fbpx
Home » 15 sfaturi pentru un somn sănătos

15 sfaturi pentru un somn sănătos

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 698 vizualizari 6 minute timp estimat

Somnul ar trebui să devină o prioritate absolută în viața oricărui om care vrea sănătate, bună dispoziție, energie pentru a face un milion de lucruri în fiecare zi. Din păcate, e un capitol pe care îl tot ignorăm. Și nu e deloc normal să facem asta.

De ce e important somnul

Este alarmant cât de puțin preț punem pe somn, etapă crucială în care organismul se odihnește, se purifică, se reglează hormonal, își optimizează imunitatea, își întărește memoria și e implicat în multe alte procese deosebit de importante.

Cu toate acestea, avem impresia că putem dormi pe apucate, puțin, prost. Că recuperăm noi deficitul… cândva. În realitate, nu-l recuperăm niciodată. În trecutul meu am avut luni cu peste zece gărzi la spital, în care nu dormeam deloc sau dormeam pe apucate, cel mult câteva ore, atunci când nu era haos și îmi permiteam. Devenisem o legumă din cauza somnului deficitar. Problema asta a gărzilor de 24 de ore, cu o uzură extraordinară, ar trebui discutată mai amplu la noi, dar nu e acesta subiectul materialului. Aici mi-am propus să pavez drumul cu câteva sfaturi de bun simț, de care te rog să ai grijă.

Încearcă să dormi bine în fiecare noapte. 7-8 ore.

Sfaturi utile pentru un somn bun și sănătos

1. Este indicat să nu iei în dormitor telefonul mobil, pentru că-l vei verifica de multe ori. Pe lângă faptul că îți va menține atenția la nivel înalt, te va bombarda și cu lumină albastră, care inhibă eliberarea melatoninei, un hormon crucial în inițierea și menținerea somnului.

2. Nu ține în dormitor niciun alt dispozitiv care emite lumină albastră, aici incluzând și televizorul.

3. Dormi la o temperatură ceva mai coborâtă. Corpul adoarme mai bine la 18-19 grade. Poate unii consideră prea mică temperatura, dar așa arată studiile. O poți crește, dar las-o cu câteva grade mai jos decât în restul casei.

4. Seara, evită să consumi alcool și… prudență la cafea. Sunt neuroexcitante ambele. Cine nu tolerează cafeaua și nu poate să doarmă, mai bine renunță la cafea decât la somn.

5. Lenjerie de pat și de corp cât mai confortabile. Fără șosete. Fără obiecte inutile prin pat.

6. Să fie liniște!

Dacă vine zgomot de afară, ia un dispozitiv cu sunete albe (imită un ventilator, natura, marea, focul). Sunt ieftine și bune.

7. Culcă-te și trezește-te la aceleași ore. Inclusiv în weekend.

8. Nu consuma lichide multe înainte de somn. Îți vei umple vezica și te vei trezi noaptea ca să mergi la baie. Filtrarea renală este mai mare în poziția culcat.

9. Dacă suferi de anumite afecțiuni, mergi la medic sau la psiholog. Dacă sforăi groaznic, o vizită la ORL te poate ajuta. Dacă faci apnee în somn, o vizită la pneumolog te poate chiar salva.

10. Citește ceva relaxant înainte de culcare, folosind o lumină blândă, galbenă, dintr-o lampă care poate fi stinsă ușor, direct din pat.

11. Expune-te dimineața și pe parcursul zilei la cât mai multă lumină, ideal naturală.

Lumina naturală reglează nivelurile de melatonină și influențează puternic ciclul somn-veghe.

12. Stai în întuneric deplin atunci când te pregătești de culcare. Întunericul stimulează inițierea somnului.

13. Grijă la umiditatea aerului. Este recomandat să fie în jur de 50-55%. Mai ales în sezonul rece, când caloriferele sunt active, aerul este foarte uscat în dormitor, îngreunând respirația.

14. Poți utiliza aromatizoare de aer cu diverse substanțe, cum ar fi uleiul de lavandă.

15. Cine are dormitorul lângă surse de zgomot care nu pot fi controlate (trafic intens) poate folosi un dispozitiv de sunete albe (sunt mici boxe care emit diverse sunete de tipul unui ventilator, focul care arde, un pârâu, valurile mării și așa mai departe).

Fă tot posibilul să ai un somn suficient, de calitate. Nu-mi vei mulțumi mie, ci ție!

A, să nu uit. Am scris asta și în cartea Dieta perfectă: dacă nu dormi bine, nu vei avea rezultate bune în nicio dietă!

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și articolele:

10 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață și a-ți menține sănătatea

22 de lucruri fascinante despre creier

Cele mai bune alegeri pentru hidratare

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies