Feng Shui este o știință străveche, folosită de 5000 de ani. Aceasta artă orientală se bazează pe principiul că starea noastră de bine este influențată de modul în care circulă energia în spațiul în care trăim. Feng shui ne învață cum să trăim în armonie cu mediul înconjurător și cum să folosim obiectele, mobilierul și culorile din jurul nostru așa încât să ne îmbunătățim sănătatea, vitalitatea, starea financiară, statutul profesional, viața de cuplu. Ba chiar și somnul. Uităm că mai mult de trei sferturi din viață ne-o petrecem în pat și că este esențial să dormim în condiții bune. Și mulți dintre noi nu acordă o atenție prea mare dormitorului, acest spațiu destinat în principal odihnei. Feng Shui spune: aranjează-ți dormitorul așa încât energiile să circule liber. Odată ce energiile vor circula liber, vei observa că și calitatea somnului tău se va îmbunătăți. Câteva sfaturi utile.
Un spațiu aerisit
• Analizează-ți puțin dormitorul. Domnește dezordinea și aglomerarea? Atunci nu e de mirare că nu dormi bine. Primul pas: ordine și curățenie. Triază obiectele din cameră (inclusiv piesele de mobilier), debarasează-te de cele inutile și aranjează-le pe cele pe care le păstrezi. De asemenea, înlătură toate obiectele rupte, sparte, stricate (sau repară-le).
• Scoate din cameră cutiile, pungile, sacii etc. pe care încerci să-i ascunzi pe după ușă, pe dulapuri sau prin colțuri. Fă ordine și în dulapuri: renunță la hainele și obiectele pe care nu le-ai folosit în ultimii 1 – 2 ani.
• După ce scapi de dezordine, fă curățenie bec și lună (praful și mizeria slăbesc sănătatea). Aici găsești sfaturi despre cum să te organizezi când faci curățenie și cum să-ți prepari soluțiile de curățat din ingredinte naturale.
• Iar apoi străduiește-te să menții curățenia. Nu lăsa hainele murdare să zacă prin cameră. Cu un coș de rufe și câteva cutii de depozitare poți rezolva problema lucrurilor împrăștiate.
• Ai grijă ca ușa camerei să se deschidă ușor (unge-i regulat balamalele) și larg, pentru a permite energiilor să circule nestingherite.
Patul, zona de confort
• Este important să așezi patul într-un loc potrivit. E bine lângă un perete, dar niciodată sub o fereastră sau sub o grindă ori în același sens cu o grindă.
• Pentru o atmosferă care să-ți confere sentimentul de siguranță, pune perdele la ferestre.
• Așază patul așa încât să vezi ușa camerei, fără ca aceasta să fie chiar în fața ta.
• În feng shui se spune că trebuie să dormi cu capul spre nord, dar unii spun că dormind cu capul spre est te face să te simți mai plină de energie la trezire. Important este să pui patul în locul în care te simți cel mai bine.
• Este recomandabil ca patul să fie din lemn, cu o somieră în perfectă stare. Dacă nu e cazul sau dacă bugetul nu îți permite, acoperă patul cu o cuvertură din bumbac sau in în culori calde.
• Ideal ar fi să nu ții nimic sub pat pentru ca energiile să circule liber. Dacă, totuși, folosești acest spațiu pentru depozitare, ai grijă să ștergi regulat praful și să ții lucrurile de acolo în ordine.
Lumină indirectă
În loc să folosești o singură plafonieră, este mai bine să optezi pentru câteva surse de lumină discretă, ca să poți varia după cum poftești intensitatea luminii. Cu două veioze, eventual și două aplice fixate pe perete, ai rezolvat problema iluminatului în dormitor.
Culori calde, forme rotunjite
• Crem, bej, galben pal, roz deschis, somon… Poți alege orice culoare deschisă preferi. În schimb, nu este recomandabil să vopsești pereții în albastru, care este un element de Apă ce „îneacă” elementul Pământ, din care e constituită camera. Din același motiv nu e recomandabil nici să pui în dormitor fântână sau acvariu.
• Pentru un plus de dinamism poți pune una, maximum două plante verzi, dar nu prea aproape de pat.
• Dacă poți, alege mobilă de culoare deschisă, cu forme rotunjite, care nu opresc energia. Nu le așeza însă prea aproape de pat. Pentru a evita senzația de îngrămădeală nu pune prea multe obiecte suspendate: etajere, lustre, oglinzi.
Nu prea multe electronice
Telefon mobil, computer, tabletă… Toate acestea emit câmpuri magnetice care îți pot perturba somnul. Nu păstra în dormitor decât aparatele de care ai cu adevărat nevoie și stinge-le înainte să adormi. Dacă nu poți renunța la radioul deșteptător sau alarma de la telefon, cel puțin așază dispozitivul cât mai departe de cap.
Decorațiuni potrivite
• Ca să „cureți” camera din punct de vedere energetic folosește clopoței de vânt (mai ales dacă ești bolnăvicioasă) și arde, din când în când, bețișoare parfumate.
• Nu pune mai mult de două oglinzi, preferabil de formă ovală sau rotundă. Dacă ai oglinzi pe ușile dulapului ar fi bine ca pe timpul nopții să le acoperi cu tul sau altă o țesătură lejeră.
• În partea de est a camerei (zona sănătății) poți plasa obiecte din lemn, obiecte de formă pătrată și de culoare maro închis sau verde.
Citește și:
Ce culoare are personalitatea ta?
7 alimente pe care nu trebuie să le mănânci înainte de culcare
Aromoterapia – vindecare cu uleiuri esențiale
Sursa foto: www.123rf.com