fbpx
Home » 9 antibiotice naturale puternice

9 antibiotice naturale puternice

Autor: Angelica Ciltan
0 comentariu 368 vizualizari 7 minute timp estimat

Mulți sunt de părere că antibioticele sunt adevărate „bombe” chimice. Sigur că există situații când aceste medicamente ne salvează viața, dar în nici un caz nu trebuie să le înghițim de câte ori avem febră sau ne doare în gât. O infecție banală, precum roșu în gât, cistită, gastroenterită etc., poate fi învinsă și cu ajutorul plantelor înzestrate de natură cu forța de a combate infecțiile. Pe lângă faptul că sunt lipsite de efectele secundare ale antibioticelor, plantele cu virtuți antibacteriene distrug și virusurile și ne întăresc sistemul imunitar. Iată nouă dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

1. Usturoi

Unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale este usturoiul. Studii recente au dovedit că acest condiment-medicament poate ucide 60 de specii de ciuperci și peste 20 de tipuri de bacterii, printre care stafilococul auriu și pneumococul (acesta din urmă fiind responsabil de apariția pneumoniei).

Puterea antimicrobiană a usturoiului provine de la una dintre substanțele pe care le conține, alicina. Fiind un compus volatil care se elimină prin căile respiratorii, alicina acționează puternic în special la nivelul plămânilor, distrugând bacteriile și virusurile pe care le întâlnește în cale.

Sfat: Ca să previi o infecție, mănâncă zilnic 1-2 căței de usturoi tocați, în timpul meselor. Ca tratament, consumă 4-6 căței de usturoi pe zi, până la vindecare. Dacă te deranjează mirosul, optează pentru capsule cu usturoi.

Citește și: Leacuri bătrânești cu usturoi

2. Merișor

Fructele merișorului conțin o substanță antibacteriană numită proantocianidină, care împiedică fixarea bacteriilor pe mucoasa căilor urinare. Studiile au dovedit că un consum regulat de merișoare reduce semnificativ frecvența infecțiilor urinare la femei.

Sfat: Ca să tratezi o cistită, bea 250 ml suc de merișoare pe zi, în 2-3 reprize, până la vindecare.

3. Propolis

Propolisul conține rășini vegetale, uleiuri eterice, polen, flavonoide, microelemente (fier, calciu, magneziu etc.). Pe lângă faptul că este un excelent întăritor al sistemului imunitar, propolisul tratează diverse infecții virale și bacteriene: amigdalită, faringită, răceală, gripă, infecția cu coronavirus, pneumonie, infecție intestinală, infecție urinară etc. Cel mai frecvent, propolisul este utilizat sub formă de tinctură sau, varianta fără alcool, extract apos de propolis.

Sfat: Respectă dozajul indicat în prospectul preparatului.

4. Cimbru

Pe vremuri, cimbrul era denumit antibioticul săracilor. Are un puternic efect dezinfectant și antimicrobian la nivelul plămânilor, bronhiilor, stomacului și intestinelor. Este extrem de benefic în caz de răceală, gripă, bronșită, tuse convulsivă, infecții urinare.

Sfat: Se toarnă 250 ml apă fiartă peste 2 lingurițe cimbru, se acoperă timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni de ceai pe zi.

5. Oregano

Conform unui studiu realizat în SUA, ucigașul de bacterii nr. 1 din regnul plantelor aromatice este oregano. El acționează chiar și în cantități foarte mici.

Sfat: Folosește-l mai des ca și condiment la prepararea mâncărurilor. Extern, sub formă de ulei esențial, combate micozele pielii și herpesul: amestecă o picătură din acest ulei cu o linguriță de ulei de măsline și aplică mixtura direct pe zona afectată (picioare, unghii).

6. Ulei esențial de arbore de ceai

Uleiul esențial din arbore de ceai are proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice, fiind un remediu excelent împotriva infecțiilor provocate de streptococ (amigdalită, infecții urinare și intestinale). Nu se cunoaște exact mecanismul prin care acționează, dar studiile i-au dovedit eficacitatea.

Sfat: Se ia câte o picătură de trei ori pe zi, pusă pe o linguriță de miere. Atenție, folosește numai uleiuri esențiale de calitate, cumpărate din surse de încredere!

7. Extract din frunze de măslin

Frunza de măslin conține un ingredient activ, acidul elenolic, care are efecte antibacteriene și antivirale puternice. Deoarece acționează ca un antibiotic cu spectru larg, extractul este un excelent remediu împotriva răcelii, gripei, sinuzitei, infecțiilor căilor respiratorii superioare, infecții ale tractului digestiv și urinar.

Sfat: În caz de răceală, gripă, infecții ale căilor respiratorii superioare, cistită se urmează o cură de două săptămâni cu extract de frunze de măslin.

8. Extract din sâmburi de grepfrut

Este unul dintre cele mai cunoscute și puternice antibiotice naturale. Pe lângă bacterii, are capacitatea de a distruge și alți microbi, precum virusuri, ciuperci, paraziți. Este eficient în prevenirea și tratarea multor infecții, precum intoxicații alimentare, ulcer gastroduodenal (ucide bacteria Helicobacter pylori), candidoză, infecții respiratorii (răceală, gripă, broșită, amigdalită etc.), cistită și alte infecții urinare.

Sfat: Picăturile se diluează neapărat în 200 ml lichid, altfel irită mucoasa bucală. Atenție: multe dintre produsele de pe piață sunt contrafăcute, de aceea e important să cumperi numai din surse de încredere. E preferabil să alegi forma lichidă. Verifică să nu aibă aditivi sau conservanți.

9. Eucalipt

Eucaliptul este înzestrat cu toate calitățile pe ți-ai dori să le aibă un medicament care să lupte eficient împotriva răcelii, gripei și altor afecțiuni asociate sezonului rece: combate inflamația căilor respiratorii, desfundă nasul, scade febra, calmează tusea, omoară bacteriile.

Sfat: Pune 4 frunze de eucalipt în 200 ml apă clocotită, acoperă vasul și lasă să infuzeze 10 minute. Bea 3 căni pe zi, între mese. Foarte eficient este și uleiul esențial de eucalipt, pe care îl poți folosi sub formă de inhalații (pune 2-3 picături într-un vas cu apă fierbinte și inhalează aburii) sau sub formă de gargară, în caz de amigdalită, faringită, dureri de gât (2-3 picături de esență în 200 ml apă caldă, cu care faci gargară).

 

 Citește și:

Remedii pentru durerile în gât

Remediile bunicii pentru răceală și gripă

Prepară acasă cele mai bune siropuri anti răceală

 

Sursa foto: www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies