fbpx
Home » Ce este nomofobia (OMG, am rămas fără mobil!)

Ce este nomofobia (OMG, am rămas fără mobil!)

Psiholog Diana Nicolescu

Autor: Felician Scorobete
0 comentariu 311 vizualizari 5 minute timp estimat

Nomofobia este o tulburare psihică definită astfel de către o organizație britanică în anul 2008, care se referă la anxietatea resimțită de utilizatorii care rămân fără telefoane mobile. De aici îi vine și numele: no-mobile-phone phobia, prescurtat, nomofobie.

Cum se explică nomofobia

Studiile realizate de către cercetători au arătat că peste jumătate dintre utilizatorii de telefoane mobile devin anxioși atunci când rămân fără baterie, când își pierd telefonul sau când rămân fără semnal. Această anxietate poate duce la niveluri de concentrare scăzute și la tensiune arterială ridicată.

Teama de a fi deconectat de la viața socială virtuală este explicată și prin faptul că majoritatea dintre noi am transferat atenția și emoțiile aferente relațiilor apropiate către relații și emoții virtuale. Astfel, oamenii au ajuns să își verifice telefoanele celulare de aproximativ 110 de ori pe zi (între 80 și 150 de ori), cu o frecvență ridicată seara: o dată la 6 secunde!

La nivel evoluționist, pierderea obiectului care îl conectează pe utilizator la o întreagă lume virtuală se explică prin frica de marginalizare sau de alienare. Excluderea socială este o ruptură socială, o detașare de un anumit grup sau de relațiile sociale. În timpuri ancestrale, șansele oamenilor de a supraviețui au crescut în momentul în care au format grupuri închegate pe baza cooperării reciproce.

Pe de altă parte, oamenii au supraviețuit datorită faptului că au început să adune și să folosească în beneficiul lor informația despre mediul înconjurător. Un om neinformat este un om care se poate arunca orbește într-o situație periculoasă. Așadar, este înscris în codul nostru genetic să fim avizi după informație, pentru a ne diminua anxietatea în fața necunoscutului și pentru a o discerne pe cea relevantă proximal: „Dacă se întâmplă ceva aproape de mine, e important.”

La ce poate duce nomofobia

Extrapolând, pierderea obiectului care, pe de o parte, îi conferă individului senzația că aparține unui grup și, pe de altă parte, îi oferă informație considerată vitală poate duce la un nivel de anxietate ridicat. Totuși, în cazul nomofobiei nu se poate vorbi de o dependență în sensul strict al termenului. Dar potențialul există! O dependență adevărată implică o toleranță crescută a substanței utilizate (precum droguri sau alcool), așadar, e nevoie de un uz din ce în ce mai crescut pentru a obține efectul dorit.

Tehnologiile moderne (tabletă, smartphone etc.) pot fi adictive pentru că sunt psihoactive, în sensul în care îți pot altera starea de spirit și, uneori, îți pot oferi sentimente plăcute.

Cum îți poți controla impulsul de a-ți verifica telefonul de 110 de ori pe zi

Reducerea frecvenței verificării telefonului poate fi abordată prin diverse strategii. Un prim pas este conștientizarea și înțelegerea motivelor din spatele acestei verificări frecvente. După aceea, poți încerca următoarele strategii:

  1. Stabilește limite de timp. Planifică momente specifice pe parcursul zilei în care să-ți verifici telefonul. Evită verificările impulsive și aleatorii!
  2. Dezactivează notificările inutile. Redu numărul de notificări, pentru a evita distragerile constante.
  3. Implementează pauze digitale. Alocă perioade în timpul zilei în care să nu utilizezi telefonul DELOC!
  4. Încurajează interacțiunea socială în persoană. În loc să comunici prin mesaje, încurajează întâlnirile față în față.
  5. Gândește-te la consecințe. Reflectează asupra impactului pe care îl are verificarea constantă a telefonului mobil atât asupra stării tale de bine, cât și asupra relațiilor cu cei din jur.

Foarte important: încearcă să conștientizezi, să fii pe deplin conștient de fiecare dată când pui mâna pe telefon, astfel încât verificarea acestuia să nu mai fie un automatism.

Nu răspunde de fiecare dată când telefonul face beep. Închide telefonul începând cu o anumită oră, seara. Fii disciplinat/ă, adică nu răspunde atunci când le acorzi timp copiilor, când conduci mașina, când ești într-o întâlnire, când bei o cafea cu un prieten sau când ești la cinema.

Diana Nicolescu este psiholog și psihoterapeut, fiind specializată pe anxietate, depresie, tulburări obsesiv-compulsive, dependențe de substanțe sau de gambling, burn-out, lipsă de motivație, gestionarea furiei, reglare emoțională (diananicolescu.blogspot.com, psihologdiananicolescu@gmail.com)

Surse foto: Diana Nicolescu, 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies