Trezitul la cinci dimineața îți dă un avantaj enorm în fața celorlalți. Îți oferă liniște. Îți generează ordine. Te motivează să faci cât mai multe lucruri.
Mă trezesc la ora cinci dimineața pentru că-mi place liniștea orașului. Beau un pahar cu apă, trag pe mine echipamentul de alergat și ies în parc, unde mă bucur de răcoare, de natură, de mirosul înnebunitor al teilor. Nici urmă de om. Alerg prin tot parcul și-mi limpezesc gândurile. Cele mai bune idei le am la alergat. Idei de articole, postări, discuții în podcast, cărți. Alergarea mă eliberează și mă aduce într-o stare în care am totul clar în cap. Alergarea mă ține în echilibru.
După aproape trei sferturi de ceas, ies din parc, continui să alerg spre casă, urc cele patru etaje, ajung în apartament și dau totul jos de pe mine. Mă hidratez și aștept să mă răcesc. Fac un duș și, proaspăt, constat că e abia ora șase. Pregătesc un mic dejun cu fructe, cafea, cereale. Am timp să citesc, să răspund la emailuri, la mesaje, să verific site-urile. Mișun prin casă, schimb apa la flori, verific partea de Memories din Facebook, să văd ce am postat în anii precedenți. E abia șapte și am toată ziua în față.
Alergatul: înainte sau după masă?
Pentru că mă tot întreabă oamenii, o spun aici: nu, nu e bine să mănânci și să pleci la alergat imediat. Digestia cere sânge, iar corpul va distribui un flux important acolo. Mușchii cer și ei sânge, astfel că se va face un cerc vicios.
E bine să alergăm în prima parte a zilei, să lăsăm 1-2 ore după masă sau să mâncăm după alergat, când ne relaxăm.
Seara, nu este indicat să facem sport, ci să lăsăm corpul să intre în mod natural în pregătirea pentru somn. Asta înseamnă hrană ușoară și activități ușoare.
Eu îmi permit să alerg pentru că am o masă corporală optimă și nu suprasolicit articulațiile. Altfel, nu îi pot recomanda alergarea cuiva cu multe kilograme în plus, care vrea să slăbească. De ce? Pentru că își va distruge articulațiile.
Beneficiile trezitului de dimineață și ale alergatului
Alergarea stimulează și tranzitul digestiv – scaunul se formează mai bine la cei care se mobilizează. Venele se simt mai bine. Tot aparatul circulator are de câștigat. Creierul, la fel. Aerul din parc e binecuvântare, mai ales dimineața, când nu e zăpușeală, vara.
Trezitul la ora cinci îți arată că poți face o mulțime de lucruri până la douăsprezece, când încă mai ai atâtea ore în față, dar parcă ai împlinit sarcini cât pentru o zi întreagă. Ca să atingi o durată decentă de somn, de șapte-opt ore, te vei culca pe la nouă-zece. Pare incredibil, dar e sănătate curată! Și nu, în weekend nu se trișează cu somn prelungit. Sănătos e să avem un program fix de somn.
Dr. Vasi Rădulescu este medic specialist internist, expert în nutriție, autor de cărți care promovează sănătatea.
Sursă foto: 123rf.com
Citește și articolele: