Indiferent câte creme și suplimente din farmacii am folosi, este deja știut că cele mai bune remedii le găsim în natură. Albinele se numără printre vietățile pe care le putem considera adevărate comori pentru noi, oamenii. Ele ne oferă o mulțime de produse care fac minuni pentru frumusețea și sănătatea noastră.
Ai mare grijă la mierea de o calitate inferioară – cu zahăr, glucoză, fructoză sau sirop de porumb – ea nu are aceleași calități ca cea naturală. Dacă vrei să te bucuri de toate beneficiile mierii și a celorlalte alimente provenite de la albine, alege o sursa sigură, de exemplu un apicultor local, care îți poate furniza miere, polen și lăptișor de matcă fără aditivi sau conservanți, apicole 100% naturale, care au într-adevăr efecte miraculoase asupra organismului tău.
Iată câteva beneficii uimitoare ale produselor pe care ni le oferă albinele:
Cum te ajută mierea de albine
Îți poți începe fiecare zi cu o linguriță de miere de albine. Ai toate motivele din lume să introduci acest aliment în meniul tău de zi cu zi, mai ales că îl găsești într-o multitudine de variante, în funcție de florile din care a fost obținută. Îți prezentăm mai jos doar câteva dintre dintre ele:
- Mierea este o sursă de vitamine și minerale. Ea conține vitamina C, care îți va întări sistemul imunitar, precum și calciu și fier.
- Stimulează producția de globule roșii, cu rol în transportarea oxigenului către țesuturi. Un număr scăzut de globule roșii poate provoca anemie, așa că mierea te ajută să o combați.
- Ajută în tratamentul astmului, al infecțiilor cu salmonella sau E.coli sau al ulcerelor. În același timp, este un excelent medicament împotriva tusei și a durerilor de gât, mai ales pentru copii. Și reacțiile alergice pot fi ameliorate cu ajutorul ei.
- Este un prebiotic natural ce conține bacterii benefice, care ajută în procesul digestiv.
- Poate ameliora afecțiuni dermatologice precum dermatita. Poți utiliza mierea la nivelul pielii pentru a o hrăni, a-i reda elasticitatea și sănătatea.
- Îți dă energie aproape instantaneu. Dacă te simți obosită și lipsită de energie, în loc să bei o cafea, ai putea să te energizezi cu o linguriță de miere.
- Conține flavonoide, substanțe care protejează organismul împotriva cancerului pulmonar și a celui pancreatic.
👉 Citește și Câte ceva despre mierea de mană
Polenul, un superaliment
Un alt superaliment provenit de la albine este polenul, iar cel mai bun polen este cel crud, care se păstrează la congelator (nu, nu îngheață, pentru că el conține extrem de puțină apă!). Dintre numeroasele motive pentru care ar trebui să-ți faci un obicei din a-l consuma zilnic, ne-am oprit la cele 8 de mai jos:
- Conține o mulțime de nutrienți: carbohidrați, proteine, vitamina B.
- Poate fi folosit în tratamentele împotriva bolilor de piele precum eczemele sau psoriazisul. Aminoacizii și vitaminele pe care le conține contribuie la regenerarea celulelor epidermei.
- Bogat în antioxidanți, el are un efect antiinflamator asupra țesutului pulmonar, fiind de mare ajutor în tratarea problemelor respiratorii.
- Ameliorează alergiile, contribuind la reducerea nivelului histaminelor.
- Conține enzime care ajută organismul să extragă toți nutrienții din mâncărurile pe care le consumi și ajută în procesul digestiv.
- Este de mare ajutor în curele de slăbire, deoarece este un aliment plin de nutrienți, dar fără prea multe calorii.
- Sprijină sănătatea sistemului cardiovascular, întărește capilarele și ține sub control nivelul colesterolului. Consumul regulat de polen de albine previne atacul de cord și cel cerebral.
- Este de mare ajutor pentru femeile care au probleme de fertilitate, fiind în același timp și un afrodiziac natural.
👉 Citește și Beneficiile lăptișorului de matcă
Ce alte produse apicole ar trebui să ai în casă
Pe lângă polen și miere, albinele ne mai oferă și alte produse cu efecte miraculoase pentru organismul nostru.
Lăptișorul de matcă este folosit preponderent în industria cosmetică, însă el poate fi și consumat. Are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, de la întărirea sistemului imunitar până la stimularea funcțiilor cognitive.
Nu ar trebui să uităm nici de propolis, acest antibiotic natural care face uitate durerile de gât și protejează organismul împotriva a multiple afecțiuni.
Păstura, numită și „pâinea albinelor”, este un polen deja fermentat în stup, care, de aceea, este digerat mult mai ușor de organismul nostru.
👉 Citește și Dulce ca mierea… e sănătatea!
👉 Citește și Mierea de mană și mierea polifloră din Bucovina, mai puternice decât mierea de manuka
Sursa foto: 123rf.com