Depresia poate pune, uneori, o anumită presiune asupra relațiilor romantice sau asupra relației de cuplu în căsnicie, atât pentru persoana care suferă de depresie, cât și pentru partenerul său, care nu are depresie. Prin urmare, dacă ai episoade de depresie nu e vorba numai de tine, ci și de partenerul tău. Vestea bună este, însă, că există suficiente modalități prin care cuplurile pot depăși aceste provocări împreună.
Deși cauzele exacte ale tensiunii într-o relație variază de la un cuplu la altul, un motiv-cheie ar putea fi că simptomele comune ale depresiei, cum ar fi iritabilitatea, pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile cândva dorite și plăcute, oboseala și lipsa de energie, toate acestea pot afecta o relație, chiar și atunci când e o relație stabilă, consolidată.
De exemplu, „unele persoane care suferă de depresie se pot simți vinovate că nu au energia necesară pentru a petrece suficient timp cu partenerul lor, dar se pot și simți blocate din cauza simptomelor lor depresive”, spune Ernesto Lira de la Rosa, doctor în psihologie clinică și consilier pentru Hope for Depression Research Foundation din New York. „Cu toate că aceste persoane știu că a face lucruri împreună cu partenerul lor le-ar face bine, uneori nu au energia mentală și fizică pentru asta.”
Dacă depresia afectează negativ relația ta, este important să lucrezi împreună cu partenerul tău pentru a aborda problema. De fapt, neparticiparea poate avea consecințe serioase. Un studiu efectuat pe mai mult de 20.200 de cupluri căsătorite norvegiene, publicat în 2015 în BMC Public Health, a arătat că ratele de divorț sunt semnificativ mai mari între cuplurile în care un partener experimentează o formă de distres mental, cum ar fi depresia, decât în cuplurile în care niciunul dintre parteneri nu experimentează distres mental.
Iată 5 semne că depresia își pune amprenta asupra relației tale!
Nu mai desfășurați activități pe care amândoi obișnuiți să le iubiți
Anhedonia (pierderea interesului, plăcerii sau bucuriei față de lucrurile care cândva aduceau fericire) este un simptom caracteristic depresiei, conform Cleveland Clinic. Dacă suferi de depresie, această afecțiune poate afecta toate aspectele vieții tale, inclusiv activitățile pe care le considerai distractive și care te făceau fericit.
Aceasta poate fi dificil de înțeles pentru unii parteneri fără depresie. „Dacă cuplul se bucură în mod obișnuit să iasă împreună la filme, cină, petrecerea timpului cu prietenii comuni, iar unul dintre parteneri se retrage din aceste activități din cauza depresiei, acest lucru poate deveni un punct de dispută pentru celălalt partener”, spune Stacey Neal, medic psihiatru la Kaiser Permanente din Baltimore.
Experimentezi Probleme de Stima de Sine care Afectează Negativ Relația
Depresia este legată de stima de sine scăzută și autocritică, conform Mayo Clinic. Poate face ca unele persoane cu această afecțiune să simtă că există ceva în neregulă cu ele și că oamenii din jurul lor — inclusiv partenerul — îi judecă, explică dr. Lira de la Rosa. Ca rezultat, unele persoane cu depresie pot pune sub semnul întrebării dacă partenerul lor dorește cu adevărat să fie într-o relație cu ele.
Te izolezi mai mult de partenerul tău
Unele persoane cu depresie pot deveni retrase, chiar și de la familie și cei dragi, conform Mayo Clinic. Acest lucru poate duce la faptul că o persoană cu depresie nu împărtășește cu partenerul că trece printr-o perioadă dificilă sau nu cere sprijinul acestuia.
A avea sprijin din partea persoanelor dragi poate fi o parte crucială a gestionării depresiei, iar izolarea de ceilalți poate agrava simptomele.
Ai tot mai frecvent neînțelegeri cu partenerul tău
În timp ce toate cuplurile au conflicte — iar unii experți spun că unele conflicte pot fi sănătoase — conflictele tind să apară mai frecvent în cuplurile în care unul dintre parteneri suferă de depresie. Cercetările arată că multe persoane cu depresie au mai multe interacțiuni negative decât pozitive cu soțul sau partenerul lor, comparativ cu persoanele fără depresie.
Un motiv posibil: Iritabilitatea și sensibilitatea crescută sunt simptome comune ale depresiei. Uneori, în relații, aceste simptome pot cauza probleme care pot părea mici sau nevinovate pentru un partener — cum ar fi glumele plăcute, de exemplu — să fie interpretate greșit de partenerul cu depresie.
Tu și partenerul tău sunteți mai puțin intimi decât erați odată
Dacă constați că depresia îți afectează negativ viața sexuală, nu ești singur. Depresia duce la disfuncție sexuală în aproape 83% dintre femei și 63% dintre bărbații cu această afecțiune, arată cercetările.
Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, inclusiv simptome precum oboseala și lipsa de energie. Mai mult, anumiți antidepresivi pot slăbi dorința sexuală, cauza disfuncție erectilă sau face dificilă atingerea orgasmului, conform Mayo Clinic.
Dacă depresia afectează negativ viața ta sexuală, poate pune mai multe provocări unei relații. Problemele sexuale pot fi ceva ce găsești deranjant, ceea ce la rândul său poate agrava simptomele depresiei tale. Sau, de exemplu, unii parteneri s-ar putea să nu înțeleagă de ce actul sexual a scăzut și ar putea simți confuzie sau chiar durere ca rezultat.
5 modalități de a gestiona impactul depresiei asupra relației tale
Continuă tratamentul. Una dintre cele mai bune modalități de a diminua efectele depresiei asupra relației tale este să te asiguri că simptomele tale sunt tratate. Pentru cea mai bună șansă de ameliorare a simptomelor, este important să fii consecvent cu tratamentul tău (sau să consulți un specialist în sănătate mintală, dacă nu ai făcut-o deja). Psihoterapia și medicamentația sunt cele mai comune și eficiente tratamente pentru depresie, conform Mayo Clinic.
Lucrează pentru a avea o comunicare sănătoasă. Învățarea și practicarea abilităților de comunicare sănătoasă, ca de pildă a fi sincer unul față de celălalt în mod respectuos, validarea sentimentelor celuilalt și găsirea de compromisuri pot ajuta cuplurile să abordeze împreună provocările lor, conform JED Foundation, o organizație nonprofit orientată spre îmbunătățirea sănătății emoționale și prevenirea sinuciderilor printre adolescenți și tineri adulți.
Încearcă terapia de cuplu. Prin participarea la terapie sau consiliere împreună, cuplurile pot învăța cum să abordeze simptomele depresiei și orice alte probleme împreună, conform The Family Institute de la Northwestern University. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a învăța și a pune în practică abilitățile de comunicare sănătoasă.
Prioritizează îngrijirea de sine. După cum spune un proverb, nu poți turna dintr-o cană goală. Îngrijirea de sine (orice activitate pe care o faci pentru a avea grijă de tine însuți pentru a fi sănătos, bine și productiv) este o parte cheie a unei relații sănătoase, conform Love Is Respect, o organizație de prevenire a violenței partenere. Practicarea regulată a îngrijirii de sine te poate ajuta să te simți mai bine și să fii un partener mai prezent, conform McNulty Counseling and Wellness.
Încearcă să reînnoiești intimitatea cu partenerul tău. După cum am menționat mai devreme, există mai multe motive pentru care depresia poate pune presiune asupra vieții tale sexuale, inclusiv scăderea dorinței sexuale, disfuncția sexuală și efectele secundare ale antidepresivelor.
Dacă simți că depresia îți afectează negativ viața sexuală (și, implicit, relația ta), există măsuri pe care le poți lua pentru a diminua impactul. În primul rând, poate ajuta să îi spui partenerului despre ceea ce treci și de ce depresia ta influențează dorința ta sexuală, conform Mayo Clinic. Și dacă ambii parteneri se simt pregătiți să fie din nou intimi, poate ajuta să începeți ușor și încet și să vă adaptați treptat.
De asemenea, poate fi util să vorbești cu medicul despre ceea ce experimentezi, deoarece aceștia te pot ajuta să identifici cauza. De exemplu, dacă iei antidepresive și acestea cauzează efecte secundare sexuale care nu dispar, medicul tău ar putea decide să îți ajusteze doza de medicament sau să te treacă la un alt antidepresiv.
Sursă foto: 123rf.com