Bătrânul oțet de mere este nu doar un excelent condiment și conservant, ci și un aliat al sănătății noastre. Te ajută să slăbești, elimină surplusul de colesterol, combate acneea…
Ce ingrediente sunt în oțet de mere
Principalul ingredient activ din oțet este acidul acetic. Acesta constituie aproximativ 5-6% din oțet și îi conferă acel gust puternic, acru, precum și mirosul înțepător. Pe lângă acid acetic, oțetul din cidru de mere conține și acid citric și acid malic, în cantități mai mici. Nefiltrat și nepasteurizat în oțetul de mere conține și proteine, enzime și bacterii prietenoase, care se formează în timpul fermentației. În cantități mici, găsim în oțet și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor), vitamine (C și unele B-uri), antioxidanți.
Toate aceste substanțe ajută la eliminarea toxinelor, mențin echilibrul florei intestinale, favorizează reacțiile biochimice, susțin buna funcționare a organismului. Preferabil este să folosește numai oțet natural, nefiltrat, cu un nivel de aciditate (pH) între 5 și 7. Descoperă ce beneficii are pentru sănătate și siluetă.
Oțet de mere pentru slăbit
Mai multe studii au demonstrat că un consum corect de oțet de mere suprimă senzația de foame, ceea ce te ajută să asimilezi mai puține calorii. În plus, această licoare ajută la arderea grăsimilor. Ai putea slăbi, fără nici un efort, cel puțin 500 g pe lună.
Cum îl folosești:
Înaintea fiecărei mese, bea un pahar cu apă în care ai dizolvat 5 ml de oțet de mere. Conform unui recent studiu publicat în revista BMJ Nutrition, Prevention & Health, în acest fel vei reuși să slăbești în jur de 3 kg pe lună. De asemenea, dacă ai glicemia, colesterolul și trigliceridele crescute, sunt șanse mari să observi scăderea acestor parametri. Vrei să să te debarasezi de kilogramele în plus?
Descoperă aici condimentele care te ajută să slăbești, iar aici o dietă super eficientă de slăbit, fără înfometare.
Reglează glicemia cu oțet de mere
Ca să gestioneze nivelul zahărului din sânge, corpul nostru produce insulină. Unii oameni, însă, în special dintre cei care se confruntă cu surplus de greutate, diabet, sindrom metabolic sau care consumă multe zaharuri rafinate ori nu fac deloc mișcare, pot dezvolta rezistență la insulină. Consecința? Celulele lor nu mai răspund la insulină, iar nivelul zahărului din sânge crește prea mult. Tratamentul cu oțet de mere te ajută dacă ai prediabet sau diabet, dar îl poți aplica și preventiv.
Cum îl folosești:
Bea înainte de fiecare masă un pahar cu apă în care ai adăugat o lingură de oțet din cidru de mere. Așa vei reuși să păstrezi stabil nivelul glicemiei. Asta deoarece oțetul scade indicele glicemic al alimentelor. Apoi, pentru că blochează activitatea amilazei în intestinul subțire, enzima care transformă amidonul în glucoză.
Reține! Oțetul din cidru de mere nu tratează diabetul și nu poate înlocui medicamentele. Dar te ajută, alături de recomandările medicului, să-ți gestionezi mai bine glicemia.
Scazi colesterol cu oțet de mere
Se pare că oțetul din cidru de mere ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor din sânge la persoanele care suferă de hiperlipidemie. Se pot vedea rezultate bune chiar din primele săptămâni de tratament cu oțet de mere.
Cum îl folosești:
Într-un pahar cu apă adaugă o lingură de oțet de mere. Bea câte un pahar de trei ori pe zi, înainte de mese, timp de trei luni.
Omoară bacteriile din salată
Oțetul de mere poate împiedica bacteriile din salată să se înmulțească până la un nivel periculos pentru noi. În 2005, un studiu a evaluat proprietățile antimicrobiene ale oțetului prin inocularea salatei rucola cu Salmonella. Cercetătorii au tratat salata contaminată fie cu oțet, fie cu suc de lămâie, fie cu o combinație a ambelor. Prin toate metodele, înmulțirea Salmonella a fost redusă, dar au descoperit că amestecul de suc de lămâie și oțet au scăzut nivelul bacteriei la niveluri nedetectabile. Sigur, asta nu înseamnă să nu mai speli salata acasă!
Cum îl folosești:
Stropește salatele de crudități cu oțet de mere și zeamă de lămâie, pentru un plus de aromă și de siguranță alimentară.
Combate acneea cu oțet
Oțetul de mere este un remediu eficient împotriva acneei. Acțiunea sa este complexă: omoară bacteriile, echilibrează pH-ul pielii și absoarbe excesul de sebum (principala cauza a apariției acneei).
Cum îl folosești:
Amestecă 75 ml apă cu 25 ml oțet de mere. Cu ajutorul unei comprese, aplică soluția direct pe zonele afectate. Lasă să acționeze 10 minute, după aceea clătește. Repetă procedura de trei ori pe zi. În caz de acnee severă, soluția de oțet poate fi lăsată pe piele toată noaptea.
Rețete de prim ajutor cu oțet de mere
- Arsuri. Te-ai atins de un obiect fierbinte și te-ai ales cu o arsură? Ține zona afectată sub jet de apă rece, apoi aplică oțet de mere nediluat, pentru reducerea durerii și dezinfectarea pielii.
- Vânătăi și contuzii. Dizolvă o linguriță de sare în 125 ml oțet de mere încălzit, înmoaie o compresă în soluție și aplic-o pe zona afectată.
- Înțepături de insecte. Fie că e vorba de o înțepătură de albină, de viespe, de țânțar sau de păianjen, aplică imediat pe zona dureroasă oțet nediluat. Senzația de usturime și durerea vor fi mult diminuate.
Contraindicații și efecte adverse ale oțetului de mere
În general, oțetul este sigur. Cu toate acestea, consumul zilnic de oțet poate avea unele efecte secundare neplăcute.
- Oțetul de mere poate distruge smalțul dinților și irita esofagul. De aceea, este obligatoriu să îl consumi diluat în apă.
- O doză zilnică de oțet din cidru de mere poate provoca, de asemenea, greață și poate încetini digestia. Un efect nedorit pentru persoanele a căror digestie este deja mai lentă.
- Oțetul ar putea interacționa cu unele medicamente, cum ar fi insulina, diureticele, laxativele. De aceea, dacă iei asemenea medicamente sau altele, este important să consulți un medic înainte de a încerca oțetul de mere.
- Oțetul din cidru de mere nu este recomandat celor cu boli cronice de rinichi, deoarece aciditatea ridicată poate suprasolicita rinichii.
Ca orice supliment, oțetul din cidru de mere nu poate înlocui un stil de viață sănătos. Are însă beneficii pentru corpul nostru și, folosit cu măsură, ne poate cu adevărat ajuta să fim mai sănătoși.
- Remedii cu mărar și pătrunjel
- Lavanda relaxează și alungă insomnia
- Flori de soc – beneficii miraculoase pentru sănătate
Sursa foto: www.123rf.com