fbpx
Home » Condimente care te ajută să slăbești

Condimente care te ajută să slăbești

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 266 vizualizari 6 minute timp estimat

E frustrant, dar adevărat! De obicei, alimentele care dau gust bun mâncărurilor – grăsimi, zahăr, sare – nu sunt bune pentru sănătate și siluetă. Consumul lor poate duce nu doar la surplus de greutate, ci și la boli precum diabet, hipertensiune, colesterol mărit etc. Există însă și alte ingrediente care îmbogățesc savoarea mâncărurilor și care nu ne fac rău. Ba dimpotrivă, sunt excelente pentru sănătate: condimentele! Descoperă care condimente te ajută să slăbești.

Cum ne ajută?

Condimentele ne ajută să slăbim în mai multe moduri.
• Scad semnificativ efectele negative ale meselor bogate în grăsimi. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au făcut un experiment pe un grup de bărbați supraponderali, dar sănătoși. La o masă bogată în grăsimi, ei au mâncat și 14 g dintr-un amestec de condimente (curcuma, piper, scorțișoară, boia de ardei, cuișoare, ienibahar). În următoarele ore, li s-au făcut analizele de sânge. Rezultatul? Adăugarea condimentelor a permis scăderea cu 30% a nivelului trigliceridelor comparativ cu o masă fără mirodenii.
• Numeroase ierburi aromatice și condimente au acțiune termogenică, adică stimulează în mod natural metabolismul. Asta înseamnă că organismul va arde mai multe calorii ca de obicei. Unele studii au dovedit că obiceiul de a consuma zilnic condimente presărate peste alimente sănătoase ne permite să slăbim până la 1 kg pe lună.
• Ne dau senzația de sațietate pentru mai multă vreme. S-a constatat că o mâncare bogat aromatizată cu ierburi și condimente ne ține de foame de 1,5 ori mai mult decât aceleași bucate, dar fără mirodenii.

Cardamom

Cardamomul este un condiment exotic, care are un gust specific, camforat și piperat.  Stimulează arderea grăsimilor, dar are și alte virtuți: favorizează digestia, în special a alimentelor grase, combate balonarea, sprijină funcția ficatului, are proprietăți diuretice.
• Profită de avantajele și parfumul lui unic adăugând câteva semințe de cardamom în cafea sau ceai. Sau: peste o linguriță de semințe de cardamom toarnă 200 ml apă clocotită, lasă să infuzeze 10 minute, apoi bea licoarea după una dintre mesele principale. Nu ezita să-l folosești în diverse preparate culinare: pește, cartofi, carne prăjită, orez, deserturi…

Scorțișoara Ceylon

Este starul condimentelor care ajută la slăbit. Pe lângă faptul că are un gust și un parfum inegalabile, scorțișoara taie pofta de mâncare (în special pofta de dulce) și ajută organismul să regleze glicemia și secreția de insulină. În plus, stimulează sistemul imunitar și combate arsurile gastrice. Studiile au dovedit că 2 lingurițe de scorțișoară pe zi reduc glicemia cu 20-30% și în același timp scad colesterolul rău, LDL, dar și trigliceridele. Iată de ce scorțișoara joacă un rol important în prevenirea și ameliorarea diabetului de tip 2. Când nivelul zahărului din sânge e ținut sub control, corpul tău va arde grăsimile depozitate și nu va tranforma caloriile în surplus de greutate.
• Atenție, folosește doar scorțișoara Ceylon (de obicei originară din Sri Lanka). Scorțișoara obișnuită, Cassia, conține multă cumarină, un compus care poate fi toxic consumat în cantități mari. Așadar, ca să te ferești de eventuale efecte adverse, este preferabil să eviți varietatea de scorțișoară Cassia. Aceasta poate fi consumată doar ocazional și nu mai mult de 5 g într-o zi.
• Adaugă scorțișoara Ceylon în orice băuturi și alimente vrei: deserturi (budincă, salată de fructe), iaurt, brânză de vaci, ceai, cafea etc.

Ardei iute

Un alt aliat minunat al siluetei tale este ardeiul iute. Capsaicina, unul dintre compușii săi, accelerează metabolismul și ajută la scăderea nivelului zahărului din sânge – glicemia prea mare e unul dintre factorii ce conduc la îngrășare.
• Folosește ardeiul iute – ca atare sau sub formă de pudră – ori de câte ori se potrivește cu preparatele din meniul tău.

Vanilie

Nu e doar un excelent remediu în caz de stres și anxietate, ci îți poate calma foamea sau pofta de a ciuguli tot timpul câte ceva, în spedial dacă aceste senzații sunt de origine psihologică. Ca și scorțișoara, ea are gust dulce și te poate ajuta să înlocuiești sau măcar să scazi cantitatea de zahăr din dulciurile pe care le prepari.
• Adaug-o în ceai și în orice preparate dorești.

Ghimbir

Conține mai multe elemente active printre care și gingerolul și shogaolul. Acești compuși cresc fluxul sanguin, în special către sistemul digestiv, de unde și senzația de căldură ce apare după ce mănânci ghimbir. Prin creșterea fluxul sanguin se activează procesele digestive și metabolice.
• Folosește ghimbirul sub formă de pudră sau chiar rădăcina proaspătă. O rețetă: peste două linguri de ghimbir ras toarnă un litru de apă clocotită, sucul unei jumătăți de lămâie și două linguri de miere. Băut cald, înainte de masa de prânz, ceaiul de ghimbir îți va diminua pofta de mâncare, așa că vei mânca mai puțin.

Să folosim zilnic condimentele este o modalitate simplă, rapidă și economică de a profita de efectele lor pozitive asupra sănătății, adăugând în același timp savoare și exotism dietei noastre.

👉 Dietă de slăbit rapid: 5 kg în 10 zile! Fără înfometare!
👉 7 alimente care te ajută să slăbești
👉 Greșeli ce îți pot ruina dieta de slăbire

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies