Se știe: timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor ne face să clipim mai rar, iar acest lucru înseamnă că ochii ne devin mai uscați. În lunile sezonului rece, ochii noștri sunt supuși unor factori externi suplimentari, care le pot dăuna, cum ar fi aerul uscat din zilele friguroase sau cu vânt sau radiațiile ultraviolete reflectate de zăpadă. Desigur, există măsuri pe care le putem lua pentru a ne menține ochii sănătoși. Iată mai jos 8 sfaturi practice de îngrijire a ochilor în perioada rece a anului!
Folosește protecția solară!
Protecția solară nu este rezervată doar zilelor însorite ale verii. Razele solare sunt prezente și iarna, chiar și atunci când cerul este înnorat. Mai mult, radiațiile ultraviolete (UV) pot fi reflectate mai intens de către zăpadă, crescând riscul de afecțiuni oculare precum cataracta sau chiar „orbirea de zăpadă” (adică orbirea temporară cauzată de radiațiile solare reflectate de zăpadă). De aceea, mai ales dacă ai ochi sensibili, poartă și iarna ochelari de soare cu protecție UV și ochelari de zăpadă atunci când practici sporturi de iarnă.
Menține umiditatea ochilor!
Odată cu scăderea temperaturilor, aerul devine tot mai uscat, iar acest lucru poate determina uscarea ochilor și disconfortul asociat. Folosește umidificatoare în spațiile interioare, evită sursele excesive de căldură și nu uita să te hidratezi corespunzător, pentru a menține ochii umezi.
Ia pauze de la ecrane și de la activități care necesită concentrare maximă!
Privitul îndelungat la ecrane sau concentrarea prelungită asupra unui obiect pot contribui la oboseala oculară și la accentuarea senzației de uscăciune a ochilor. Ce poți face? Simplu! Respectă regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, privește ceva care se află la cel puțin 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde. Acest lucru le va permite ochilor să se odihnească și să se umezească.
Spală-te des pe ochi și evită atingerile!
Spală-te des pe mâini și evită să îți atingi ochii, pentru a preveni transmiterea bacteriilor și virusurilor, care pot provoca răceli sau gripă. De asemenea, încearcă să nu te freci la ochi, pentru a preveni posibile leziuni, în special dacă ai fost în contact cu zăpada.
Folosește cosmetice cu prudență!
Atunci când te pregătești pentru evenimente speciale, acordă o atenție sporită siguranței și igienei produselor cosmetice pentru ochi. Ar fi indicat să îți cureți fața și pleoapele înainte de aplicarea machiajului, să folosești produse cosmetice adecvate pentru ochi, să nu împărtășești niciodată produsele pentru machiajul ochilor cu altcineva și să arunci produsele după trei luni, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.
Îngrijește-ți lentilele de contact!
Dacă porți lentile de contact, fii atentă la nevoile ochilor tăi pe timp de iarnă. Aerul uscat poate face ca purtarea lentilelor să devină incomodă, așa că ar fi bine să iei în considerare să revii, pentru o vreme, la ochelari. Păstrează și curăță lentilele conform instrucțiunilor primite de la medicul oftalmolog.
Tratează alergiile oculare ale sezonului rece!
Alergiile oculare, cunoscute și sub denumirea de conjunctivită alergică, pot provoca ochi roșii, mâncărime și lăcrimare. Acestea pot apărea și în sezonul rece, din cauza acarienilor de praf, a mucegaiului și a altor alergeni. Dacă ai simptome, tratează-le cu picături pentru ochi de la farmacie sau mai bine consultă un oftalmolog, pentru a avea o recomandare de la un medic specialist.
Consultă un medic oftalmolog!
Dacă resimți unele simptome persistente, cum ar fi ochi uscați, mâncărime sau o senzație de corp străin la nivel ocular, sau dacă ai suferit o leziune oculară, este esențial să consulți un medic oftalmolog cât mai repede. Prin diagnosticarea și tratarea precoce a problemelor oculare, îți poți proteja și menține sănătatea vizuală pe termen lung.
În concluzie, îngrijirea ochilor în sezonul rece este esențială pentru menținerea sănătății și a confortului vizual. Urmând aceste sfaturi simple și acționând cu grijă pentru ochii tăi, vei contribui la protejarea vederii și la menținerea unei stări optime de bine pe tot parcursul sezonului rece.
Sursă foto: 123rf.com