fbpx
Home » Scapă de mătreață cu soluții naturale

Scapă de mătreață cu soluții naturale

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 300 vizualizari 5 minute timp estimat

Mătreața poate apărea din cauză că pielea capului este foarte uscată sau poate fi consecința unei afecțiuni dermatologice, precum dermatită seboreică, eczemă, psoriazis ori a unei sensibilități la un produs cosmetic. Deseori, însă, mătreața este cauzată de înmulțirea în exces a ciupercii „Malassezia” și a bacteriei Staphylococcus capitis, pe care le avem cu toții pe pielea capului. La unii oameni, nu se știe exact din ce motive – poate stresul, schimbările hormonale, dieta, predispoziția genetică, fumatul -, aceste microorganisme se înmulțesc prea rapid și disturbă procesul natural de reînnoire a celulelor scalpului. Asta duce la apariția acelor mici cojițe albe, pe care nu ne dorim să le vedem nici în păr, nici pe haine. Din nefericire, deseori mătreața este însoțită de mâncărimi și iritație la nivelul pielii capului, sporind astfel disconfortul.

Dacă nu vrei să folosești șampoanele pentru mătreață din comerț ori acestea nu au dat rezultat, încearcă și remediile naturale. Trebuie însă să ai răbdare, căci rezultatele nu vor apărea de azi pe mâine. Iată câteva tratamente eficiente.

Coajă de lămâie

Fierbe coaja a trei lămâi într-un litru de apă. Așteaptă până ajunge la o temperatură suportabilă și aplică loțiunea direct pe scalp și păr. Lasă să acționeze 10 minute, apoi clătește-te cu apă curată. Repetă procedura de cel puțin două ori pe săptămână ca să obții rezultate bune.

Oțet de mere

Aciditatea acestui lichid permite echilibrarea pH-ului scalpului, împiedicând înmulțirea ciupercilor. Amestecă într-un pulverizator 100 ml oțet din cidru de mere (cu 5% aciditate) cu 100 ml apă. Aplică acest amestec pe pielea capului, înfășoară-ți capul într-un prosop și lasă să acționeze 30 de minute, după care te clătești bine cu apă simplă. Repetă de două ori pe săptămână.

Aloe vera

Are proprietăți antibacteriene și antifungice, calmează mâncărimile și iritația scalpului. Aplică direct pe pielea capului gel de aloe vera pur și lasă să acționeze 30 de minute. Spală-te apoi pe cap cu un șampon blând, eventual pentru bebeluși. Repetă de două ori pe săptămână.

Miere

Mierea elimină mătreața și hrănește părul. Aplică pe părul umed o soluție obținută din 90% miere și 10% apă. Masează-ți scalpul 2-3 minute, lasă loțiunea să acționeze 3 ore, apoi clătește-te cu apă caldă. Dacă vrei, te poți clăti cu apă și oțet (150 ml apă și 50 ml oțet), ca să conferi un plus de luciu părului. Repetă o dată la două zile timp de două săptămâni, după care e suficient să aplici tratamentul o dată pe săptămână. Dacă încetezi să mai folosești mierea e posibil ca mătreața să revină în 2-4 luni.

Schinduf

Având efecte antifungice, semințele de schinduf pot distruge ciuperca ce stă la originea mătreții. Înmoaie de cu seară 2-3 linguri de semințe în apă cât să le acopere și lasă-le peste noapte. Dimineața zdrobește semințele ca să obții o pastă fină. Aplică pasta pe pielea capului și acoperă-ți capul cu o cască de duș pentru o oră, apoi clătește-te cu apă călduță. Evită apa caldă, căci usucă pielea. Poți aplica tratamentul ori de câte ori e nevoie. Aceeași rețetă te ajută și dacă ai acnee sau îți cade părul.

Ulei de nucă de cocos

Este un excelent hidratant și, în plus, are proprietăți antifungice și antimicrobiene. Înainte de duș, masează-ți pielea capului cu 3 linguri de ulei de nucă de cocos presat la rece și lasă să acționeze cel puțin o oră, apoi spală-te cu șamponul obișnuit.

Ulei esențial de arbore de ceai

Grație proprietăților antiinflamatoare, antibacteriene și antifungice, este remediul ideal împotriva mâncărimilor și uscăciunii scalpului. O modalitate simplă de a-l folosi este să adaugi câteva picături de esență în flaconul cu șamponul tău obișnuit. O altă metodă: pune câteva picături de ulei esențial într-o lingură de ulei de măsline, de nucă de cocos ori de migdale și masează-ți pielea capului de câteva ori pe săptămână. Lasă să acționeze 5 minute înainte să te speli pe cap.

Citește și:
Rețete naturale pentru un păr bogat
Banana: rețete pentru frumusețe
Cearcănele: de ce apar, cum le tratezi natural

 

Sursa foto: www.123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies