la două zile, pielea se usucă, devine iritată, se descuamează și, în plus, pot apărea pete brune, pigmentări sau chiar cicatrici.

* Sfat. Folosește un exfoliant delicat, adecvat tipului tău de piele, de cel mult două ori pe săptămână.

7. Folosești produsele cosmetice într-o ordine greșită

Dacă aplici produsele de îngrijire ale pielii în ordinea greșită, acestea nu doar că nu își vor face treaba, dar chiar pot dăuna pielii, îmbâcsind-o. Serul scump pe care îl folosești nu va reuși să penetreze bariera unei creme dense, iar crema de protecție solară poate rămâne „captivă” sub crema de hidratare de noapte.

* Sfat. Pentru a maximiza beneficiile rutinei de îngrijire a pielii, este esențial să înțelegi ordinea corectă – mai precis curățare, tonifiere, ser, cremă hidratantă și la final protecția solară, pe care, desigur, o aplici doar dimineața sau în cursul zilei, înainte să ieși din casă.

8. Lași uleiul în păr peste noapte

În timp ce aplicarea unui ulei pentru păr și masarea scalpului pot fi gesturi benefice, lăsarea uleiului în păr peste noapte este un obicei prost, care poate avea efecte negative. Este suficient să lași uleiul în păr timp de aproximativ 30-45 de minute. Lăsat să acționeze toată noaptea, uleiul poate pătrunde în piele, provocând înfundarea porilor, ceea ce poate duce la formarea acneei.

* Sfat: Aplică uleiul de păr cu câteva ore înainte de culcare, iar după maximum o oră spală-te pe cap.

 

Citește și:

Trucuri beauty ca să pari mai tânără
Rețete cu zaț de cafea pentru o piele fină
Măști faciale cu fructe

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies