Alergia este o reacție de apărare exagerată a sistemului imunitar la substanțe obișnuite, care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor: praf, polen, mucegai, păr de animale, unele alimente sau medicamente, substanțe chimice etc.
De ce apare alergia la polen?
Se estimează că 20 – 30% din populația globului suferă astăzi de o formă sau alta de alergie. Numărul s-a dublat față de acum 20 de ani. Specialiștii pun această explozie pe seama schimbării modului de viață. Grație progresului în medicină și a îmbunătățirii igienei (iar astăzi avem tendința să exagerăm cu igiena), organismul nostru nu prea mai este nevoit să lupte cu virusurile și bacteriile. Fiind prea puțin solicitat, sistemul imunitar are tendința să reacționeze exagerat față de unele particule.
În apariția alergiei se pare că și predispoziția genetică are un cuvânt greu de spus. Dacă părinții sau o rudă apropiată suferă de alergie, eczemă sau astm, riscul ca și tu să suferi de o formă sau alta de alergie este de 40%.
Alți factori care contribuie la apariția alergiilor sunt poluarea, diversificarea alimentației la bebeluși înainte de vârsta de 3-4 luni, stresul, virozele respiratorii frecvente în copilărie, expunerea prelungită la fum de țigară.
Denumită și polinoză sau „febra de fân”, alergia la polen debutează de obicei în copilărie sau la vârste tinere (20-25 de ani) și tinde să se amelioreze după vârsta de 35-40 de ani, pentru a dispărea la 50 de ani.
Alergie sau răceală?
Alergia la polen poate fi ușor confundată cu o răceală, dar dacă răceala te ține mai mult de o săptămână sau ai observat că în fiecare primăvară, cam prin aceeași perioadă, încep să-ți curgă nasul și ochii, cel mai probabil „răceala” ta e de fapt o alergie cauzată de micile granule de polen provenite de la diferiți arbori, flori și plante. Intensitatea și simptomele alergiei la polen pot varia de la un an la altul.
Simptome neplăcute
• Când polenul intră în contact cu mucoasa nazală apare rinita, manifestată prin furnicături și mâncărimi la nivelul nasului, strănuturi repetate, secreții nazale abundente, nas înfundat.
• Polenul poate irita și mucoasa faringelui, provocând usturimi în gât, răgușeală.
• La nivelul ochilor poate apărea conjunctivita alergică: ochi roșii, senzație de mâncărime și arsură la ochi și în jurul ochilor, lăcrimare abundentă, sensibilitate la lumina puternică a soarelui, uneori chiar pleoape umflate.
• Alte neplăceri care te pot duce cu gândul la „febra de fân”: senzație de presiune la nivelul sinusurilor, otite repetate, dureri de cap frecvente și inexplicabile, stare de oboseală accentuată, tuse seacă, senzația de sufocare, greutate în respirație.
• La persoanele mai sensibile, alergia la polen (sau la praf, mucegai, păr de animale etc.) poate declanșa adevărate crize de astm bronșic. Acestea se manifestă prin atacuri de dispnee expiratorie (dificultăți de respirație), senzație de sufocare, respirație șuierătoare (wheezing), tuse iritativă și persistentă, în special noaptea, senzație de strângere și de greutate în piept.
Remedii naturale eficiente
Leacurile recomandate împotriva alergiei nu acționează la fel de rapid precum antihistaminicele, de aceea ar fi bine să începi să le iei cu 2-3 săptămâni înainte să înceapă sezonul alergiilor. Iată remediile care te pot ajuta să învingi simptomele neplăcute ale alergiei la polen.
Trei frați pătați
I se mai spune panseluța de câmp, iar denumirea ei științifică e „Viola tricolor”. Dacă suferi de alergie la polen, această plantă nu trebuie să lipsească din mica ta farmacie verde. Are puternice efecte antialergice și este eficientă atât în prevenirea, cât și în tratarea reacțiilor alergice. Fă o infuzie cu o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Bea 2-4 căni pe zi, pe stomacul gol. Dacă ai alergie la polen sau praf urmează tratamentul timp de 1-3 luni.
Coacăz negru
Este considerat un adevărat cortizon natural, cu excelente proprietăți antiinflamatoare și antialergice. Este util împotriva tuturor formelor de alergie, inclusiv astm și urticarie. Prepară ceaiul cu o linguriță de muguri la o cană de apă clocotită. Lasă să infuzeze 15-20 de minute, apoi strecoară. Bea 1-2 căni pe zi. Efecte excelente are și extractul din muguri de coacăz negru (îl găsești la magazinele naturiste), pe care trebuie să-l iei conform indicațiilor din prospect.
Ghimbir
Este un antihistaminic natural, fluidifică secrețiile bronșice, ușurând astfel eliminarea lor, reduce congestia căilor respiratorii, întărește sistemul imunitar. La o cană cu apă clocotită pune o linguriță de rădăcină proaspătă, rasă. Lasă să infuzeze 10-15 minute, apoi strecoară. Bea 2-3 căni pe zi.
Coada șoricelului
Este antispastic, antiseptic, bronhodilatator și antialergic, fiind un foarte bun remediu împotriva alergiilor și astmului bronșic. Infuzia se prepară cu 2 linguri de flori la 500 ml apă clocotită. Bea ceaiul călduț și fracționat în 4-5 reprize, în cursul unei zile.
Ceai verde
Acest ceai pe care mulți dintre noi îl beau de plăcere conține un antihistaminic natural. Ca să diminuezi simptomele alergiei bea 1-2 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Urzică
Grație proprietăților antihistaminice și antiinflamatoare, atenuează simptomele neplăcute: secreții nazale, nas înfundat, tuse, strănut, mâncărimi. Se beau zilnic 2-3 căni de infuzie (o lingură de frunze uscate la o cană cu apă clocotită) până la dispariția simptomelor. Poți folosi tinctura de urzică dacă ți-e mai comod. Atenție! Urzica e contraindicată gravidelor și copiilor mici.
Citește și: Urzica – beneficii nutriționale și terapeutice
Evită polenul!
Se știe că cel mai bun tratament împotriva alergiilor de orice fel este evitarea alergenilor. Deși e aproape imposibil să te ferești de polen, acesta fiind omniprezent, poți limita contactul cu acesta. Iată cum:
• Evită să stai afară în zilele când bate vântul și e cald.
• Nu ieși la plimbare după furtună sau ploaie scurtă, când concentrația de polen e mai ridicată.
• Ține, pe cât posibil, ușile și ferestrele închise.
• Spală-ți zilnic părul, ca să îndepărtezi eventualele granule de polen.
• Nu aerisi așternuturile pe balcon și usucă rufele în interior.
Calendarul polenului
În funcție de data apariției simptomelor alergiei poți încerca să identifici alergenul responsabil.
Polen de arbori:
Februarie-martie: arin, alun.
Martie-aprilie: salcie, plop, ulm.
Aprilie-mai: frasin, mesteacăn, platan, stejar, fag, pin.
Iunie: tei, soc.
Polen de graminee și de buruieni:
Mai-iulie: secară, rapiță, ovăz, grâu, orz, păpădie.
Iunie: pătlagină, măcriș.
Iulie-august: porumb, iarbă, buruieni, urzică, pelin.
Citește și:
Ceaiul de păpădie, leac minunat pentru ficat și fiere
7 secrete ca să nu te îmbolnăvești niciodată
Semne care pot indica anemie
Sursa foto: www.123rf.com