fbpx
Home » 10 lucruri despre osteoporoză

10 lucruri despre osteoporoză

Autor: Dr. Vasi Radulescu
0 comentariu 221 vizualizari 4 minute timp estimat

1. Osteoporoza înseamnă pierdere marcată a densității osoase, proces ce predispune la apariția fracturilor, chiar la cele mai mici accidentări, uneori spontan. Oasele devin spongioase, sunt mai puțin rezistente și se pot rupe mai ușor.

2. Mai afectate sunt femeile după menopauză, dar și bărbații pot suferi de osteoporoză.

3. O viață bazată pe principii sănătoase, cu alimentație echilibrată și mișcare, poate întârzia și limita semnificativ acest proces. Exercițiile fizice regulate aduc beneficii imense în păstrarea integrității osoase.

4. Relația cu medicul este deosebit de importantă. Pe baza unor analize și investigații, diagnosticul de osteoporoză va necesita anumite conduite clare.

5. Osteodensitometria (DXA) testează densitatea osoasă la anumite niveluri, cel mai frecvent capul femurului și corpii vertebrali. Este o investigație de mare utilitate și ar trebui făcută de toate femeile aflate la menopauză.

6. Determinarea de analize poate arăta patologii în metabolizarea calciului, niveluri reduse de vitamina D, niveluri anormale ale anumitor hormoni cu funcții importante în menținerea sănătății osului.

7. Calciul și vitamina D se pot suplimenta cu ușurință atunci când există carențe. De regulă se iau împreună, pentru că se potențează reciproc. Expunerea la soare este necesară pentru formarea de vitamină D în piele. Lactatele și brânzeturile sunt necesare pentru un aport suficient de calciu.

8. La nevoie, medicul reumatolog sau endocrinolog poate recomanda tratamente speciale pentru reținerea calciului în os, pentru inhibarea unor componente care accelerează distrucția osoasă. Acestea variază în eficiență, administrare, preț și se vor discuta atent cu medicul. Bifosfonații nu se iau în fiecare zi, ci de regulă la două săptămâni, cu apă, stând în picioare aproximativ jumătate de oră. Tratamentul va fi monitorizat atent.

9. Uneori pot apărea fracturi severe, chiar prăbușiri de corpi vertebrali. Prăbușirile sunt dezastruoase și necesită reconstrucții ample. Depistarea la timp a osteoporozei și atitudinile potrivite sunt extrem de importante.

10. O monitorizare din timp, cu o relație frumoasă cu medicul, cu o viață bazată pe moderație în fiecare segment, cu luarea corectă a tratamentului indicat la nevoie, cu monitorizarea constantă a medicației și a stării osoase constituie principii pe care oricine trebuie să le îmbrățișeze.

Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și

10 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață și a-ți menține sănătatea

22 de lucruri fascinante despre creier

Cele mai bune alegeri pentru hidratare

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies